Navn: Ann-Cathrine Sollie
Alder: 20

Studieretning: Politikk og Internasjonale Relasjoner
Universitet: University of East Anglia
Studiested: Norwich i Storbritannia

 

Begynnelsen på det britiske eventyret

Da hun gikk på videregående, bestemte Ann-Cathrine seg for å ta et utvekslingsår i Storbritannia. Det skulle bli en reise som senere skulle vise seg å påvirke studietiden hennes i stor grad. Hun beskriver utvekslingsopplevelsen som utelukkende positiv. 

 

Det var en av de beste opplevelsene jeg har hatt i mitt liv! Jeg syns menneskene der var så hyggelige, og det var et fint landskap og så spennende å bo i et nytt land. 

 

Hun understreker at selv om det kan være litt skummelt å flytte til et helt nytt land, var England et godt valg da hun allerede kunne språket, noe som gjorde reisen litt lettere. 

 

Det var ikke altfor skummelt å flytte til Storbritannia siden alle snakker engelsk her, og det gjør jo jeg og. 

 

LES OGSÅ: Idunn studerer engelsk litteratur og filmstudier i England

 

Full klaff etter utdanningsmesse

Til tross for at valget om å søke seg til universiteter i England var lett, var ikke valget av studieretningen like enkel, forklarer Ann-Cathrine. Hun var ikke helt sikker på hva hun ønsket å studere. Gjennom hele videregående brukte hun mye tid på å tenke. 


 

Jeg endret mening kanskje hundre ganger i løpet av de 3 årene jeg gikk på videregående, sier hun.

 

Til slutt tok hun saken i egne hender og bestemte seg for å gjøre en litt grundigere undersøkelse av hvilke muligheter som fantes der ute. I et uendelig mylder av studievalg er det ikke så rart at unge studenter føler seg overveldet. 

 

Jeg fant ut hva jeg ville studere ved å dra på en utdanningsmesse, sier hun. Der så jeg på mange forskjellige universiteter for å se hvilke studieretninger de tilbød. 

 

Det var på utdanningsmessen Ann-Cathrine fikk øynene opp for det som til slutt skulle bli hennes fremtidige studieretning. 

 

Jeg begynte å lese om hva man lærte om ved å studere politikk, og syns det hørtes så interessant ut, sier hun. 

 

Med både land og studieretning på plass på ønskelisten, var det bare å ta Google til hjelp for å finne det perfekte stedet.

 

Jeg søkte på politikkstudier ved alle universiteter i Storbritannia jeg kunne før jeg fant det riktige studiet på den riktige skolen for meg. 


 

Den perfekte matchen ble altså politikk og internasjonale relasjoner ved University of East Anglia i byen Norwich, som igjen ligger i grevskapet Norfolk øst i England.

 

 


LES OGSÅ: Marius studerer musikk i England

 

En annerledes søknadsprosess 

Så snart Ann-Cathrine hadde funnet stedet hun ville dra, begynte søknadsprosessen. Den var ikke helt slik som vi kjenner til i Norge. 

 

Jeg søkte gjennom en nettside som heter UCAS. Alle studenter som studerer i Storbritannia må søke via denne. 

 

Selve søknaden krevde en god del informasjon og arbeid. Slik som de aller fleste søknader til USA, krever også mange britiske universiteter et personlig essay eller en «personal statement». Dette gjaldt også for Ann-Cathrines skole. 

LES OGSÅ: Slik skriver du et godt motivasjonsbrev eller «personal statement»


Jeg kunne velge opp til fem forskjellige linjer jeg ville søke på, sier Ann-Cathrine. Og for hver linje man søker må man betale 5 pund. 


Søknadsfristen var også mye tidligere enn det norske studenter er vant med. Ann-Cathrine råder derfor fremtidige studenter som ønsker å søke på universiteter i Storbritannia til å være ute i god tid med søknaden.


 

Man søker innen 15. januar. Og så fikk jeg svar fra alle universitetene jeg søkte på innen mars, forklarer hun. Da måtte jeg velge én skole som førstevalg, én som reserve og takke nei til de andre tre. 

 

Undervisningsopplegg

Ann-Cathrine trives svært godt med studieretningen innen politikk og internasjonale relasjoner. Hun forteller at fagene går ut på å bygge en dypere forståelse for hvorfor ulike land oppfører seg på den måten de gjør, og hvilke forhold de har til hverandre. 

 

Vi har fag som for eksempel global politikk, der vi har lært om hva slags verdensorden vi har i dag, hvorfor USA er en supermakt, om Kina kanskje blir den neste supermakten, og forskjellige ideologier som marxisme, liberalisme og realisme. 

 

Hun forteller at karakterene de får det første året på studiet ikke teller mot graden, men at det likevel er nok å følge med på.

