(StudentTorget.no):

– Eivind er min bestevenn, og bestevenner kommer ikke over natten, sier Kirsten Helene Jacobsen.  

Kirsten Helene Jacobsen (21) og kjæresten Eivind Bedford Pedersen (21) har vært sammen i snart tre og et halv år. Hun studerer Erogoterapi ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og han IKT og læring i ved Universitetet i Agder. 

På grunn av studier i forskjellige byer har de bodd fra hverandre i to år.

De mener nøkkelen til et vellykket avstandsforhold er å gjøre det beste ut av situasjonen.

- Vi gikk inn i avstandsforholdet med en positiv innstilling, og var begge bestemt på at det skulle gå bra, og det gjorde det jo, smiler Jacobsen.

Hun mener man kommer langt med å prøve å godta omstendighetene. 

– Man må godta situasjonen man er i og prøve å gjøre det beste ut av det, selv om det er vanskelig. Dersom to personer er i et avstandsforhold ufrivillig må de innse at ting er som de er, og ikke gå rundt å irritere seg over det. Det er ingen grunn til å stresse hvis en har et forhold en er sikre på at vil vare, sier Pedersen. 

 

LES OGSÅ: Slik får du avstandsforholdet til å fungere

 

 

 


SKAL FLYTTE SAMMEN:  Etter to år fra hverandre er Eivind Bedford Pedersen og Kirsten Helene Jacobsen klare for å flytte sammen. Foto: Privat

 

Var fra hverandre i tre måneder

I januar dro hun til Afrika i tre måneder med skolen for å ha praksis på et sykehus. Dyre ringepriser og dårlig internettforbindelse gjorde at forholdet deres ble satt på dets hittil største prøve. 

- Det lengste vi har vært fra hverandre i Norge er en måned, så tre ble en utfordring med tanke på at vi ikke kunne snakkes på telefon hver dag eller treffes i helgene. Det ble til at vi snakket sammen noen minutter her og der et par dager i uken. Det var tungt, for jo mer vi snakket, jo mer lengtet jeg etter han, sier hun og legger til: 

– Da jeg kom tilbake var det utrolig godt å se Eivind igjen. Når man ikke ses så ofte lærer man virkelig å sette pris på hverandre, forteller hun. 

 

Varierer fra forhold til forhold

Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi mener avstandsforhold i utgangspunktet er mer en ulempe enn en fordel.

- Det kan jo være positivt at man slipper å havne i en dagligdags rutine hvor man tar hverandre som en selvfølge. Avstandsforhold gir mye rom til å gjøre sine egne ting, og det kan være både en fordel og en ulempe. Fordel fordi du får gjort det som er viktig for deg, ulempe fordi prosjektene trekker dere fra hverandre i stedet for å bringe dere nærmere hverandre.

Videre sier han at avstandsforholdet ofte fører med seg problemer. 

 SLIK FÅR DU AVSTANDSFORHOLDET TIL Å FUNGERE: 

 

 • Du må godta situasjonen du er i og forsøke å gjøre det beste ut av det. 
   
 • Gå inn i avstandsforholdet med en positiv innstilling.
   
 • Bestem dere. Ta en felles beslutning og bli enige om forholdet er noe dere vil jobbe med for å få til å fungere til tross for avstanden.
   
 • Kommunikasjon er nøkkelen. Siden dere ikke kommer til å se hverandre mye fysisk, så er det viktig å ta dere tid til å  snakke sammen på andre måter. Telefon, Skype eller Facebook.
   
 • Lev i hverdagen. Ikke la savnet ødelegge for studietiden din, det vil føre til at du kan få vanskeligheter med å trives og passe inn. Det kan være utfordrende, men det vil lønne seg i ettertid.

– Avstandsforhold er en utfordring man må håndtere, og er nok mer et problem enn noe positivt, sier han.

 

Flytter til Sørlandet

Etter to år fra hverandre flytter Jacobsen og Pedersen sammen til Kristiansand. De har i første omgang bestemt seg for å leie så de kan spare opp egenkapital. Begge er positive til tanken på å bo tett på hverandre. 

– Jeg gleder meg veldig mye, spesielt ettersom vi ikke har hatt mye tid sammen de siste to årene. Jeg vet det kommer til å gå bra med tanke på at vi så og si har bodd sammen når vi først har truffet hverandre, sier Pedersen. 

– Det er et stort skritt å ta. Vi gleder oss veldig begge to og føler vi er klare for å flytte sammen, forteller Jacobsen.

 

Nedtur for mange

Kjøs, forteller at det for mange par blir en nedtur å flytte sammen etter et avstandsforhold. 

– Forventningene man har bygget opp innfris ikke, og det blir tydeligere at dere har hvert deres liv.

Psykologen mener møtet med den virkelige partneren kan bli skuffende. 

 – Mange ser veldig fram til endelig å være sammen igjen, for så å oppdage at livene deres har veldig lite overlapp. Så blir de skuffet og avslutter forholdet, hvis de ikke finner fram til et felles ståsted igjen, sier han. 

 

Ikke redd

Til tross for ekspertens mening om samboerskap fra eksperten, er Jacobsen positiv og forteller at hun tror det kommer til å gå bra. 

– Alle er forskjellige. Man må være åpen for å bo sammen og ha en positiv innstilling. Det er ikke lurt å hoppe i det med altfor høye forventninger. Man burde kose seg, sette pris på hverandre og ta samboerskapet som det kommer.

Hun forteller at hovedgrunnen til at det har gått så bra med akkurat dem, er at de er utrolig forelsket i hverandre og har det veldig bra sammen.

– Jeg tror rett og slett vi er veldig heldige som har funnet hverandre, avslutter hun.

 

LES OGSÅ: Slik blir daten velykket