Bedrifter fokuserer stadig mer på å rekruttere de beste av fremtidshåpene ved studiestedene rundt om i landet. I september holdt Statoil en bedriftspresentasjon ved Universitetet i Oslo, med påfølgende muligheter for speedintervjuer.
På tirsdag fikk petroleumsgeologi-studenten Jenny Torsæter vite at den 20 minutter lange audiensen hadde gitt henne jobben som sommer-trainee i Statoil.
Førsteamanuensis Ole I. Iversen ved Handelshøyskolen BI mener disse speedintervjuene kan øke muligheten for å gjøre feilvurderinger, fordi man har så kort tid til å kartlegge hver kandidat.
Reduserer treffsikkerheten
– Speedintervju gir mange studenter mulighet til å vise hvem de faktisk er, før bedriften ser nøyere på en CV, sier Jenny Torsæter til DN.no
Hun beskriver opplevelsen som nervepirrende, men at hun hadde et klart mål om å vise dem at hun er utadvendt og blid. Siden mange leter etter folk som kan jobbe i team, mener hun at det gjelder vise at man tør å prate med andre.
Samtidig mener hun det er viktig å beholde roen og fokuset i samtalen.
– Det går ikke å sløse tid på hyggeprat. Man må fortelle om relevant jobberfaring, og man må vise at man liker det man studerer, forklarer hun.
Førsteamanuensis Ole I. Iversen ved Handelshøyskolen BI mener disse speedintervjuene kan øke muligheten for å gjøre feilvurderinger, fordi man har så kort tid til å kartlegge hver kandidat.
– Det øker sjansen for at man vektlegger førsteinntrykket for mye, og man får ikke gått i dybden for å finne ut hva kandidatens kompetansekvaliteter egentlig er. Antallet feilkilder øker.
– Det reduserer også treffsikkerheten på intervjuet, sier han til DN.no.
Han peker også på at kandidater som er utadvendte og sosialt sikre oftere kommer gjennom i slike prosesser, og at denne typen korte intervjuer ikke tilfører noe verdi til prosessen. Man ikke får kartlagt mer enn gjennom en CV og søknad.
Ifølge Iversen krever speedintervjuene mye struktur.
– For å unngå feilkilder må det være helt klart hvilke kriterier du ser etter. Leter du for eksempel etter noen som er trygg, sikker og utadvendt, så må man også ha en god definisjon på hva det er.
– Om dette ikke står på listen over det intervjuerne vil finne ut av, kan dette bli en feilkilde, sier han.