Studietiden er en perfekt tid til å finne ditt livs kjærlighet. Hvor ofte får du muligheten til å møte så mange mennesker med så forskjellig bakgrunn og interesser? Vi viser deg hvordan du skal gå fram.

Du harutallige muligheter til å treffe den rette både på skolen og utenfor. Studentaktivitetene er mange. Du kan bli med i en studentforening, kollokviegruppe, studentidrett, konserter og fester. Lista er lang.

Eva Henriette Mohn er samlivsekspert og familieterapaut ved Barn Voksen sentret i Trondheim. Hun har også en fast spalte i Adresseavisa hvor leserne kan få svar på det de lurer på innenfor sex og samliv.

 

Flørtekurs

Mohn holder egne flørtekurs for studenter, her gir hun sine beste råd for hvordan du skal få frem for å få den utkårede på kroken. Hun at studenter kan ha en fordel når det kommer til å få seg kjæreste.

- Det kan være enklere å få kjæreste, i hvert fall for studenter i Trondheim, her har vi kjærestegaranti.

Hun deler velvillig hvordan kjærlighetshungrige studenter skal greie å finne seg en partner:

- Du må delta sosialt, prat med folk. Det kan være de som i klasserommet, kantina eller bokhandelen. Det finnes veldig mange treffpunkt. Når man flytter til et nytt sted er man veldig gjerne søkende, man kjenner ikke så mange, og da må man by på seg selv, sier hun til StudentTorget.

 

 

Møtte kjæresten i studentradioen

En som har erfart at det lønner seg å bli med på en studentaktivitet for å få kjæreste, er Thor Benjamin Brekken (23). Han møtte kjæresten Maren for første gang i fadderuka som helt ferske studenter ved journalistikklinjen ved Høgskulen i Volda. Men de ble for alvor kjent gjennom studentradioen.

Han vet ikke om de hadde vært et par hvis det ikke hadde vært for engasjementet deres i radioen.

- Vi hadde jo møttes, for vi går jo i klasse sammen. Men om vi hadde falt for hverandre vet jeg ikke. Det var liksom via planlegging og sosiale sammenkomster med studentradioprogrammet vårt vi ble kjent med hverandre. Vi hadde et radioprogram med oss to, og to andre gutter, så vi ble en liten gjeng, forteller han til StudentTorget.

Brekken forteller at han ikke egentlig var på jakt etter en kjæreste.
 
- Jeg var ikke på jakt etter kjæreste. Var nok bare følelsene som tok overhånd da jeg ble kjent med Maren. Jeg var vel egentlig bestemt på å ikke få kjæreste med det første. Men Maren var verdt å ta sjansen på, og er det fremdeles, sier han.

 

 

LES OGSÅ: Datingcoach viser hvordan du skal gå frem på blinddate

 

Jentene er bavianene på sjekkemarkedet

Han tror studenter har et fortrinn når det gjelder å få seg kjæreste.

- Du  tvinges til å være sosial og får et nettverk uten å egentlig måtte jobbe noe særlig for det. Det er lagt opp til sosiale arenaer under hele studieløpet. I tillegg er det jo ofte mange linjer med lignende fag på skolen du går på, så du treffer automatisk jenter med tilsvarende interesser. Og i Volda er det jo i tillegg en fantastisk kjønnsbalanse. 70 prosent jenter og 30 prosent gutter. Normen på sjekkemarkedet har en helt annen virkeliget her oppe. Her er det guttene som blir sjekket opp, mens jentene er bavianene på jungelmarkedet

- Noen gode tips til kjærlighetssyke studenter?

- Flytt til Volda hvis du er gutt!Ikke jakt på en kjæreste, det er når du lar rifla være hjemme, og du er uanstrengt i den sosiale sfæren at du blir lagt merke til, avslutter han.

 

 

Gjør deg kostbar

- Samlivsekspert Mohn er ikke helt enig men Brekken, hun mener jakt er nødvendig. Det gjelder bare å være tilbakeholden. Det beste tipset hun har, hvis noen flørter med deg, er dette:

- Takk nei.

For å finne seg kjæreste, det skal nemlig ikke være så enkelt, det er visst ikke meningen heller. Du må kunne spillereglene. Mohn bruker en metafor for å forklare:

- Hvis du skal på fisketur, er det ikke noe morsomt hvis fisken kommer opp til elvebredden og setter seg på kroken av seg selv. Eller hvis du er på jakt, så kommer elgen og stiller deg opp foran deg, sier hun.

Og legger til:

- Det er denne spenningen som er viktig. Hvis jenta eller gutten ikke vil, det er først da man får opp hormonnivået, men det er viktig å ikke gi seg etter en avvisning.

- Vil ikke dette virke desperat etterhvert?

- Det er en hårfin balanse, men du må opprettholde jakten litt. Det er mange menn som kommer til meg og  klager over at de ikke får sex med kjæresten eller kona. Men hadde de fått det hele tiden, hadde de ikke ville hatt det. Du må gjøre deg uunnværlig og litt vanskelig, fortsetter hun.

 

 

Se på dyrene

Samlivseksperten ber oss se på dyreverden for å forstå dette bedre.

