(StudentTorget.no):

Å overleve med et stramt studentbudsjett kan være utfordrende, og det kan være vanskelig å få lagt unna noen sårt trengte sparepenger når man så vidt overlever økonomisk.

Kommunikasjonsmedarbeider i SKAGEN Fondene, Maiken Kristoffersen, har i imidlertid noen lure sparetips i et blogginnlegg, til studenter som ønsker å få oversikt over økonomien sin.

 

Opprett flere kontoer

Det beste jeg har gjort for å holde oversikt over økonomien min, er å fordele pengene på ulike kontoer til ulikt bruk. For eksempel husleie og strøm, matkonto og sparekonto. Da kan du bruke de resterende pengene som ligger i brukskontoen din med god samvittighet!

 

Lag handleliste

Handle heller sjelden og mye om gangen, enn litt hver dag. Skriv handleliste, og ikke gå sulten i butikken – slik kan du styre unna mange impulskjøp. Kjøp billigvarianter og spar penger. Glad i taco, for eksempel? Vel, da skal du vite at billigvariantene er best i blindtest for tacoelskere. Sjekk også tilbudsaviser og billigkroken med matvarer som er nær utløpsdato.


 

Lag matpakke og spis restemat

Her sparer du penger! Synes du brødskiver deprimerer lunsjen din, kan du krydre matboksen med noen festiviteter som frukt- eller grønnsaksbiter. Hiv med det du har i kjøleskapet eller på kjøkkenbenken, så slipper du for eksempel at bananene overmodner eller agurken råtner. Spis maten, ikke kast den. Det gjelder også for middagen, bruk restene til nye retter.

LES OGSÅ: Åtte apper som gjør ferieturen billigere - hotell, reise, flyavgang

 

Lev sammen med andre

Nytt bekjentskap gjør deg ikke vondt. Heller ikke det å leve sammen med andre. Del utgiftene! Har du et ekstra rom i leiligheten, kan du leie det ut. Finn en medstudent, eller hvorfor ikke prøve Airbnb? Hvis du har kjæreste kan du vurdere å bli samboer. Hvis du ikke vil det, kan du vurdere forholdet.

LES OGSÅ: Slik sparer du penger på husholdningsartikler som student

 

Ikke bruk kredittkort

I alle fall ikke på det du ikke har råd til. Regelen er fin: Bruker du det, skal du ha råd.

LES OGSÅ: Gavene du kan gi kjæresten på Valentine’s Day

 

Opprett spareavtale

Spar litt hver måned! Uansett. Det kan være 250 kroner – du vil ikke merke noen forskjell. Opprett en spareavtale som trekkes fra kontoen din dagen etter du får penger inn.

LES OGSÅ: En uke på studentbudsjett

 

Skaff deg en jobb

Selv en liten deltidsjobb kan ha mye å si for økonomien din!

LES OGSÅ: Tre av ti studenter mener at stram økonomi går ut over karakterene

 

Pant!

Pant alt, alltid. Enda bedre – arranger vorspiel eller nachspiel. Panten dagen etterpå blir plutselig en kinobillett i verdi.


 

Kjøp brukt, så langt det går

Meld deg inn i Facebook-grupper som fungerer som annonsetorg. Sjekk finn.no. Kanskje du finner fest-sofaen under «gis bort», og nye utemøbler helt gratis. Et annet utspekulert poeng: Kjøper du noe brukt, men som er i god stand, er det mulig du får solgt det videre igjen for samme pris. Kjøkkenbord, stoler, vaskemaskin, kommoder, eller noe annet!

LES OGSÅ: Et utfordrende boligmarked gjør det vanskelig for unge å oppnå boligdrømmen

 

Selg det du ikke trenger

Ikke gjem det vekk i boden! Sannsynligheten er stor for at du ikke kommer til å bruke det igjen – du har jo gjemt det bort av en grunn. Og hvis du ikke gjør det, kan du være sikker på at du må møte gjemsel-lageret ditt på ny den dagen du vurderer å skaffe deg nytt hjem.

Har du noen fine sparetips? Del dem gjerne i kommentarfeltet under!

 

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: