(StudentTorget.no):

Dersom du er så heldig å ha en formue allerede før du skal studere, kan du møte på et luksusproblem når du skal søke om stipend fra Lånekassen. Et fullt stipend utgjør i dag 37 760 kroner i året (i tillegg til studielån på 56 640 kroner), men om man har en formue på over 344 021 kroner, vil man miste retten til deler av- eller hele stipendet. 
 
I 2007 valgte en 18 år gammel kvinne å omgå disse reglene ved å investere 200 000 kroner av formuen sin i et eiendomsfond hun fikk anbefalt gjennom et investeringsselskap. Planen slo derimot noe feil. Etter fem år satt hun igjen med verdipapirer til en verdi av mellom 40 og 45 000 kroner. Hun hadde altså tapt opptil 160.000 kroner, og enda mer med tanke på eventuelle andre avkastninger pengene kunne fått, skriver DinSide.no. 
 
 

Får tilbakebatalt 100 000

Kvinnen mente at investeringsselskapet hadde skylden for det store tapet, og gikk til Finansklagenemnda for å få tilbakebetalt investeringen sin. Nå ser det ut til at hun har krav på å få tilbake deler av summen.
 
Ut fra Verdipapirhandelloven og Avtaleloven skal investeringsselskapet på god nok måte fortelle kunden hva de begir seg ut på, hvis ikke kan investeringen være ugyldig, og man har krav på pengene tilbake.
 
Finansklagenemnda var delvis enig i at dette var tilfelle for den da 18 år gamle jenta, blant annet fordi risikoen skal ha vært større enn hva investeringsselskapet ga uttrykk for. Kvinnens unge alder tilsa også at selskapet burde gitt henne enda mer informasjon om nøyaktig hva en slik investering ville innebære.
 
«Den mangelfulle rådgivningen var i strid med god forretningsskikk» slo nemnda fast i sin avgjørelse.
 
Årsaken til at kvinnen ikke fikk fullt medhold, og dermed hele investeringen refundert, var at man selv har et ansvar for å sette seg inn i hva du gjør. 
 
«Klager har valgt å benytte seg av sin far som rådgiver og valgt å stole på hans vurderinger og råd, og valgt ikke selv å sette seg inn i det skriftlige materialet som ble utlevert. Klager kan ikke ved dette velte alt ansvar over på [selskapet]» skriver nemnda i sin begrunnelse.
 
De mener derfor at kvinnen har krav på å bli stilt som om halvparten av investeringen ikke var foretatt. Hun vil derfor få tilbakebetalt 100 000 kroner, dersom selskapet velger å følge avgjørelsen, skriver DinSide.no.
 

LES OGSÅ: Ett feilkryss i søknaden til Lånekassen kostet 30 000 kroner

LES OGSÅ: Studenter svindlet Lånekassen for 72 millioner kroner

 

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: