Hvordan kom du frem til at det var til Wollongong/Australia du ville dra?

Jeg ble første gang introdusert til Wollongong da jeg var på en studiemesse i Lillestrøm mens jeg enda gikk på videregående, og hadde det i bakhodet da jeg bestemte at jeg ville studere utenlands.

Australia virket eksotisk og spennende, og jeg tenkte at å studere her, på andre siden av verden, ville bli en opplevelse for livet.

 

Utveksling i Australia

Navn: Sigurd Skotnes

Alder: 24

Fra: Kolbotn, Akershus

Studerer: Bachelor of Electrical Engineering (Honours)

Studiested: University of Wollongong, Australia

 

Wollongong ligger kun en drøy time sør for Sydney, og er et perfekt alternativ hvis du synes det blir for stressende å bo i en storby, men samtidig vil ha muligheten til å oppleve storbylivet av og til. Flotte strender i gangavstand fra sentrum, flust av kafeer, og gratis buss som går hele dagen hørtes perfekt ut i mine ører.

Det at University of Wollongong også er et av de høyest rangerte yngste universitetene i verden, og er kjent for å ha god kvalitet på ingeniørutdannelse i Australia gjorde det til et lett valg for meg.

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Australia og i Norge?

Jeg har har aldri studert ved et norsk universitet siden jeg tar hele graden min her nede, så det er litt vanskelig å si, men etter det jeg har erfart virker det ikke så alt for annerledes.

Forholdet mellom studenter, forelesere og fagkoordinatorer er uformelt, og de er hjelpsomme om du lurer på noe – som regel går det på fornavn.

Australia har også et behagelig og til dels veldig varmt klima, så rundt om på campus ser du som regel folk i shorts, t-skjorte og flipp-flopper!


 

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Undervisningen er lagt opp slik at man blir vurdert underveis i semesteret gjennom innleveringer, prestasjon, og quizzer. Dette gjør at slutteksamen i fagene ikke teller 100%, slik som det gjør de fleste steder i Norge.

Har du altså en jevnt god innsats i løpet av semesteret, skal det mye til for ikke å fullføre et fag med greie karakterer.

Studiehverdagen består som regel av forelesninger, tutorials (gjennomgang av oppgaver med lærer i mindre grupper), workshops (gruppearbeid med andre studenter) og laboratorier. En uke på universitetet er ganske variert, og det er lett å komme i kontakt med andre studenter.

  

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

En vanlig studiedag står jeg som regel opp kvart på åtte, hopper i dusjen og sykler deretter til skolen, klar til forelesning halv ni.

Dersom det skulle være regnvær, noe som det svært sjeldent er, tar jeg heller bussen, som er gratis og kun en kort gåtur unna.

Etter en to timers forelesning har jeg en time før neste undervisningstime starter, og jeg kan sette meg ned på en av de mange kaféene på campus og ta en kopp kaffe og en matbit, eller finne en benk i sola og forberede meg til en laboratorieklasse senere på dagen.

En times tutorial senere har jeg et par timer fri hvor jeg setter meg ned på biblioteket og tar en studieøkt.

To til tre timer etter det er dagens laboratorieklasse over, og jeg er ferdig for dagen, og etter en kort sykkeltur er jeg hjemme til middagstider.

Siden universitetscampusen er samlet på ett sted og ikke er så altfor stor, er det stadig vekk at jeg møter på noen kjente og slår av en prat eller avtaler noe til senere på dagen.


 

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Australia?

Selv synes jeg at det er veldig greit å studere her, og de norske utvekslingsstudentene jeg har snakket med synes det samme.

Semesteret varer i 13 uker, med en ukes fri omtrent halvveis, og deretter er det en ukes studiefri før eksamensperioden starter, så for noen kan det kanskje virke litt intensivt. Har man en god rutine går det derimot helt fint, spesielt hvis du finner deg en studiegruppe med andre medstudenter.

Aussies er kjent for å være «easy-going», så det er lett å ta kontakt og bli kjent med andre studenter.

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Skolepenge-nivået er middels høyt, men som student i Australia får man ekstra støtte fra Lånekassen, så det går fint å klare seg på studielånet alene. Har du et stort forbruk kan det lønne seg å ta seg en deltidsjobb eller jobbe litt i ferien.

Leieprisene på privatmarkedet varierer en del, men er mye rimeligere enn storbynaboen Sydney.

Bor du privat kan du forvente en månedsleie på i underkant av 5000 kroner, regninger inkludert, mens hvis du bor på en av universitetscampusene må du forvente en månedsleie på rett over 6000 kroner.

Prisnivået ellers i Australia er ganske likt som i Norge, men varierer veldig med valutakursen.

Som regel hvis du handler på de større supermarkedene kan du forvente en matvarepris litt rimeligere enn i Norge, men om du handler på mindre lavprisbutikker og markeder kan du få det enda billigere. Det er også mye rimeligere å spise ute her, og med alle restaurantene i byen er det nok å velge mellom!


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Wollongong har mye å tilby, og når sola steker i de varmere månedene er det veldig fort at man beveger seg mot stranda og alle kaféene.

Det er veldig bra surfemuligheter langs med hele kysten, og Wollongong er intet unntak, så hvis det er din greie har du kommet til rett sted!

Flere utesteder og restauranter har «specials» forskjellige dager i uken, så det hender jeg tar med noen kompiser og utnytter meg av en rimelig burger på en mandag, 3 dollar taco’s på en tirsdag eller drar ut en torsdag kveld for retromusikk og god stemning.

Hvis jeg har fått gjort unna skolearbeidet for helgen, hender det jeg tar en dagstur til Sydney en lørdag eller søndag. En drøy time med tog og 35 kroner senere, og vipps så er man i storbyen med endeløse muligheter.

Opp langs kysten fra Wollongong er det flere kilometer med gå- og sykkelsti langs med havet, og når jeg har tid pleier jeg å ta en sykkeltur her, enten i finværet for å slappe av, eller som en treningsøkt.

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Det er et veldig godt miljø på universitetet, og mye å finne på mellom klassetimene.

Universitetet har flere klubber, så har du en bestemt hobby eller interesse, er det godt mulig du finner likesinnede. Klubbene får sponsing fra universitetet, så flere av dem holder arrangementer av høy kvalitet.

Hvis du er sportsinteressert blir du nok glad for å vite at det er en stor idrettshall på campus, med treningssenter og svømmehall, samt store grøntarealer utenfor. Det er også mange gratis arrangementer som arrangeres av universitetet selv, og gode muligheter for å involvere seg i ting på campus.

I hjertet av campus finner du UniBar: et populært samlingspunkt på dagtid såvel som kveldstid. Her får du kjøpt varm mat og drikkevarer, og på kveldstid er det arrangementer nesten hver dag i ukedagene. I løpet av et semester er det også flere konserter som holdes her, både lokale band, og større artister som er viden kjent i Australia.

Det er mye som skjer på campus!


  

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Jeg er veldig fornøyd med valg av universitet, og synes lokasjonen mellom stranda og storbyen er perfekt.

Til tross for at leieprisene er litt høyere, vil jeg absolutt anbefale nye studenter å bosette seg på et av universitetsboligene, i alle fall i starten når de kommer ned for å studere. Det er litt dyrere enn å bo privat, men det er et veldig godt miljø, og du møter så innmari mange kule folk.

Det arrangeres stadig vekk arrangementer, så man lett blir kjent med nye mennesker, og du får garantert nye venner, både lokale aussies, og folk fra resten av verden!