 

Vi har tre forskjellige fag per semester det første året. I hvert fag har vi ett foredrag i uken og et seminar hvor vi diskuterer det vi har lært om foredraget. 

 

Ann-Cathrine sier at en av de største forskjellene mellom studier i Norge og Storbritannia nok er at på det britiske studiet får hun tettere oppfølging enn det hun ville gjort hjemme.


 

Jeg tror den største forskjellen er at på universiteter i Norge må studentene jobbe litt mer selvstendig enn de gjør i Storbritannia.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet

 

Norsk student i Norwich

Norwich er i dag den mest komplette middelalderbyen i England, med historiske brosteinsgater, gamle kirker, borger, og elven Wensum som åler seg gjennom byen. Ann-Cathrines universitet, University of East Anglia, er derimot relativt nytt og ble grunnlagt i 1964.

 

London er kanskje den mest populære studentbyen i Storbritannia for utenlandsstudenter å reise til, men Ann-Cathrine oppfordrer andre til å undersøke mulighetene i litt mindre britiske byer også. Dette kan by på like fine og spennende studieopplevelser.

 

London er fint, men det er ganske dyrt og man kan få en kjempefin opplevelse i byer som er litt mindre.

 

Ann-Cathrine forteller videre at hun gjerne blir på campus mesteparten av skoledagen, da campuset har fine fasiliteter å ta i bruk for skolearbeid.

 

Jeg har vanligvis et foredrag klokken 09:00 som varer i 1-2 timer. Etter det drar jeg til biblioteket på campus for å jobbe med oppgaver jeg har, sier hun. Jeg blir gjerne der hele dagen hvis jeg har masse å gjøre.


 

Hun forteller videre hun trives veldig godt med studentmiljøet i Norwich, som legger til rette for at hun lett kan knytte kontakter med medelever.

 

Studentmiljøet er fantastisk! Det er en studentby med mange studenter på campus og mye er lagt til rette for studenter i sentrum også.

 

I tillegg til at både skolen og byen tilbyr gode møteplasser for studentene, bor også alle førsteårs-elevene ved East Anglia i studentboliger på campus. Dette gjør det også veldig lett å møte nye medelever, sier Ann-Cathrine.

 

Det finnes jo også to barer på campus, og mange foreninger man kan bli med i for å møte folk.


Les også: Slik fyller du ut UCAS-søknaden 

 

Når Ann-Cathrine ikke er på skolen, tilbyr Norwich mange morsomme aktiviteter for en ung student.

 

Jeg drar inn til byen for å kjøpe meg mat, klær, og møter venner på restauranter eller pub, forteller hun. Ellers er jeg hjemme i kollektivet og spiller spill, ser på filmer eller spiser et felles måltid med de jeg bor med.

 

Når det kommer til økonomi, er Storbritannia et relativt billig land å bo i som student, sier Ann-Cathrine. I hvertfall i forhold til Norge.


 

Leiepriser kan variere mellom 3000-4000 kroner i måneden, med både strøm og vann inkludert.

 

Det er også både lett og billig å ta bussen inn til byen når man ønsker det.

 

Bussen inn til byen og tilbake koster 3 pund (35 kroner), men man kan skaffe seg et busskort hvis man vil ta bussen ofte.

 

Utelivet og aktiviteter i Norwich har også priser som er snille mot et studentbudsjett.´

 

– Det koster 20 pund (233 kr) for fire øl på en pub, så det er mye billigere enn i Norge, sier Ann-Cathrine. Å dra på kino koster også bare 5 pund (58 kr).

 

Til fremtidige Norwich studenter fra Norge

Når Ann-Cathrine får spørsmålet om hva som har vært den største utfordringen ved å bo i Storbritannia, trekker hun frem problemstillingen som kommer opp da Storbritannia ikke er medlem av EU. Dette påvirker faktisk utenlandsstudenter som ønsker å komme dit for å studere.

 

Storbritannia er ikke med i EU, så man må fikse oppholdstillatelse selv, forklarer hun. De er ikke med i Schengen heller, så man må ha med passet sitt rundt hvis man vil reise.

 

Ann-Cathrine råder derfor nye studenter om å gjøre grundige forberedelser når det kommer til oppholdstillatelse og visum før man reiser til Storbritannia.

 

Det er veldig viktig å søke om noe som heter «EU-Settlement Scheme», sånn at man får lov til å oppholde seg her. På grunn av Brexit kan ikke norske elever studere her uten dette skjemaet.

 

Til tross for litt arbeid som kreves før man kan ta turen over som student Storbritannia, er ikke Ann-Cathrine i tvil om å anbefale andre om å reise.

 

Jeg hadde anbefalt alle å studere i Storbritannia, sier hun. Det er et utrolig fint land, med snille mennesker, og et vakkert engelsk landskap, i hvertfall i Norfolk der jeg bor.