(StudentTorget.no):

Den svenske studenten Robert de Meijere har mestret kunststykket å oppnå toppkarakterer – uten å bruke spesielt mye tid på studiene. Nå har han gitt ut en gratis e-bok for å hjelpe andre studenter med å oppnå det samme. 
 
– Det handler ikke om å være smart, men om å studere smart. Alle tror at man enten må være et geni eller ofre all fritiden sin for å lykkes, men jeg vil få unge til å innse at alle kan lykkes ved å studere smart, sier han til allastudier.se.
 
Innholdet i boken er basert på Roberts egne erfaringer, og består av de seks delene motivasjon, planlegging, studieteknikk, oppførsel, snarveier, og trening, kosthold og søvn. 
 
Her er Roberts tips for å oppnå gode karakterer:
 

LES OGSÅ: Den store skippertaksguiden

 

Planlegg fremfor å prioritere

Ta i bruk den tiden du ellers ikke bruker på noe annet, som reisen til og fra skolen, fritimer mellom forelesninger og reklamepauser på tv. Lær deg å planlegge og utnytte dagene effektivt. 
 
- Jeg har studert i gjennomsnitt to timer om dagen, men bare halvparten av den tiden satt jeg hjemme og leste, sier Robert.
 

LES OGSÅ: Slik lager du en arbeidsliste for semesteret

 

Ikke les lenge, les ofte

Mange korte leseøkter med mye repetisjon er nøkkelen. Skal du lære deg innholdet i et visst antall sider i en bok, les så langt du rekker på 20 minutter. Underveis i lesingen bør du stoppe opp med jevne mellomrom for å oppsummere for deg selv hva du akkurat har lest, slik at du får sjekket at du faktisk har forstått innholdet. Når du har lest i 20 minutter tar du en pause i fem minutter, for deretter å repetere før du leser videre. 
 

LES OGSÅ: Slik får du maks utbytte av leseøkten

 

Les før forelesningene

Dagen før forelesningen bør du bruke fem til ti minutter på å gjøre deg kjent med emnet. Bla gjennom de aktuelle sidene, skumles teksten, samt rubrikkene og bildetekstene. Istedenfor å bruke forelesningen på å ta til deg ny informasjon, kan du bruke den til å bearbeide og få en forståelse av informasjonen.  
 
 
Du kan laste ned hele boken gratis fra Roberts nettside studerameraboken.se.
 

LES OGSÅ: Studieteknikkene som førte til toppkarakterer

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet