Velg rett karriere – 5 trinns karriereplan

Trinn 1: Grunnleggende egenvurdering

Før du kan finne ut hva slags arbeid du vil trives med, må du vurdere hvordan du liker å arbeide. Hva er det du elsker å gjøre på? Hva kan du ikke fordra? Virker samarbeid med andre mennesker inspirerende på deg, eller foretrekker du å kjøre løpet alene? Liker du å arbeide utendørs eller å være mye i bevegelse, eller foretrekker du en avgrenset arbeidsplass der du oppholder deg hele dagen? Du kan stille deg selv mange slike spørsmål som vil hjelpe deg til å sirkle inn arbeidsfeltet som vil passe for nettopp deg.

Bruk litt tid på å tenke over de følgende spørsmålene og skriv ned de tankene du gjør deg om hvert av dem. Det vil kunne forundre deg hva du slik kan finne ut om deg selv:

Interesser: Hva bedriver du i fritiden? Hva er favoritthobbyene dine, og hvilke fag likte du best på skolen? Hva skal til for å motivere deg og skape interesse?

Verdier: Hvilke prinsipper følger du i livet? Er det for eksempel viktigere for deg å tjene penger enn å tjene samfunnet? Navngi de tre tingene du tror mest på.


Personlighet: Er du inn- utadvendt eller ? Er du opptatt av å ha det gøy, eller er du av den mer alvorlige typen? Tenk på vennene dine og på dem du strever mest med å komme overens med. Hva kan du si om deg selv på bakgrunn av forholdet ditt til andre mennesker?

Livsstil: Hvor ønsker du å bo? Hva ønsker du å eie? Hvilket økonomisk ansvar har du for familiens finansielle behov? Hvilke hobbyer har du, og hva koster de? Hvor mye fritid trenger du til å dekke de ulike behovene? Prøv å forestille deg hva den livsstilen du ønsker, vil kreve av deg. Vær realistisk!


Trinn 2: Vurder din egen kompetanse og erfaring.

LES OGSÅ: Karrieretips fra Dex Carrington i ''Dexpedition''

Lag en liste over alle ferdighetene dine, dvs. alt du er i stand til å gjøre, uansett hvor du lærte det. Denne brainstormingen vil gjøre alt du har lært i løpet av livet, klart for deg. I tilfelle du har lite jobberfaring, er det spesielt viktig å inkludere hva du har lært av frivillig arbeid, på skolen og i organisasjoner du har vært med i. Kan hende oppdager du at du har mange flere ferdigheter og erfaringer enn du trodde i utgangspunktet.Trinn 3: Bruk tid på å tenke

Nå da du har studert deg selv grundig, er det tid for å gå i tenkeboksen. Stemmer ferdighetene dine overens med interessene og personligheten din? Hvordan passer det hele til den typen jobb du ønsker deg? Begynn med å vurdere karrierer som kan matche interessene og ferdighetene dine. Ettersom du kommer fram til karrierer som du mener vil passe, bør du ta denne realitetssjekken: Vil karrierene du har funnet passende, kreve at du må gå tilbake til skolebenken? Vil du passe inn i arbeidsmiljøet?

LES OGSÅ: Kvinner i lederstillinger: Tips fra 4 kvinner med suksess

  • Lønn
  • Framtidsutsikter
  • Ferdighetene jobben krever
  • Karrierestigen
  • Utdanningskrav
  • Arbeidet og ansvaret som kreves
  • Egne krav
  • Arbeidsmiljø


Trinn 4: Undersøk karrieremulighetene dine

Dette trinnet er krevende, men kanskje det mest interessante. Du trenger nå å finne ut hvilke av jobbene du er kommet fram til det er som passer best til interessene, ferdighetene og livsstilskravene dine. Her må du bruke kreativiteten din!

Et stort antall kilder er tilgjengelige når du nå trenger hjelp med den videre utforskingen. Du kan besøke www.karrierestart.no og bruke vår oversikt over karrierebedrifter, som vil hjelpe deg til å identifisere bedrifter som årlig ansetter et stort antall nyutdannede. Du kan gå på det offentlige biblioteket og be om hjelp ved informasjonsdisken. Du kan videre søke på diverse nettsider og utforske valgmulighetene – bruk godt med tid på dette!

LES OGSÅ: Utveksling og internships gjennom IAESTE


Du vil også finne mer direkte måter å finne ut om arbeidet passer for deg på. Du kan tilby deg å arbeide frivillig for en bedrift eller organisasjon som interesserer deg og på den måten skaffe deg verdifull arbeidserfaring, referanser og nettverksmuligheter.

Du kan også kontakte noen som har det yrket du fatter interesse for og se om du kan få følge vedkommende i arbeidsprosessen og finne ut hvordan han eller hun fant akkurat denne stillingen. Slik vil du få et mer realistisk inntrykk av hva yrket du vurderer, faktisk går ut på. Vær ikke beskjeden; folk liker å snakke om hva de gjør.


Trinn 5: Ta sats!

LES OGSÅ: Skal du bli selvstendig næringsdrivende? Slik oppretter du ditt eget foretak

Når du kommer til dette stadiet, bør du ha noenlunde klart for deg hva slags karriere du ønsker deg og hva som skal til for å oppnå den. Nå er tida inne for å legge planer for hvordan du skal nå målet ditt, nemlig drømmejobben.

Finn fram dagboka og bestem deg for når du ønsker å begynne i den nye karrieren og regn ut nøyaktig hva du må gjøre mellom nåtida og framtida. I tilfelle du trenger skolegang, lærlinge- eller traineetid, så legg inn god tid til dette. Om du ønsker å begynne med å utføre frivillig arbeid eller på annen måte forberede deg mens du fortsetter i det arbeidet du er i nå, bør du legge en plan som ikke vil utmatte deg fullstendig. Gi deg selv god tid til å finpusse opplegget ditt, skrive brev og sette opp et budsjett i tilfelle planene dine krever nytt utstyr eller klær, utgifter til reiser eller ny utdanning. Før så mange av oppgavene du kan inn i dagboka, og kryss dem av ettersom du har utført dem. Dette vil gi deg følelsen av faktisk å være på vei mot målet og samtidig være en konkret målestokk som indikerer fremdriften din.

LES OGSÅ: Hvordan få jobb i Røde Kors?