Tom (26) lever på under tretti kroner dagen. Nå vil han leve enda billigere.

 

Campus har lyst til å imponere Tom (ønsker å være anonym), tidligere BI-student og nåværende elev ved gründerskolen Alumni. Derfor tar vi han med oss til en av Oslos billigste kafeer, Blitzhuset. Her får man nemlig en gigantisk porsjon mat til 40 kroner.

Tom er imidlertid ikke imponert; ikke i det hele tatt.

– 40 kroner er rådyrt! Få det inn i hodet! Sier han tydelig opprømt.
I sin tid som heltidsstudent oppdaget han hvor mye penger han kunne spare på å sette 25 kroner som øvre grense for sitt daglige forbruk.

Det gav han et nytt perspektiv på nordmenn.

– Folk flest forstår ikke at vi lever i tider av overflod. Det gjør det vanskelig å lære bort innsparingssystemet mitt til andre. De forstår ikke verdien av penger! Og fattige mennesker er kanskje de som sløser mest.

 

 

Bannlyser ferdigmat

 

 Tom`s ti beste sparetips:

1. Firstprice, Euroshopper og andre billigmerker er dine beste venner
2. Bannlys ferdigmat, lag alt fra bunnen av hjemme. Det er ikke store jobben når du har rutinene på det
3. Alltid se på kilo prisen. Butikker lurer deg med tilbud på varer som veier mindre.
4. Alltid, alltid, ALLTID ta med deg mat hjemmefra. Hvis ikke kommer du til å falle for fristelsen. Det finnes en Deli De luca på hvert hjørne.
5. Kjøp inn for flere dager av gangen. Butikker er designet for å lokke folk til å kjøpe mer enn de trenger. Folk flest er ekstreme impulskjøpere. Færre handleturer gir færre impulskjøp.

6. Kino er oppskrytt, se film hjemme.
7. Dra på utesteder uten covercharge og drikk før du går ut.
8. Heng med mennesker med samme innstilling.
9. Avhengighet av tobakk og andre rusmidler knuser den personlige økonomien. Nåverdien av å slutte å røyke i et år er over 30.000 kroner.
10. Bli medlem av foreninger, skoleutvalg og andre frivillige organisasjoner. Der får du betaling i mat, drikke og nettverk. Det samme gjelder gratis seminarer.


 

Alt startet i 2001 da BI-studenten hadde store økonomiske utfordringer, og 25 kroner var i praksis det han hadde å leve for. Han startet med å kutte vekk ferdigmaten.

– Den samme hundrelappen jeg tidligere brukte på en øl og en pølse fra Narvesen, kunne plutselig mette meg de neste tre dagene, forklarer den blivende gründeren ivrig.

For å få dette til har Tom har samlet oppskrifter til 20 frokoster, 20 lunsjer og 20 middager. Her er også det meste av frossen ferdigmat tabu.

–  Den eneste ferdigmaten jeg har brukt, er en billig pytt-i-panne-blanding til 13 kroner som jeg blander med litt ekstra grønnsaker. Det koster 25 kroner, og jeg har middag i to dager.

For å sikre seg mot underernæring har han laget et Excel-ark som regner ut næringsinnholdet til alle matrettene. Tom mener at matbudsjettet har vært nøkkelen til å leve økonomisk

– Mat og drikke er nok den største utgiften for mange, derfor går jeg aldri hjemmefra uten matpakke og vannflaske. Ved å dekke disse behovene til enhver tid trenger du ikke bruke penger, insisterer Tom, som har et ekstra triks på innerlommen.


– Jeg har alltid med en pose mandler. Blir jeg litt sulten, kaster jeg bare innpå. 

LES OGSÅ: Dette er dine rettigheter som deltidsansatt

 

Vil leve gratis

I skrivende stund er det 30 dager siden forrige gang Tom handlet mat. Han leker nå med tanken om å kunne leve gratis ved hjelp av andre.  Den ideen har han hentet fra den italienske mafiaen.

– Tenk hvis jeg tilbyr meg å hjelpe naboen med å rydde i hagen, eller stiller opp for en venn eller et familiemedlem uten å kreve penger for det? Da kan jo tilbakebetalingen komme i mange former og fasonger, sier Tom med glimt i øyet.

–  Men jeg snylter aldri; Jeg får tilbake på tjenester jeg har gjort for andre, og når jeg får gratis mat, passer jeg alltid på å spise meg så mett som mulig.

Gjennom å bo gratis hos slektninger og spise seg mett på jobb, blir det ikke mange utgiftene igjen, mener Tom. Men hvordan forholder han seg til sosial omgang med venner og alkohol?

LES OGSÅ: Fastrenta i Lånekassen under 2 % for første gang

 

En vin/vinn situasjon

– I helgene jobber jeg ofte, så da tjener jeg penger i stedet for å bruke dem. Skal jeg ut, drikker jeg mest mulig på festen, og da gjerne av min hjemmebryggede vin til 15 kroner literen.


Tom forteller at han gladelig spanderer av vinen på vennene sine; da får han nemlig igjen for det når de går ut etterpå.

– Jeg spanderer vin til 15 kr  og de spanderer drikke ute til flere hundre. Snakker om vin/vinn!

– Dessuten er jeg blitt ganske flink til å få andre til å spandere på meg ved å skape et tomrom i samtalen til å spørre hvor drikken min er, kniser Tom fornøyd.

 

 Tom`s vin:

Kjøp bryggeutstyr til ca 300 kr og du får en smakfull egenprodusert liter vin, cider eller øl til kr 10,-.

Spleis med kollektivet du bor i.
Kjøp en 30 liters plast tønne (gjæringsbøtte) (kr 109,-),
Hevart (kr 50,-),
Gjærlås og rensemiddel (kr 30,-),
Råstoffer (kr 250,-).

Oppskrift:

1. Ta vinråstoffet i bøtten
2. Hell opp i 17 liter Romtemperert vann
3. Bland med gjæren
4. La det stå i ca 14 dager, smakes til.

Vinen vil få en alkoholprosent på ca 16.

LES OGSÅ: Råd til studenter i en økonomisk vanskelig situasjon

 

 

Reiste jorden rundt

Tom blir stadig mer kreativ i sine innsparingsmetoder, og etter som han nå har forbedret sin økonomi siden starten av prosjektet, har han fått råd til å reise jorda rundt. I utlandet har han levd som en prins på innsparte norske oljepenger.


–  Vennene mine som ikke gadd å tenke over forbruket sitt, slet seg gjennom sommeren. Jeg reiste på mitt livs reise til Sør–Asia i 4 måneder, forklarer Tom triumferende.

Intervjuet går mot slutten, og den blivende gründeren har fullført det enorme måltidet. Han påstår at det er mange myter tilknyttet nordmenns pengeforbruk og presiserer at mange studenter har mye å lære av hans tankegang.

– Det handler bare om å finne ut hva man har lyst til å bruke pengene sine på. Hvis du kan velge ni måneder med sparing som leder til en fire måneders fantastisk reise til utlandet, så er det kanskje ikke like viktig med den daglige take away-kaffen og pølsa her hjemme i Norge?

Denne artikkelen er også publisert i studentmagasinet Campus

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: