Navn: Hedda Johansen Fors
Alder: 22
Studieretning: Bachelorgrad i journalistikk
Studiested: City University, London, England

 

Hvordan kom du fram til at det var til England du ville dra?
Som 17-åring og VG2-elev var jeg på utveksling i en liten kystby som heter Margate. Det var helt fantastisk og jeg trivdes skikkelig. I løpet av året var jeg mye i London, og jeg bestemte meg da for at det var her jeg skulle studere.

 

Hvordan var søknadsprosessen?
Ganske enkel vil jeg si. Studenter som skal søke i England har den luksusen å kunne bruke en frivillig og gratis organisasjon som heter Across the Pond. De svarer på alle spørsmål du måtte ha og hjelper deg med å fylle ut alt av dokumenter og lignende. Det du egentlig må gjøre selv er å velge studiestedene du vil søke på, fylle inn personlig informasjon og betale en liten slant til UCAS (Storbritannias svar på Samordna opptak).


Likevel er det noen ekstra ting man må tenke på. Man må nemlig skrive et motivasjonsbrev (personal statement) og få en lærer til å skrive et anbefalingsbrev om deg. Dette får du selvsagt også hjelp til av Across the Pond, slik at du kan presentere deg selv på best mulig måte.Det som kan være greit å notere seg er at man kan søke på fem skoler/studier. Ulikt fra Norge, er det ingen rangering på studiestedene du har valgt, og man får vite om man kommer inn på alle studiestedene.

 

Foto: Hedda Johansen Fors

 

LES OGSÅ: Oda studerer fysikk i Paris

 

Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?
Studiet er veldig praktisk. Vi har praktiske fag som Audio & Video Journalism, Reporting and Writing og Digital Journalism. Det er ofte en praktisk oppgave i timen, eller en praktisk hjemmelekse. Det er selvfølgelig noen teoretiske fag som History of Journalism, Power Without Responsibility og British Media. Som en god del teoretiske fag kan en del av det være litt tørt til tider, men alt i alt så er dette også spennende å lære om.


Det er veldig gode fasiliteter på skolen min, med to store og to små radiostudioer som man kan bruke fritt, og et TV-studio som man må ha tillatelse for å bruke. Ellers er det mengder av datamaskiner i journalistikkavdelingen med alle Adobe-programmene og annen programvare man måtte trenge.


 

Hva er den største forskjellen på å studere i England og i Norge?
Det er litt vanskelig å svare på, med tanke på at jeg kun har studert her i England. Det jeg har bitt meg merke i er at skoleåret er veldig kort, kun ti uker per semester, med en uke ferie i midten. Det er også eksamensperiode i januar og mai/juni. Jeg vet selvfølgelig ikke hvordan det er på alle studier i verken Norge eller England, men det virker som det generelt er færre eksamener her. Alle vennene mine i Norge har en god del eksamener i året, mens jeg i år hadde bare en eksamen i januar. I fjor hadde jeg fire eksamener i mai/juni, men jeg har inntrykk av at det likevel er en god del færre enn for den gjennomsnittlige norske studenten.

 

Hvordan er en vanlig dag i London?
For meg er en vanlig dag å stå opp tidlig, uansett når skolen begynner. Jeg jobber best om morgenen og bruker denne tiden til å gjøre litt skolearbeid og forberede meg på dagen. Deretter går jeg til skolen , noe som tar meg cirka 30 minutter. De fleste timene mine varer to timer. Hvis det er en pause, og så en time til, sitter jeg ofte med noen venner i Tait café på universitetet og spiser kjøpt eller medbragt lunsj. Det er alltid en av favorittdelene mine av dagen. Deretter er det kanskje en time til. Når skolen er ferdig går jeg ofte hjem igjen, jeg liker best å jobbe hjemme. I ukene er det mye fokus på å gjøre skolearbeid, slik at man kan ha det litt mer gøy i helgene.

 

Foto: Hedda Johansen Fors


 

LES OGSÅ: Maiken studerer arkitektur i Australia

 

Hvordan er studentmiljøet der?
Jeg vil si dette er det de fleste universiteter i London mangler, den skikkelige campus-følelsen man kanskje forventer seg. Noen London-universiteter som ligger litt lengre ut har mer en ordentlig campus, slik som Kingston og Roehampton, mens de sentrale universitetene ofte har bygninger litt spredt utover og man føler egentlig ikke noe spesielt samhold.


Det er en studentforening med en del societies, men det er lite fokus på rekruttering i min mening, og de fleste av kullet mitt er ikke med på noe. Det synes jeg er veldig synd, da det nok er en fantastisk mulighet til å knytte nye kontakter.

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?
Går tur i Regent’s Park (jeg bor like ved), drar på gratis museer, spiser lunsj med venner, trener, trasker rundt i gatene og utforsker. Og selvfølgelig litt skolearbeid.

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?
Dyrt! Mat og andre essensielle varer er relativt billige for oss nordmenn, men leien er dyr. Du må regne med å måtte dele med flere personer for å få en ok leiepris. Jeg deler en leilighet med to andre jenter, og betaler £702 i måneden (rundt 7900 korner), ikke inkludert regninger, og det blir sett på som en god pris for området. Jeg vil si at å ligge rundt £600 er minimum om du ønsker en ok leilighet, ganske sentralt og å slippe å dele med åtte andre personer.Jeg bodde i studentbolig førsteåret og nå bor jeg privat. Studentboligen var dyrere, og i tillegg trives jeg mye bedre nå og det føles mer som et hjem. For andre passer studentboliger bra. Det finnes billigere studentboliger, og har du et problem har du alltid personale der som kan hjelpe deg.

 

Foto: Hedda Johansen Fors

 

LES OGSÅ: Kasandra studerer spillutvikling i England

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i England?
Ja, jeg vil si prisen for å studere her er utrolig høy. For en norsk student er prisen rundt 185.000 kroner per år. Man får selvfølgelig lån og stipend fra lånekassen, men det er likevel en dyr pris å betale, og du vil ha mye lån når du er ferdig.

 

Er det noe du skulle ønske at du visste før du dro, som andre studenter kan ha nytte av å vite?
Med tanke på den dyre prisen vil jeg anbefale å være sikker på hva du skal studere før du drar. Jeg har blitt litt lost på hva jeg egentlig vil i livet, og det er ganske kjipt å vite at jeg bruker alle disse pengene på noe jeg ikke er sikker på om jeg vil lenger.

 

Vil du anbefale andre å studere i England, og har du noen tips til nye studenter?
Ja, det vil jeg. Det er veldig gode skoler her i England, og Storbritannia generelt. Jeg tror at hvis man virkelig vet hva man vil, så er pengene verdt det. Det ser også veldig bra ut på CVen din. Til tross for usikkerhet og mye i lån angrer jeg ikke på at jeg valgte å studere her. Jeg har lært mye uansett.London er en veldig spennende by, og jeg vil oppfordre andre til å utforske byen og finne dine favorittområder hvis du skal studere her.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet