En av tre mellom 18 - 24 år og et snitt på én av fem innrømmer selv at de forsøker å bløffe på seg erfaring eller utdannelse de ikke har.

Robert Leite, dagligleder i Meditor Search forteller til DN.no at nordmenn slurver mest med sine CV-er. 

– Vi finner feil i hver fjerde CV, alt fra ubevisste skrivefeil til bevisste, manipulerende og grove feil, sier Leite til Dagens Næringsliv. 

En undersøkelse viser at 70 prosent av norske virksomheter ikke sjekker CV-en til kandidater.

Gjengangerne er formuleringer slik at kandidaten fremstår bedre enn han eller hun er, samt omskriving av stillinger og jobbinnhold slik at jobbsøkeren fremstår mer attraktiv på CV-en. 

– De sjekker referanser, men ikke bakgrunn. Husk at referanser er noe søkeren selv har valgt, sier Leite til Dagens Næringsliv.

 

Kjøper seg bedre CV 

Leite forteller om en økning i bruken av kjøpte attester fra høgskoler og universiteter.

Leite opplyser også om nettsteder der arbeidsgiver kan ringe oppgitte referanser som på forhånd er trent til hva de skal si eller bekrefte skolens eksistens. 

Kjennskapen til at det forekommer juks i CV-ene burde motiverende til en grundigere sjekk av jobbsøkers bakgrunn, sier Leite. 


 

Kan bli politianmeldt for juks

I fjor høst ble en ansatt i Mattilsynet politianmeldt for CV-juks. Mannen hadde brutt straffelovens paragraf 182 om bruk av falske dokumenter.

Mannen skal ha hevdet å studert veterinærmedisin ved Det Kongelige Veterinær- og Landsbohøjskole i København i årene 1987 til 1993, men studiesjefen ved Københavns Universitet (som veterinærskolen er en del av), avkrefter at han har vært student i København. 

Studiesjefen bekrefter at Mattilsynet kontaktet universitetet med spørsmål om mannenes utdannelse, skriver Dagens Næringsliv. 

Universitetet i Tromsø bekrefter at den anmeldte mannen var student hos dem og gjennomførte enkelt emner som gir 84 studiepoeng. 

LES OGSÅ: CV-en leses på 30 sekunder - Slik tilpasser du den.

 

Slik blir CV-juks avslørt 

Medotor Search utfører dokument og kildekontroll for å bekrefte opprinnelse og gyldighet. De sjekker det som oppgies i CVer eller dokumenter som legges ved av en jobbsøker. 

For å forebygge at bedrifter blir bløffet av CV-juksere anbefaler Medotor Search enkle tiltak.

 

  1. Be kandidaten om alle relevante dokumenter

  2. Informer om hva bakgrunnssjekk egentlig innebærer og innhet et skriftlig samtykke

  3. Sjekk åpne nettsider (Men bruk kritisk sans og sunn fornuft)

  4. Kontakt kildene (Tidligere skoler og arbeidsgivere) 

  5. Informer tydelig på nettsider og andre steder at alle jobbsøkere bakgrunnssjekkes

  6. Lag en intern prosedyre på hvordan bedriften bør forholde seg til bakgrunnssjekk

  7. Utfør bakgrunnssjekk eller sett oppdraget til et profesjonelt firma