(StudentTorget.no):

Å studere juss innebærer mye lesing og og en solid dose selvdisiplin. Solveig Brunvoll går masterstudiet i juss ved Universitetet i Oslo. Vi har snakket med henne om motivasjon, studieteknikker og ambisjoner. 

Brunvoll er på sitt andre år som masterstudent. Hun forteller at hun i gjennomsnitt sitter i åtte timer med skolearbeid hver dag. 

 – Jeg er jo en person som liker og lese mye. Jeg kommer ofte på skolen åtte om morgenen, og drar i 18- 19-tiden på kvelden. Jeg tar meg selvfølgelig noen pauser gjennom dagen, forteller hun.

 

 

Ønsker å hjelpe andre

Studenter har ofte forskjellige motivasjonsfaktorer. Dette kan avhenge av studieretning, mål og preferanser. Brunvoll forteller at det som motiverer henne mest, er å se hvordan juss blir brukt i praksis. 

 – Det å få se hvordan juss blir praktisert i det virkelige liv er en stor motivasjonsfaktor for meg. Det å se på rettsaker og møte de aller beste juristene gir meg motivasjon til å jobbe enda hardere for å oppnå mine mål. 

 – Hva er målet når du er ferdig utdannet? 

 – Jeg har et stort ønske om å hjelpe folk som havner i juridiske problemstillinger. Spesielt de mer ressurssvake i samfunnet som kanskje ikke har råd til de beste advokatene og så videre. Jeg ønsker og stå opp for dem når de har rett, slik at de også får rett. Det er noe jeg brenner veldig for. 


 

Legger opp dagene rundt undervisningene

Brunvoll forteller videre om hvordan hun planlegger og hvordan en vanlig studiedag ser ut for henne. 

 – Det kommer litt an på hva jeg har den dagen, men om jeg har forelesning, prøver jeg og komme så tidlig som mulig så jeg kan forberede meg godt til temaene som det skal bli undervist om. Etter forelesningen sitter jeg i lesesalen og forbereder meg til neste dag.

– Jeg legger ofte opp dagene mine rundt undervisningen jeg skal ha. Som sagt tidligere er jeg veldig glad i å lese, og om jeg ikke har andre planer, kan jeg dra på lesesalen på en lørdag. Da er det veldig rolig og stille, forteller hun. 

– Hva lærer du mest av? Forelesning, seminar, kolokkviegrupper osv. 

 
– Jeg lærer faktisk ingenting av forelesninger. Etter forelesningene setter jeg meg ned for å forberede meg godt til kurs istedenfor, for å få så mye som mulig ut av de. Jeg bruker mye markeringstusjer når jeg leser, slik at jeg kan bruke bøkene mine som oppslagsverk.

– Jeg lærer også mye av å jobbe i kolokkviegrupper. Man merker fort om man ikke har fått med seg noe når man sitter og diskuterer og hører hverandre, så det har hjulpet meg mye. 


 

Før semesterstart

I forkant av semesteret lager Brunvoll en plan i Excel. 

– Jeg er ikke så flink i Excel, men synes det fungerer veldig bra å lage en semesterplan der. Da ser jeg på hvilket pensum det er dette semesteret og fordeler det ut i fra når vi har undervisning i de forskjellige emnene. Da er det enkelt å se hva jeg bør ha kommet meg gjennom før forelesningene. 

  Hva er dine beste tips for studenter som kanskje sliter litt med motivasjonen? 

 –  Besøk arbeidssteder der de praktiserer det du studerer. Se hva du faktisk skal bli når du er ferdig utdannet. Man får et helt nytt perspektiv og det er utrolig motiverende.

– Et annet tips er at når du starter på et nytt studie, gå all in. Les deg skikkelig opp på hvilken rolle din utdanning har i samfunnet. Det er mye kjekkere å lese fagene når man har satt seg skikkelig inn i hvorfor du faktisk trenger å lære det. Man får veldig mye tilbake for det.

– Det er også viktig å ta seg tid til å gjøre andre ting enn lesing på fritiden. Jeg er mye med venner, drar på fester og prøver og reise litt hjem når jeg kan. Jeg tror det er viktig for å holde seg motivert, avslutter hun.