Hvordan kom du frem til at det var til Manly/Australia du ville dra?

Jeg har alltid vært glad i å reise og prøve nye ting. Da jeg var ferdig med videregående i 2011 ville jeg ut og reise, og det var få jeg kjente som hadde reist til Australia, noe som økte interessen min for å prøve ut dette ukjente landet.

Jeg var helt klart solgt fra dag én: Australia er en god blanding av storby, strender, koselig gater, utadvendte og hyggelig mennesker og sommer nesten året rundt.

Da valg av studiested stod for tur i 2015 ble ICMS sin drømmeplassering rett ved Manly Beach, en liten ferjetur utenfor Sydney, helt klart en avgjørende faktor for meg. Manly er en liten forstad utenfor Sydney hvor sommerfølelsen varer året rundt.

 

Utveksling i Australia

Navn: Pia Landehagen Enger

Alder: 26 år

Fra: Bærum, Akershus

Studerer: Bachelor of Business Management, major in Retail Marketing

Studiested: International College of Management Sydney (ICMS), Manly, Australia

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Australia og i Norge?

Jeg tar hele graden min her i Australia, så det er litt vanskelig å svare på.

Av det jeg hører av venner er det vel ganske likt, bortsett fra at min skole er en businessskole, hvor de har streng kleskode. Selv om vi bor rett ved stranden, må studentene gå i dress, kjole og pene sko.

 

Fortell litt om studiet og undervisningen?

På ICMS har vi trimestre, noe som vil si at året går veldig fort. Ti uker med innhold, etterfulgt av en uke med repetisjon og to uker med eksamen, før vi har to uker ferie innen neste trimester begynner.

Siden sommeren i Australia er rundt jul, har vi to måneder fri i desember og januar.

Studie er lagt opp slikt at vi har noen obligatoriske og noen valgfag, og hvert trimester velger vi selv hvordan uken skal se ut. Jeg har i to år hatt undervisning to dager i uken.

Undervisningen er obligatorisk og ved siden av har vi innleveringer og presentasjoner som vi får karakterer på. Jobber vi bra med de går eksamen ofte bra også.

Studie og undervisningen legger opp til mye selvstudier og selvdisiplin, og lærerne er veldig i imøtekommende om man behøver hjelp mellom undervisningen.

ICMS er stolte over å ha små klasser hvor lærerne er uformelle, ofte på fornavn, og gjør det de kan for at studentene skal trives.


 

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

En vanlig studiedag for meg kan deles inn i to kategorier, forelesningsdag og selvstudier.

På forelesningsdagene står jeg opp åtte, spiser frokost og går opp til skolen hvor jeg kjøper en kaffe og er klar til skolen som starter ni. Dagene er delt inn i to fag, før og etter lunsj og er ferdig klokken fire. Da sitter jeg enten igjen på biblioteket og jobber med en skoleoppgave, eller så går jeg hjem og skifter om til noe mer komfortabelt enn business antrekk.

Selvstudiedagene tilbringer jeg gjerne på en av de mange hyggelige kafeene i Manly og pausene blir gjerne et par timer på stranden hvis været er fint.

Jeg liker å være aktiv og sosial og er derfor president for ICMS Scandinavian Association, det vil si at jeg er med i elevrådet som har møter en gang i uken og organiserer sosiale ting på skolen med andre studenter.

  

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Australia?

Egentlig ikke.

Det blir vel naturlig å si hjemlengsel og jeg savner jo selvfølgelig mamma, familien og venner. Samtidig trives jeg så bra i Australia og mamma er min største støttespiller.

Vi er heldig som lever med sosiale medier og Internett, så det ikke er vanskelig å holde kontakt.


 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

ICMS er på samme prisnivå som de andre skolene i Australia, jeg må være ærlig å si at det er en dyr skole, spesielt når det er trimestre.

Leieprisene i Manly er dessuten over gjennomsnittet høyt sammenlignet med resten av Australia.

Sydney er kjent for å være dyrt, og Manly er en av de mest populære stedene. Skal man leie et rom privat må man fort ut med 8000kr i måneden, uten regninger.

Prisnivået ellers i Australia ligger rett under de norske prisene, men å spise ute er en del billigere da de fleste restaurantene har ulike dagtilbud og happy hour. Det er kultur for å spise ute, noe som sørger for gode priser og bra utvalg.

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

I ukedagene er jeg som oftest i Manly, hvor jeg er på stranden, henger med venner, tester ut nye spennende kafeer, går turer eller hører på livemusikk.

I helgene prøver jeg å komme meg ut av Manly for å se nye og kule områder rundt omkring i Sydney.

Jeg er engasjert i ANSA (en forening for norske studenter i utlandet), og ble i September valgt inn som landsleder for ANSA Australia, arbeidet med ANSA tar en del av min fritid, noe jeg bare syns er gøy.

Ellers prøver jeg å få reist mest mulig rundt i Australia, for å oppleve hele Australia, og ikke bare Sydney.


  

Hvordan er studentmiljøet der?

Studentmiljøet på skolen er veldig bra, og det er arrangementer i regi av skolen hver eneste uke og flere organisasjoner man kan være medlem av. Alt fra Surf Club, green team til Scandinavian Association.

Jeg har i flere terminer vært medlem av elevrådet, som leder for Scandinavian Association, hvor vi har arrangert russefester, tur til IKEA, midsommer leker og mye annet morsomt.

For dem som liker å engasjere seg og bli kjent med andre studenter fra andre land er ICMS en fantastisk skole. Her har vi studenter fra hele verden og alle er åpne for å bli kjent med nye folk. ICMS har også en egen studentbar som styres av studenter, hvor vi har alt fra fester til livemusikk. Det er en fantastisk mulighet til å møte nye og gamle studenter.

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Ja, jeg anbefaler skolen, og mitt beste tips til nye studenter er å finne seg en «mentor» innen man kommer hit, eller så fort man er her. En student på ICMS kan gi gode tips og gi nye studenter mye lærerik informasjon om Sydney, Manly og ikke minst skolen.

Ellers er mitt største tips for alle som vil studere i utlandet å bli med i ditt lokale ANSA-styre, eller å møte opp på arrangementer. Selv var jeg i tvil om jeg ville bli kjent med nordmenn når jeg først var i Australia, og jeg ble først medlem av ANSA Sydney etter et halvt år her. Møtet mitt med nordmenn gav en følelse av trygghet og det gjorde min studiehverdag enda bedre.

Siste tips: reis, se verden og studer i utlandet. Det er den beste opplevelsen du kan få!