Hvordan kom du fram til at det var hit du ville dra?
Jeg valgte Brno og Masaryk University på bakgrunn av flere ting.
Navn: Marius Kvernhaugen
Alder: 21 år
Utdanning: Medisin
Studiested: Masaryk University, Brno, Tsjekkia
For det første, så er skolebygningen helt ny og veldig moderne, og byen Brno er en by i fin størrelse, i forhold til hva jeg ønsket.
For det andre, valgte jeg Tsjekkia som studieland, fordi jeg har hørt mange fine ting om kulturen, i tillegg til at jeg har en venn som allerede hadde gått her ett år da jeg kom ned.
Det har hjulpet meg utrolig mye å ha noen som allerede bor og studerer her, slik at overgangen til et nytt land, ny skole og kultur ikke blir overveldende.
Inntrykket ble heller ikke svekket da jeg tok turen til Praha, for å oppleve hva hovedstaden hadde å by på.
Hva er den største forskjellen på å studere i Tsjekkia og i Norge?
Nå har jeg ikke studert på universitetsnivå i Norge, så det eneste jeg kan bruke til å sammenligne, er de tingene jeg har hørt fra folk som har det.
En ting som man merker fort, er at foreleserne her nede er mer direkte enn foreleserne i Norge. Her får du tilbakemelding om det er ting som ikke stemmer, eller som kan gjøres bedre.
Dette presset er noe man fort vokser under, og gjør deg, etter min mening, til en flinkere student. Og, på sikt, en bedre lege.
En annen ting, er jo at man har en annen kultur å tilpasse seg.
Det som er veldig fint for oss som studerer i Tsjekkia, er at prisene er meget gunstige for norske elever, og man trenger ikke en deltidsjobb ved siden av studiene.
Hvordan er en vanlig dag i Brno?
En vanlig dag i Brno, starter med frokost, og deretter skolestart.
Tidene varier fra dag til dag, men ofte starter man halv åtte. Man kommer til forelesning eller seminar/praksis, og hilser på venner, finner frem skrivebøker, også er man i gang.
Etter forelesning, drar man enten videre til neste time, om man har det, men om vi ikke har time før senere, stikker vi gjerne bort for å ta oss lunsj.
Campus har en flott beliggenhet, i forhold til at det ligger på andre siden av en gangbro, som leder til et kjøpesenter. Her er det mulighet for dagligvarehandling, shopping og spising.
Etter lunsj, drar folk ofte videre til andre timer, eller man går på biblioteket.
Biblioteket vårt er som resten av universitetet, helt nytt, og det merker man godt når man ser det. Det er noe av det jeg er mest fornøyd med ved hele universitetet. Det er så utrolig tilpasset et godt studiemiljø, og det vet jeg det er mange som setter pris på.
Etter noen timer på biblioteket eller med forelesning, drar man hjem for å lage seg middag og lese seg opp på det man hadde den dagen, eller forbereder seg på hva som skal skje i morgen.
Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?
Medisinstudiet er hardt, det er ingen tvil om det. Men om man jobber jevnt over godt, og passer på å ta seg tid til fritidsaktiviteter, i tillegg til å ha en interesse og nysgjerrighet i faget, går det veldig greit.
Undervisningen er jeg veldig fornøyd med. Det hender selvfølgelig at man har forelesere man er mindre glad i, men sånn er det uansett hvor man studerer.
Utenom det, har jeg erfart at undervisningen ofte er basert på kommunikasjon mellom lærer og elever. Dette gjør at man fort får prøvd seg i de forskjellige fagene, og oppnår mestringsfølelse om man gjør det godt.
Hva gjør du når du ikke er på skolen?
Jeg leser fag, slapper av, spiller innebandy, ser på serier og er på treningssenteret.
Hvordan var søknadsprosessen?
Den var veldig enkel og grei.
Før jeg begynte her, gikk jeg ett år på Bjørknes Privatskole, og det var via dem at jeg fikk tatt opptaksprøve og endte opp her.
De er veldig flinke, vet hva de gjør og ordner hele søknadsprosessen for deg, slik at du forstår hva som trengs.
Hvordan er studentmiljøet der?
Studiemiljøet er jeg veldig godt fornøyd med.
Klassen min er på 14 stykker dette semesteret, og kullet vårt er på rundt 170 stykker.
Vi er cirka 30 nordmenn som går det samme året som meg.
I klassen min, som jeg har alle fag sammen med, er vi en god miks fra hele verden. Vi er nordmenn, tyskere, portugisere, engelskmenn, og én amerikaner.
Vi holder godt sammen, og fant fort ut at, om vi skulle kunne overleve all lesingen og stresset som følger det å være medisinstudent, så burde vi lære å samarbeide.
I tillegg til å gjøre studierelaterte ting sammen, tar vi oss også tid til å finne på sosiale greier, som festing, spillkvelder og lignende.
Dessuten, har vi ANSA som også tar veldig godt vare på oss.
Hvordan er prisnivået og leieprisene der?
Dette er noe av det beste med å bo i Brno. Man trenger ikke tenke på økonomien i det hele tatt, og man kan fort spare veldig mye penger, slik at man står sterkere stilt, når man senere skal flytte tilbake og få seg bolig i Norge.
Jeg og kjæresten min leier en veldig fin leilighet på 65-70 kvadratmeter, for cirka 5000 kroner i måneden. Da inngår både vann og strøm.
Som nevnt tidligere, så er det ikke behov for å skaffe seg deltidsjobb mens man studerer her, fordi alt dekkes av Lånekassen.
Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Tsjekkia?
Det er jo selvfølgelig en utfordring å bo utenfor Norge. Man er vant til den kulturen og de samme folkene, og det kan være en utfordring for en som ikke har bodd hjemmefra før.
Men for min del, gikk denne overgangen veldig greit, da jeg har erfart det å bo borte et par ganger tidligere.
Når alt kommer til alt, så er det faktisk ikke særlig mye lengre å fly til Praha enn det er å fly til Tromsø. Og fra Praha går det buss på rundt to timer til Brno.
Vil du anbefale andre å studere ved din skole?
Det vil jeg absolutt.
Som en eldre elev og venn av meg sa: «Om du har bestemt deg for å studere medisin i utlandet, skal du ha noen veldig gode grunner for å ikke ha Masaryk Univsersity som et alternativ.»
Om jeg skulle valgt igjen så ville jeg valgt det samme.
Om du har noen spørsmål, så kan man ta kontakt på Facebook, eventuelt så svarer Bjørknes på alt dere måtte ha av spørsmål.
Til slutt, vil jeg anbefale alle nye studenter, som skal begynne på Masaryk til høsten, om å ta kontakt med eldre elever på skolen. Der er det nemlig mye nyttig informasjon å hente.
Lykke til med søknadsprossesen!