Tips for å få bedre økonomi som student.

1. Få oversikt. Ha et bevisst forhold til faste utgifter. Da får du større frihet og vet hva du kan bruke på fornøyelser. Sett opp et budsjett over hva du har til disposisjon hver måned og hvilke faste utgifter du har. På den måten ser du raskt om du sløser penger på noe unødvendig, eller om det går an å bruke pengene annerledes for å spare.
 
2. Søk om fullt lån og stipend fra Lånekassen. Lånet er rentefritt mens du studerer, og begynner først å løpe etter avsluttet eller avbrutt utdanning. Du får vanligvis 8000 kroner i måneden eller 80 000 kroner i året. Ikke glem at studielånet som regel er på ti måneder, og at du ikke får noen penger utbetalt i juni og juli. 40 prosent av lånet, 32 000 kroner i året, gjøres om til stipend dersom du flytter hjemmefra under studiene. Les mer om reglene på Lånekassen.
 
3. Jobb ved siden av studiene og tjen penger til å spe på studielånet. Uansett om jobben er relevant for dine seinere jobbplaner eller ei, får du verdifull arbeidserfaring som kan komme deg til gode når du skal søke jobb. Undersøkelser viser at studenter som arbeider inntil 20 timer i uka jobber mer effektivt med studiene. Du trenger dermed ikke være redd for at jobbinga skal gå utover tida du har til lesing. Studenter kan tjene inntil 108 680 kroner i året og likevel heve fullt stipend fra Lånekassen. Sommerjobben kan skaffe deg pengene du ikke får fra Lånekassen i juni og juli.

4. Forsørger du barn mens du studerer, kan du søke om forsørgerstipend, inntil 1290 kroner i måneden for de to første barna. Det finnes også andre støtteordninger for deg med barn, for eksempel hjelp til å skaffe barnehageplass.
 
5. Søk om legater og stipender. Hvert år deles det ut 500 mill. kroner i legater og stipend – alt fra noen hundrelapper til sekssifrede beløp. Svært mange av dem retter seg mot ungdom under utdanning. Les mer her.
 
6. Spar penger på å bo i kollektiv. Du får større plass og bedre standard enn om du bor alene, i tillegg til at husleia sannsynligvis blir en god del billigere når dere er flere om å dele på utgiftene. Dette er også en fin måte å bli kjent med nye mennesker på. Husk at det lønner seg å tenke gjennom hva slags husleiekontrakt dere skriver, slik at du ikke blir ansvarlig for dine romkameraters pengerot. Unngå også tidsbestemt kontrakt så du ikke risikerer å bli kastet ut.
 
7. Husk at studielånet skal betales tilbake. Det kan koste deg dyrt å stryke på eksamen. Et halvt års ekstra studier på grunn av stryk = 170 000 kroner ut av vinduet.
 
8. Bruk beina mest mulig. Skaff bolig i nærheten av studiestedet, så slipper du utgifter til kollektivtransport. Dropp bil, og sykle i stedet. Du trenger ikke betale bilforsikring og veiavgift og sparer ganske mange tusen kroner i året på denne måten.
 
9. Sørg for å skaffe deg viktige forsikringer. Du bør ha både reise-, uføre- og innboforsikring. Da dekker du deg opp i tilfelle noe skulle skje. Husk at studenter ikke alltid er innboforsikret gjennom foreldrene – slik mange tror. Noen av forsikringsselskapene har begrensninger på hvor lenge du kan bo hjemmefra og likevel bruke mor og fars innboforsikring.
 
10. Får du penger til overs, kan du sette dem inn på en BSU-konto (boligsparing for ungdom). Dette gir deg 3000 kroner i året i skattelette. Eller du kan sette beløpet inn på en sparekonto og bruke det til å nedbetale lånet etter at du er ferdig med studiene.
 
 
Kilde: Dagbladet

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: