(StudentTorget.no):

Mange kollokviegrupper foregår i dag digitalt. Digitale kollokviegrupper kan fungere bra, men de krever ofte litt organisering og planlegging først.

Her har vi samlet flere tips som gjør at dere kan lykkes med digitale kollokviegrupper:

 

Hvilket program skal vi bruke?

Det finnes flere programmer dere kan bruke til å holde en vellykket digital kollokviegruppe, og som er gratis å bruke. Her er noen av de:

Teams
Programmet er laget av Microsoft, og kan brukes til videosamtaler over nettet, gruppechatter og mye mer.

Zoom
Programmet lar deg holde videomøter, og er gratis og enkelt å bruke.

Google Meet
Programmet er laget av Google, og lar deg holde gratis og trygge videomøter over nettet.

Hvilket program dere velger å bruke, er opp til dere. Er dere kjent med et av programmene fra før kan det lønne seg å bruke det, hvis dette fungere bra og dere er kjent med de ulike funksjonene.

Også videosamtaler via Facebook eller FaceTime kan brukes, men disse passer dårligere til gruppesamtaler enn de overnevnte.

 

Før kollokviegruppen – disse forberedelsene burde dere gjøre

Bestem dere for en dag og et tidspunkt for møtet, som passer for alle i kollokviegruppen.

Kom til møtet i god tid, gjerne 15 minutter før! Noen ganger tar det tid å komme i orden. Kanskje må programmet du skal bruke kjøre en oppdatering først? Alt dette er det fint å ordne før møtet skal begynne.

Ta frem alt du trenger under møtet. Åpne dokumenter med notater, oppgaver eller artikler du trenger under møtet. Legg frem skrivesaker, og noe å ta notater på.

Ta frem pensumbøkene du skal bruke. Skal du sitte der en stund, kan det være fint å ta med et glass vann også.


 

Lag en plan for møtet

Når alle har logget seg inn og er med i samtalen, burde dere bestemme dere for hvem som skal lede møtet. Denne personen fungerer som ordstyrer, og kan gi gruppemeldlemmene ordet i samtalen.

Dette er en kjempefordel, for det er umulig å ha en ordentlig samtale hvis alle bare snakker i munnen på hverandre.

Hva skal dere gå igjennom på møtet? Dette burde dere avklare før møtet begynner. Skal dere for eksempel kommentere på hverandres oppgaver, må alle lese oppgavene før møtet.

På møtet kan dere ta runden for hver oppgave, og alle kan dele sine kommentarer og tilbakemeldinger.

Dere kan ha gode diskusjoner i kollokviegruppen, selv om møtene holdes på Skype. Disse fungerer bra om ordstyrer gir ordet til den som rekker opp en hånd. Hold opp to fingre hvis du ønsker å gi en kommentar til noe en annen har sagt.

LES OGSÅ: Studieteknikk: Metodene som fungerer best - og dårligst

 

Under møtet

Det er alltid litt ukomfortabelt å ha et møte over Teams eller lignende, når du ikke vant til det, men det går seg heldigvis fort til.

Etter noen få ganger føles det (nesten) like naturlig som å møtes «face-to-face».

Det er allikevel noen ting som kan være fint å ta med seg når man skal ha et møte over Skype:

  • Kle deg ordentlig: Det er faktisk lov å ha på seg joggebukse når du skal ha kollokvie på Teams, men kle deg presentabelt og fiks håret i alle fall. Dette vil hjelpe deg å føle deg mer komfortabel under møtet.
  • Sørg fort lys forfra: Lys bakfra mot skjermen vil gjøre at alt ser bedre ut.
  • Sørg for god lyd: Et headset eller hodetelefoner er å foretrekke. God lyd gjør det mye mindre slitsomt å delta i møtet.
  • Bruk mute-knappen: Om du hoster eller krempter mye, er snufsete eller er i støyete omgivelser, mute deg selv når du ikke skal si noe
  • Unngå å se på deg selv: Unngå å se på deg selv hele tiden, eller bli overfokusert på hver minste lille ting du gjør.
  • Sitt stille: Du trenger selvfølgelig ikke sitte helt stille, men prøv å ikke røre deg alt for mye, det kan være distraherende for de andre i samtalen.
  • Unngå å spise og drikke: Det er greit å ha et glass vann tilgjengelig om møtet skal vare lenge, men unngå å ta lunsjen under Skype-møtet.
  • Kom forberedt til møtet: Kom forberedt, og ha alt du trenger tilgjengelig, slik at du slipper å gå fra møtet underveis.