(StudentTorget.no):

4,8 prosent er det langt bedre enn for ti år siden, da hele 9,5 prosent av studielånene ble overført til Statens Innkrevingssentral (SI). 
 
– Hovedtrenden er at tilbakebetalerne i Lånekassen er gode til å betjene studielånet sitt. I løpet av de siste ti årene har andelen og antallet Lånekassekunder som blir overført til inkasso sunket for hvert år, forklarer fagavdelingsdirektør Liv Simonsen i Lånekassen til Universitas.
 
Forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim, som mange kjenner fra «Luksusfellen», tror nedgangen i inkassosaker skylder gode økonomiske tider i Norge.
 
– Lave renter fører til lavere regninger på lånet. Det gjør at flere klarer å betale. Lav arbeidsledighet og en positiv økonomisk utvikling siden 2002, har nok også bidratt, sier han til studentavisen.
 
Dersom man ikke betaler etter tre betalingsvarsler fra Lånekassen blir lånet sagt opp, og utestående beløp blir overført til SI. Man kan da få studielånet tilbakeført ved å betale regningen. 
 
Lånet vil bli permanent overført til SI ved langvarig og grovt mislighold. I 2012 ble 1 797 kunder permanent overført til SI med en samlet studiegjeld på 362 millioner kroner.
 
Forbrukerøkonom Kvadsheim forteller at studielånsrenten vil øke med én prosent hos SI, samtidig som man kan risikere å miste muligheten til å ta opp nye studielån. Man mister også en del av de gunstige ordningene som er unike for studielån.
 
Hvis du først har fått studielånet overført til SI, er det viktig å ta kontakt med dem så fort som mulig for å ordne en avtale om nedbetaling. Det verste du kan gjøre er å bare la det skure og gå, sier han til Universitas.
 
Tallene fra Lånekassen viser at Østfold er fylket som kommer dårligst ut, hvor 6,9 prosent av studielånene ble oversendt til inkasso i 2012. Det er nær dobbelt så mange som i Akershus (3,5 prosent) og Oslo (3,6 prosent).
 

LES OGSÅ: Feil i lånesøknaden kan koste deg dyrt!

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: