Har du noen gang lurt på hvorfor det kiler i magen når du kysser, eller tenkt på hvor absurd det er med overlegg å møte en annens munn med din egen? Og finnes det egentlig en korrekt måte å kysse på? StudentTorget gir deg svarene.

LES OGSÅ: Avstandsforhold - slik får du forholdet til å vare

 

Hva er egentlig kyssing?

– Kyss er berøring av en person eller en gjenstand med leppene. Det blir mest brukt om berøring av en annen persons lepper, men også andre steder på en annen persons kropp, for eksempel kinn eller hånd, sier spesialist i sexologisk rådgivning, Siv Gamnes.

Forskning viser at mer enn 90 prosent av menneskelige samfunn praktiserer kyssing. Det er ingen aldersgrense for kyssing, men det finnes mange forskjellige typer kyss som avhenger av situasjonen og relasjonen mellom de kyssende parter.

LES OGSÅ: Hjelp jeg er student og gravid!

 

Hvorfor kysser vi?

Det finnes ingen sikker forklaring på hvorfor vi kysser. Noen forskere tror at kysset stammer fra apemødrene som munnfôret babyene sine, og at det har utviklet seg til å bli en sosial funksjon som styrker båndene mellom to parter.

– I dag kan kyssing sees på som et uttrykk for ømhet og hengivenhet, kjærlighet eller respekt, sier Gamnes.

Det grunner i teorien i at kysset er en måte å utveksle kjemisk informasjon om hverandre på. Altså hjelper kysset oss med å finne en passende partner til det mange ser på som sitt hovedmål her i livet – reproduksjon.

Men det finnes en god grunn til å kysse, også sett bort fra formering. Kyssing føles godt. Leppene har mange følsomme nerveender som gjør at leppe mot leppe-aktiviteten frigjør mange kjemikalier som påvirker både kropp og sjel.

LES OGSÅ: Hvorfor har man sex?

 

Hvorfor liker vi å kysse?

Kyssing får hjertet til å pumpe raskere, og setter i gang følelser av nytelse og glede.

En undersøkelse gjennomført ved Lafayette College i Easton, Pennsylvania påviste en merkbar senking av stresshormonet kortisol.

– I tillegg frigjør kysset endorfiner, hormoner som øker lystfølelsen og som anses som kroppens naturlige ”russtoff”. Det er en positiv reaksjon som motvirker kroppens negative stresshormoner. Stresshormoner har en ugunstig effekt på kjærlighetsfølelsene.

Undersøkelsen viste også at fysisk kontakt påvirket humøret. Par som kysset mye var ganske enkelt i bedre humør. Noe å tenke på neste gang du føler at du vandrer rundt med en tordensky på størrelse med en elefant over hodet?

 

Hva gjør jeg hvis...?

 Det er ikke bare fryd og gammen tilknyttet kyssing. Uansett hvor morsom, søt, pen og smart din utvalgte kyssepartner er, kan det oppstå hindringer på veien mot kysset.

 

Alternative måter å kysse på

 

Sugekyss: Sug forsiktig på overleppa til partneren din, men bare i et par sekunder. Da kan du gå over til andre typer kyss eller suge på den andre leppa.

Varmt kyss: Drikk noe varmt uten at partneren ser det, og overrask han/henne med et skikkelig tungekyss. Partneren din vil ikke være forberedt på den varme tungen din, og det blir ekstra spennende.

Kaldt kyss: Gjør som ved det varme kysset, bare at du kjøler ned munnen, enten med en isbit eller kanskje en iskrem du vet han/hun liker godt. Da er du ikke bare kald, men du smaker iskrem også!

Mintkysset: Tygg en sterk mintpastill før dere kysser, partneren din vil garantert like den friske smaken.

Spiderman-kysset: Opp-ned, akkurat som i filmen. Fungerer best om du ligger med hodet i fanget til partneren.

Kilde:  Samliv (klikk.no)

 

 

… Hver gang dere kysser, føles det som om partneren din skal spise deg opp.

– Si fra hvordan du ønsker det, Ikke si æsj og fy, men vis partneren din hvordan du kan like å bli kysset, råder Gamnes.

Lag nytelseslyder når kysset føles herlig, og trekk deg heller diskré vekk dersom kysset blir for vått, hardt, tørt eller rett og slett dårlig.

… Partneren din kveler deg på hver eneste utpust.

Du lener deg mot din kjære, men i stedet for myke lepper møtes du av en vegg av dårlig ånde.

En undersøkelse utført av tannbørsteprodusenten Jordan tok for seg hva som er det verste nordmenn vet på kyssefronten. Hele 74 prosent mener at dårlig ånde kjennetegner et dårlig kyss.

– Igjen, si fra. Eventuelt kjøp en eske pastiller som hint, sier Gamnes.
Et annet råd er å pusse tennene minst to ganger om dagen og generelt ha god tannhygiene. Å alltid ha tyggegummi tilgjengelig er også en løsning.

… Du er redd for smitte ved et kyss.

Dette smitter ved kyssing:
-  Forkjølelsessykdommer og influensa
-  Halsbetennelse
-  Hepatitt B
-  Herpes på leppene
-  Mononucleose - kyssesyken

Smitter ikke ved kyssing:
-  Tannkjøttbetennelse
- Forkjølelsessår
- Det er også minimal risiko for å smittes med HIV via et kyss.

… Det er kjedelig å kysse.

Du føler ikke noe når du kysser partneren din, eller du synes at all spenning mellom deg og din partner har forduftet.

– Man kan spørre seg en rekke spørsmål, og i tillegg tenke gjennom om man føler noe for personen i det hele tatt. Kanskje det ikke er noen ”vibber” mellom dere? Det kan også være lurt å finne på nye momenter i kyssingen eller la være å kysse i en periode. Å kysse i uvante situasjoner kan også øke spenningen, sier Gamnes.

… Du vil kysse, men vet ikke hvordan.

Øvelse gjør mester! Jo mer og jo oftere du kysser, jo flinkere blir du. Gamnes’ tips er å slappe av og ha troen på deg selv som en god kysser. Vær aktiv i kysset, og variér rytme, lengde, intensitet og metode. Og plutselig er du en superkysser!

 

Kiss and tell - ting du ikke visste om kyssing

 

✔ Du forbrenner 26 kalorier på et kyss på ett minutt.

✔En gjennomsnittlig person bruker 2 uker av sitt liv på kyssing.

✔Eskimoer gnir nesen mot hverandre istedenfor å kysse.

✔En standard hilsen i Europa er å kysse på begge kinn – to ganger eller fire ganger.

✔Lengste kyss er på 50 timer, 25 minutter og 1 sekund under en konkurranse i Thailand.

✔Lengste kyss under vann er på 3 minutter og 8 sekunder, og ble gjennomført av Mike Maric og Ilaria Bonin.

✔Første filmkyss i filmen ”the kiss” fra 1896.

✔Flest kyss i en film -191 ganger i filmen ”Don Juan” fra 1927

✔Lengste filmkyss er på 6 minutter i filmen "Kids in America" fra 2005. 

 

 

Kilder: Illustrert vitenskap, NRK, forskning.no, VGTV.no, dagbladet.no, nettavisen.no og nr1fitness.no