- Man lærer mye ved å betrakte forskjellige typer dyr. De har denne leken. Det er aggresjon, løping, kokketering, man vifter med fjærene. Heldigvis har vi noe primitivt i oss fortsatt, sier samlivseksperten videre.

Men, det er store forskjeller på hvordan menn og kvinner skal oppføre seg i jakten på en kjæreste eller flørt. Og skal vi tro samlivseksperten, slipper det feminine kjønn relativt billig unna.

 HER KAN DU TREFFE KJÆRESTEN:

 

Meld deg inn i en studentforening. Det kan være studentidrett, studentavisa eller ligende. Sjekk ut tilbudet på din skole.

Dra på fest - Fest er en del av studietiden, og en perfekt arena for å møte nye mennesker på.

Biblioteket - Et sted studenter ofte er - her kan dere komme i prat ved at dere f.eks har kjennskap til samme bøker og forfattere - så er samtalen i gang.

Lesesalen - her gjelder det å ikke prate så høyt, ellers blir dere antagelig ikke så populære, men kan alltids observere.

 

- Kvinnen må sende ut den «røde løperen». Det gjør du gjennom øynene dine og smilet ditt. Hvil blikket litt lengre enn det som er natulig på den utvalgte, Støtt opp det lange blikket med et smil. Da har du rullet ut den røde løperen, og du trenger ikke gjøre noe mer. Dette kan du gjøre hvor som helst; på butikken, bokhandelen eller i et festlokale, fortsetter Mohn.

Og legger til:

- Men mannen vil ikke sette igang jakten før du smiler.

Deretter er det kroppsbevegelsene som står ifokus.

- Det handler mte om hvor du har hendene og føttende når du skal fortsette med flørtingen. Når en jente prater med en gutt skal hun stryke på sitt eget hår, kinn, lett over puppene sine, deretter nedover mot hofta. Så kan hun strekke seg mot han, ta lett på hånden hans, eller late som hun tar bort er løsthår fra skuldren hennes.

 

 

Gutter: Vær hjelpsomme!

Så er det det mannlige kjønn sin tur. Og her gjelder det å være hjelpsom.

Han kan hele tiden oppsøke jenter ved å være hjelpsom og omsorgsfull. Hvor som helst, det kan være på Rema, bokhandelen, i studiesammenheng. Si: «Jeg tror denne boka er di», selv om du vet godt at det ikke er tilfelle. Tilby å hjelpe å bære handleposene, eller hvis hun trenger hjelp til å reparere noe.

 

 

Slik speeddater du

Speeddating er ofte en aktivitet som blir arrangert under studiene, det kan være i fadderuka, eller gjennom en forening. Mohn har også gode tips for hvordan du blir mer interessant her.

- Ofte forteller man uniteresssante og fornuftige ting. Hvis du skal sjekke ut om  Hvis du går på fornuft, kommer det ikke til å skje noe. Gå på det du føler. Du får ikke kjæreste hvis du går på fornuften. Å fortelle at du akkurat er ferdig å lese den og den boka er ikke interessant, sier hun.

Mohn forklarer:

-Du kan si noe sånn som at: «Jeg føler meg litt nervøs når jeg snakker med deg» eller «Jeg hadde en god følelse da jeg tok på meg denne kjolen her.Det kan bli mye snakk om føling, men da får man i hvert fall kontakt med det samme.

- Men vil ikke mange mene at det er pinlig å snakke om følelser?

- Det å flørte er pinlig. Det er derfor man rødmer. Kroppen er innordnet slik at når vi rødmer og kinnene blir røde, blir vi seksuelt attraktive. Det gir signal på at man er et friskt menneske. Motsatsen er at man er kjørlig og kaldt, og da får man ikke kontakt.

Valg av klesplagg er også et viktig element i flørteprosessen.

- Det er viktig at jentene ikke pynter seg for mye. Det gir for mye støy og for mange signaler. Etter hver som man får bedre kontakt, kan du begynne å stæsje deg litt opp. For gutten er det veldig viktig at han er nydusjet og ren, også nedentil, og ikke har på seg de samme klærne som dagen før, får bort tredagerssjegget. Jenter vil ikke ha tredagersskjegg i det sarte ansiktet sitt, så må han ha nyklipte og rene negler.

 


 SLIK GÅR DU FRAM PÅ DATINGMARKEDET:


Takk nei - dette får deg til å  virke mer interessant. La vedkommende jakte på deg.

Jenter: send ut den røde løperen - slik går du fram: Hvil blikket på gutten lengre enn normalt, og smil. Da er jobben gjort, og han må gjøre resten.

Gutter: Vær hjelpsomme. Det gjelder i alle settninger. På lesesalen kan du spørre: "Er denne boka di", selv om du vet det ikke stemmer. Spør om du skal bære handleposene hennes. Bare fantasien setter stopper for hvilke triks du kan ta i bruk.

✔ Hvis du er på speeddate - ikke snakk om fornuftige ting - ingen bryr seg om boka du leste ut i går. Snakk om hva du føler (gjelder spesielt jenta).

✔ Slik kler du deg: Jenter: ikke pynt dere for mye, det gir for mye støy. Når du har fått bedre kontakt med gutten, kan du pynte deg mer.
Gutter: Vær nydusjet, ikke bruk samme klærne som dagen før, ta bort skjeggstubbene, klipp både finger- og tånegler.