Det sies at 70 prosent av alle stillinger ikke blir utlyst. Hvordan finner man disse stillingene, og hva gjør man for å få dem?

– Man må ta grep om egen situasjon, sier leder for Karrieresenteret på UIO, Gisle Hellsten.

Han anbefaler å starte jobbsøkerprosessen før man er ferdig studert – og forklarer at nettverksbygging ikke er en «en-til-en»-situasjon, men noe man også gjør indirekte.

– Det er viktig å engasjere seg, om det så er politikk, fagutvalget, eller lignende, sier Hellsten.

 

Ta direkte kontakt

Et tips fra Hellsten, er noe som kan sitte langt inne for den jevne student. Nemlig å ta kontakt med den aktuelle bransjen, eller en bestemt bedrift, når man nærmer seg slutten på masteroppgaven.

Da har man noen funn å vise frem, og som man kan tilby seg å presentere for den aktuelle bransjen. Tar man grep, kan man få mye igjen for det, selv om terskelen er høy.

– Hvis man viser seg fram, kan oppsiden være betydelig, poengterer Hellsten.

 

Lag din egen stillingsannonse

Åpen søknad er også noe mange råder om, men hvordan bør man gjøre det?

Offentlige bedrifter er gjerne bundet opp til lover om å utlyse alle stillinger. Private bedrifter er i så fall lettere å kontakte. For det første er det viktig å gjøre seg godt kjent med den aktuelle bransjen eller sektoren.

Hva spesifikt er det du kunne tenkt deg å gjøre innenfor denne bransjen? Mange søker på de store navnene, men det kan lønne seg å gå inn på generelle bransjesider, hvor man også får tips om mindre aktører.

På bedrifters hjemmesider kan man gjøre seg mer kjent, og kanskje finne tips om hvordan de vil at folk skal gå fram for å få jobb hos dem. Bedrifter forventer ofte at jobbsøkere selv skal være offensive og ta det første steget.

Man må imidlertid være spesifikk når man tar kontakt. Det holder ikke å ringe sentralbordet og spørre om det finnes noen ledige stillinger. Siden en åpen søknad ikke svarer på en utlysning, må man utvikle sin egen stillingsannonse.

Hva kunne du tenkt deg å jobbe med, hva kan du tilby, hva slags stilling kunne du tenkt deg? Man må være konkret og vise at man vet hva bedriften driver med, og samtidig vise hvorfor du passer godt inn der.


 

Tipset av kamerat

Anders Hosar (27), masterstudent i statsvitenskap på UiO, fikk jobb i Bygdeungdomslaget gjennom eget nettverk. Det var en stilling som uansett ikke kom til å bli utlyst, siden det ofte krever mye arbeid.

 

En kamerat som delte kontor med Bydgeungdomslaget tipset Hosar om stillingen, og slik fikk han jobben. Han understreker imidlertid at han ikke er trygt plassert i arbeidslivet.

– Jeg er heller et eksempel på hvor ofte man er avhengig av flaks, sier Hosar.

LES OGSÅ: - Svensker har bedre arbeidsmoral enn nordmenn

 

Gjør deg synlig

– Bli synlig. Vær på hugget og vær klar. Man må være en aktiv jobbsøker, presiserer Gisle Hellsten.

Han oppfordrer i den sammenhengen alle studenter til å melde seg inn på ”LinkedIn” og ”Twitter”. Her kan man melde seg inn i grupper, og delta i diskusjoner – og på den måten bygge ut nettverket sitt. Slik gjør man seg synlig.

Det verste som kan skje er ingenting. I beste fall bygger man nettverk. Du har altså ingenting å tape.

LES OGSÅ: Jobbe i distriktene: Unge drømmer om bygdelivet

 

Jobbsøk er en heltidsjobb

Det er en heltidsjobb å søke på stillinger, og man må beregne mye tid på det. Arbeidssøking er en mentalt krevende, og en jobb i seg selv. Man må derfor innstille seg på at prosessen kan bli langvarig.

En feil mange studenter gjør er at de bryter med institusjonen eller universitetet de gikk på. Her har man mye nettverk som man kan benytte seg av, og også holde seg oppdatert på hva som skjer i fagsektoren.

Veiledere og andre lærere som man har hatt kontakt med er gode kilder til utbygging av nettverk. Universitet og høgskoler har ofte karrieredager, som det er lurt å orientere seg om. Her kommer mange bedrifter, og det er en gylden mulighet til å snakke med potensielle arbeidsgivere.

 

Slik gjør du deg synlig for arbeidsgivere:
  • Vær fleksibel og utvid søket ditt. Dette gjelder både på stillinger og bedrifter.

  • Meld i fra at du er jobbsøker. Sørg for at folk vet at du søker jobb, og dermed benytt deg av nettverket ditt.

  • Orienter deg om hva den potensielle arbeidsgiveren er ute etter.

  • Vær forberedt på at det er en lang prosess. Tenk måneder, ikke uker. Sett av god tid til jobbsøking, det er en fulltidsjobb.

  • Lytt til folk som har vært der før. Hvordan fikk de jobb, hva er deres tips?

  • Bruk nettvett, og orienter deg om både de små og store aktørene.

  • Ikke gi deg. Fortsett selv om du ikke får positive svar i begynnelsen.

  • Ikke grav deg ned. Snu på kortene, og se hva du kan gjøre annerledes. Er det noen nye steder du ikke har søkt?

    Kilder: Karrieresenteret UiO, Dagens Næringsliv, Karrieremagasinet.no.