(StudentTorget.no):
Hvis målet er å studere mest mulig effektivt, med påfølgende gode karakterer, holder det ikke å ta ting som de kommer underveis i semesteret. Her må det godt gjennomtenkte studieteknikker til.
Men hvilke studieteknikker skal man sette sin lit til? Ifølge en gruppe forskere ved de amerikanske universitetene Stanford University, Indiana University og University of Chicago, er i alle fall disse ni teknikkene bevist å være effektive i jakten på toppkarakterene.
1. Lag og overhold en studieplan
Reserver tid til studiene hver dag, på samme måte som du gjør med søvn og måltider. Hold deg til den planlagte timeplanen fra dag-til-dag. Hvor mye tid man trenger til studiene vil variere for hver enkelt student. Dersom man studerer på universitetsnivå med relativt få forelesninger i uken, kan tommelfingerregelen være å lese to timer for hver time man har undervisning. Forelesningen er nemlig bare begynnelsen – de virkelige studiene begynner idet du åpner boka.
2. Unngå overraskelser
Skriv ned dato og klokkeslett for alle innleveringer, prøver og eksamener i en oversiktlig kalender i notatblokken eller på pc-en din. Å vite nøyaktig hva du skal gjøre, og når, er et avgjørende steg mot å slippe skippertak og oppgaveskriving i siste sekund før innlevering.
3. Programmer «studie-modusen»
Hvis du sliter med å konsentrere deg når du studerer, vil du ha mye å vinne på å lese i de rette omgivelsene. Studieplassen bør være et rolig sted med så få distraksjoner som mulig. Forsking viser at man lærer bedre dersom man studerer på samme sted og til samme tid hver dag. For eksempel, når du setter deg ned ved kjøkkenbordet, forventer du å spise. Når du slenger deg ned i sofaen rettes fokuset som regel mot TV-en, og i sengen er det søvnen (?) som er målet. Ved å gjøre det til en vane å studere på samme sted til samme tid hver dag, vil man altså med tiden assosiere dette med studier, noe som igjen vil bedre konsentrasjon, fokus og innstilling.
LES OGSÅ: Hvordan få mer selvdisiplin som student
4. Ha nødvendig utstyr innen rekkevidde
Stedet hvor du sitter og studerer bør være tilrettelagt med alt utstyret du trenger. Avhengig av hva du skal gjøre, kan det være ting som penner, ordbok, vannflaske, pc, leselampe, kalkulator og alle nødvendige bøker. Dette er for at du skal kunne studere uavbrutt – uten å måtte løpe frem og tilbake for å hente ting underveis. Hvis du har mobilsvar på telefonen, la den gjøre jobben sin når du studerer. Eventuelle SMS-er, facebook-meldinger og tapte anrop kan du ta deg av når du er ferdig med å lese.
5. Ikke vent på inspirasjon
En idrettsutøver sitter ikke og venter på inspirasjon til å trene i oppkjøringen til et mesterskap. De tar seg selv i nakken og trener daglig for å være i toppform den dagen det virkelig gjelder. Dersom man trener gjennom hele natten før mesterskapet, vil de neppe imponere i sammenligning med dem som har trent jevnt og trutt gjennom hele sesongen. Akkurat som dem, må du innse at de daglige studiene er nødvendige – noe du ikke lar deg selv slippe unna. Det vil du garantert ikke andre på når eksamensdagen kommer.
LES OGSÅ: Slik studerer du effektivt om morgenen
6. Ha orden i sysakene
Forskning viser at det er en tydelig sammenheng mellom struktur og høye karakterer. Det å vite hvor du skal finne frem i notatene når du trenger dem er avgjørende. Sett av en egen del i notatblokken til de ulike fagene og temaene, slik at du enkelt kan finne frem og repetere det aktuelle stoffet. En oversiktlig notatsamling er en essensiell del av effektive studier.
LES OGSÅ: Fem hjelpsomme nettsider for studenter som vil effektivisere studiearbeidet
7. Bruk dødtiden effektivt
Såkalte «flash-cards» kan kanskje virke noe overflødige, men forskning viser at de faktisk er utrolig effektive læringsverktøy. På forsiden av kortet kan du skrive ned et tema eller et viktig begrep du skal lære, og på baksiden kan du skrive definisjonen eller en oppsummering av temaet. Ta gjerne med deg kortene hvor enn du går, og bruk dem når du har «dødtid». Dette kan være på bussen, under reklamepausene på tv, mellom settene på treningssenteret osv. Du vil bli overrasket over hvor mye du kan lære ved å bruke tiden hvor du ellers ikke gjør noe fornuftig.
8. «Overlæring» bedrer hukommelsen
Psykologer hevder at hemmeligheten bak det langsiktig læring er «overlæring», altså repetering til det kjedsommelige. Eksperter mener at selv når du føler at du kan et emne, bør du fortsette å pugge enda en stund. I en eksperimentell studie kom det frem at studenter som «overlærte» materialet husket fire ganger så mye etter en måned, sammenlignet med andre studenter.
Alfabetet er et godt eksempel på overlæring. Bare tenk over hvor vanskelig det ville vært å pugge 29 bokstaver i en helt annen rekkefølge! Grunnen til at du husker alfabetet er at du har lest og hørt det så ofte at rekkefølgen kommer uten nevneverdig anstrengelse.
LES OGSÅ: Dette burde du spise for å forbedre konsentrasjonen
9. Jevnlig repetisjon
Som punkt åtte sier, er repetering et viktig stikkord i det å lære. Men det er viktig å huske at repetisjonen også må opprettholdes over tid. Forskning viser at man kan glemme 80 prosent av det man lærer etter bare to uker, dersom man ikke repeterer stoffet i etterkant. Den første gjennomgangen bør komme svært kort tid etter at materialet først ble presentert og studert. Tidlig repetisjon fungerer som et vern mot glemsel og hjelper deg å huske mye lenger. Jevnlig og hyppig repetisjon gjennom hele semesteret vil definitivt betale seg når eksamensdagen kommer.
(Kilde: csc.edu)