Du kunne absolutt ikke tenke deg å bli sammen med ekskjæresten igjen, men når lysten melder seg er det eksen du ender opp å hoppe i høyet med.

Det er ikke uvanlig å fantasere om en tidligere flamme, og tanken på å ty til den forrige sengepartneren når man føler kosetrangen melde seg kan slå selv den bitreste ekskjæreste dersom sexen var digg. Kim Christian Køste (19) er en av mange som falt for fristelsen. Han og ekskjæresten fortsatte det seksuelle forholdet lenge etter at de hadde gjort det slutt.

- Jeg tror mye av grunnen til at jeg hadde sex med eksen min var fordi jeg fortsatt elsket henne. Og at jeg hater “one night stands” hvor man drikker seg full, får altfor tykke ølbriller, drar med seg en eller annen tilfeldig jente hjem fra byen for så å ha halvsøvnig sex.

Etter to år i en stor emosjonell berg-og-dal-bane med mange gode stunder, men også mange vonde, fant Køste ut at forholdet deres ikke hadde den harmonien han forstod at et forhold burde ha, og gjorde det slutt. Allikevel fortsatte han å møte eksen for sex gjentatte ganger.

- Det var veldig spesielt. Det var digg, og fordi vi hadde mistet alle bekymringer om sjalusi og usikkerhet, fikk vi aldri nok. Vi var jo ikke et par lenger, men likevel hadde vi sex som et.

Køste tror at det å ha sex med en man kjenner, og kanskje har elsket, føles mye mer ekte enn seksuelt samvær med et tilfeldig bekjentskap.

- Jeg trengte å føle den ekte nærheten fra noen igjen. Og det var så lett: Å skrive de samme cheesy sms-ene, møtes og si de samme ordene, kle av hverandre på samme måte som før, for så å ha sex på den samme måten, forteller han.

LES OGSÅ: Slik er studentenes sexvaner

 

Forsinket "make-up sex" 

 Sex med eksen

I en svensk undersøkelse utført av Aftonbladet svarer hele 7 av 10 at de har hatt sex med en ekskjæreste.

Undersøkelsene viser også at hver femte av de som har hatt sex med en eks var i et forhold.

En dansk undersøkelse viser at 4 av 10 hadde bedre sex med eksen sin enn med sin nåværende kjæreste.

Kilde: Aftonbladet og Ekstra Bladet

 

Sexolog Dagfinn Sørensen tror det forekommer titt og ofte at tidligere par finner tilbake til hverandre i sengehalmen. Akkurat hvor vanlig det er at ekskjærester ender opp med hverandre finnes det ikke god nok statistikk på, men Sørensen tror det er flere grunner til at de gjør det.

- Hovedgrunnen til at folk har sex med en tidligere kjæreste er vel enten at man ikke er helt ferdig med vedkommende følelsesmessig, eller at man treffes og kjenner et “blaff” av det som en gang var. Det var jo en grunn til at man en gang i tiden falt for akkurat den personen, påpeker han.

Og kombinasjonen mellom den kroppslige kjemien og det litt “ulovlige” ved å rote seg borti ekskjæresten, er det som gjør sex med akkurat eksen så spennende. Sørensen tror at spenningen ligger mest i opplevelsen av å fortsatt være attraktiv for, og muligheten til å kunne “få” den andre.

- Vi mennesker har et sterkt behov for bekreftelse, og det å bli “valgt” seksuelt er én av de sterkeste bekreftelsene vi kan få. Ikke rent sjeldent skjer brudd etter en periode med konflikt, men etter en tid får man det vonde på avstand og man ser mer av det man falt for den gang da. Da kan det oppstå en seksuell spenning igjen -  en slags forsinket “make-up sex”, uten at man blir sammen igjen etterpå, sier han.

Sørensen jobber i dag ved Studentrådgivingen ved Universitetet i Tromsø, og har skrevet flere lærebøker i sex og samliv. Han ser at det finnes en del fordeler med å kose seg med ekskjæresten.

- Man kjenner jo vedkommende, og føler seg kanskje mer avslappet og trygg med denne enn med en ny person - da blir man gjerne mer leken og fri i sexen også. Dessuten er det vel sånn at om man er “ferdig” med eksen når det kommer til forhold, har man ingenting å tape. Når man har sex de første gangene med en ny partner er det gjerne fordi man vil bli kjæreste og da er nok frykten for å ikke være bra nok, både generelt og seksuelt, og bli dumpet større.

LES OGSÅ: Kristoffer J. Whittaker - Om parforhold og samliv i studietiden #058

 

- En smule tabu

Sex med eksen kan altså være en herlig opplevelse og en fin og endelig avslutning på forholdet - dersom man klarer å holde hodet, og ikke minst hjertet kaldt mens det pågår. Det er imidlertid vanskeligere enn man skulle tro, ifølge Køste.

- Følelser, følelser og atter følelser. Misforstå meg rett, men du må enten være veldig sterk eller veldig kaldt for å kunne kjøre dette løpet. Å ha sex med eksen kan kanskje være enkelt, men for noen smeller du kan gå på! Man er bare ikke sammen lenger, og det må man innse før man har sex med eksen – man gikk fra hverandre for en grunn. Man må passe på at den grunnen ikke kommer frem i lyset igjen og ødelegger enda mer, råder han.

Og foruten frustrasjon på grunn av uoverensstemmelser – for øyeblikket glemt i sengekosens hete - minner sexolog Sørensen om at man ikke bør glemme de vonde følelsene som kan gjenoppstå.

- Det kan medføre at den ene eller den andre føler noe mer enten før eller etter at man har hatt sex, og at det utløser et ønske hos denne om å bli sammen igjen. Dersom dette ikke er gjensidig vil vedkommende risikere å bli avvist og få det vondt.

I dag har Køste en ny kjæreste, og innrømmer at han nok ikke hadde gått gjennom den samme prosessen igjen.

- Jeg har både vært et singelt «svin» og kjæreste i lange forhold, og funnet at jeg definitivt foretrekker å være i et forhold. Men det var spennende å ha sex med eksen fordi det var en smule tabu. Og hadde alle gått rundt og hatt sex med tidligere partnere, hadde vi levd i ett stykke forskrudd verden. Men i og med at det er en klassiker, tror jeg at det er et urinstinkt som ligger latent i oss alle. Vi elsker å gjøre ting som vi ikke får lov til; det er et eller annet magisk ved det.

Han har klare formeninger om hva andre som vurderer å ha sex med eksen bør tenke på:

- Er du på vei inn i et nytt forhold? Ikke ligg med eksen. Er du singel, helt sikker på at du ikke er på vei inn i et nytt forhold og har kommet helt over eksen? Kjør på. Det er den beste sexen i verden!

 Dette bør du tenke på før du har sex med eksen

Sexolog Sørensen har oppsummert hva man bør tenke på når man vurderer å ha sex med ekskjæresten.

Man bør tenke som man alltid gjør når man velger om man skal ha sex med noen i det hele tatt: Vil jeg egentlig dette? Er det dette jeg trenger?

Dersom man ikke har et ønske om å bli sammen med eksen igjen kan det nok ofte være like greit å tenke «been there, done that».

Det skader ikke å tenke at selv om det kjennes greit ut for en selv, så er det kanskje ikke like greit for eksen. Det kan jo være at han eller hun har dypere følelser enn bare lyst og trenger “beskyttes” fra å bli såret.