Å ha en god CV og søknad er viktig. Det er gjennom disse to papirene din potensielle arbeidsgiver blir kjent med deg først, og som avgjør om du får komme inn til intervju. 

Nå vil hodejeger Brit Teien i Alliansepartner ha slutt på den typiske standard-CVen.

Det er viktig at du greier å skille deg ut og tar deg tid til å skrive hva du har jobbet med tidligere, slik at man får et visst inntrykk til om du vil passe til de nye arbeidsoppgavene hos den nye arbeidsgiveren.

– Mange skriver bare navnet på tidligere arbeidsgivere, og knapt nok hvilken tittel de hadde. Men svært mange skriver ikke hva de har bidratt til.

– Spørsmålet jeg vil ha svar på, er: Har vedkommende vært en lønnsom arbeidstaker i bedriften, sier Teien til Aftenposten. 

 

Lag din egen personlige CV

Hun advarer også mot det typiske standardformatet på cv-ene du finner på nettet. 

– Det er viktig å lage sin egen personlige CV. Hva tror du jeg tenker som headhunter, når alle søkerne kommer med samme standardformular? Du må lage en CV som selger deg inn, sier Teien.

Som student er det naturlig at man ikke har mye arbeidserfaring å plotte inn på CV-en, men hvis du har vært aktiv i en organisasjon eller forening knyttet til studiene, er dette absolutt gull verdt å formidle til en potensiell arbeidsgiver via CV-en.

– Har du hatt verv på skolen, sittet i råd og utvalg eller vært med i frivillige organisasjoner: skriv det opp på CV-en og få med en referanse. Har du drevet med lagidrett, vært aktiv fotballspiller eller vært hjelpetrener, ville jeg absolutt tatt det med.

– Slike aktiviteter sier noe om at selv om kandidaten ikke har erfaringer fra arbeidslivet, er hun vant til å samarbeide med andre, sier Hodejeger Guri Larsen i Adecco Search & Select til Aftenposten.

Selv om CV-en bør være personlig, advarer hodejegeren mot å være for kreativ med tanke på utseende, med mindre man søker en kreativ jobb.