L aura Fjeld Clausen studerer økonomi og finans ved Griffith University i Gold Coast, en by litt sør for Brisbane, Australia.
Navn: Laura Fjeld Clausen
Alder: 22
Studieretning: Bachelor of Commerce
Skole / Universitet: Griffith University
By: Gold Coast
Å reise har Laura alltid likt, men å flytte for å studere til et land hun visste relativt lite om så hun på som en utfordring. Det var akkurat dette hun ønsket seg for studietiden, en utfordring.
Jeg ville gjøre noe annerledes enn alle de andre jeg kjente, sier Laura. Derfor ønsket jeg å dra et sted alene for å utfordre meg selv litt.
Da Laura hadde bestemt seg for å søke seg til universiteter i Australia, fikk hun mye hjelp fra Sonor, en organisasjon som hjelper med å veilede studenter som ønsker å studere i utlandet.
Jeg fikk mye hjelp gjennom Sonor. De sendte meg alle papirene jeg trengte, også søknaden min til skolen.
Hun forteller at dette gjorde søknadsprosessen en god del lettere. Sonor ga også Laura tilgang på en veileder som kunne rågdi henne gjennom søknadsarbeidet:
Veilederen hjalp meg gjennom hele prosessen, og kommuniserte både med meg og universitetet.
Bachelor of Commerce
Laura kom inn på Griffith University, som er rangert i topp 2% av de beste universitetene i verden.
Men hun visste allerede hva hun hadde lyst til å studere da hun hadde begynt på søknadene.
Når jeg hadde bestemt meg for å studere i Australia, var det kun økonomi jeg ønsket å gå, sier hun. Jeg har alltid vært glad i matte og tall.
Laura har nå fullført en Bachelor of Commerce, en bachelor som i hovedsak tar for seg deler av business, finans og økonomi.
Det ligner på økonomi og administrasjonstudiet her i Norge, forklarer Laura.
Griffith University fordeler studiene sine på trimestere. Altså er skoleåret delt opp i tre deler i stedet for to, slik som det ofte er i Norge. Dette er en tilnærming som er ganske vanlig for australske universiteter.
På Griffith kan man velge å gå 3 trimester i løpet av ett skoleår, om man vil fullføre graden på kortere tid, sier Laura. Hvert trimester varer i 12 uker.
Studentene har likevel noe frihet i å planlegge studieåret selv.
De fleste internasjonale studenter velger å gå 2 trimester i året. Da får man en lang ferie med nesten 4 måneder fri mellom oktober og februar, noe som er perfekt hvis man vil reise hjem til Norge en tur.

Et heftig studieløp
Lauras studie besto av både forelesninger og en mer praktisk tilnærming til materialet.
Som regel har man to timer med forelesning og én workshop i uken. I workshopen går læreren gjennom oppgaver vi har gjort hjemme på forhånd som en hjemmelekse, og så fikk vi problemstillinger og oppgaver vi skulle løse.
Hun forklarer at hun tror at en av de største forskjellene mellom studiet i Australia og norske studier er antall karakterer som blir gitt i løpet av et semester/trimester.
Norske studenter får ofte en slutt-karakter som i hovedsak bestemmes av én eksamen.
Slik var det ikke for Laura.
Skolen her var veldig intens ettersom man hele tiden hadde oppgaver som skulle leveres inn og lekser som man burde gjøre før workshop timen, sier hun.
I løpet av et trimester ble hun vurdert akademisk flere ganger via prøver, gruppeoppgaver, presentasjoner og så en eksamen til slutt.
Vi hadde som regel 3-5 vurderinger i hvert fag inkludert eksamen. Hver vurdering teller mellom 10% og 60% på sluttkarakteren, sier Laura. Det var også vanlig med én eksamen i midten av trimesteret og én på slutten.
Til tross for at et slikt opplegg krever jevnlig og intens innsats gjennom hele trimesteret, sier Laura at det også kunne ha sine fordeler.
Fordelen er at man har mange sjanser til å få en god slutt-karakter fordi den avhenger av mer enn bare én eksamen på slutten av året.
Surfer’s Paradise
Videre forteller Laura at hun helst likte å jobbe hjemme med skolearbeid, og brukte derfor ikke mye tid på skolen utenom forelesninger og gruppearbeid.
En vanlig dag ville derfor ha vært å dra på skolen i to-tre timer, for så å dra hjem og jobbe videre med oppgaver og innleveringer.
Det er kanskje ikke så rart at Laura heller vil lese andre steder enn på skolen, da Gold Coast kan by på mange vakre steder å sitte med skolearbeid.
Byen kalles for “Surfer’s Paradise” på grunn av de høye bølgene som slår inn på de vakre sandstrendene.
Det subtropiske klimaet gjør også at temperaturen i både luften og vannet er behagelig mesteparten av året.
Fordi det stort sett er fint vær, kan man lese på stranda eller gjøre mye mer ute når man tar seg pauser, forteller Laura. Når jeg hadde fri gikk jeg ofte tur på stranda, spiste lunch med venner, eller slappet av hjemme. Noen ganger dro vi kanskje til en strand litt lenger unna eller på en liten hike.

Som man kanskje kan forstå, er Gold Coast et populært sted for studenter, og derfor kommer det unge mennesker hit fra hele verden.
Laura forteller at dette skapte et godt miljø for utenlandsstudenter:
Det er veldig mange internasjonale studenter i Gold Coast, så det er lett å bli kjent med folk.
Hun forteller også at ANSA gjør det lettere for norske studenter å møte andre fra samme land via arrangementer som de organiserer.
Dette kan være en fin måte å komme i kontakt med et miljø som føles litt kjent om hjemlengselen kommer snikende.
Om man vil bli kjent med nordmenn arrangerer ANSA, blant annet, en fadderuke hvert semester. Før korona viruset var det veldig mange utvekslingsstudenter som kom ned hit hvert år, og derfor var det alltid noen å bli kjent med.

I tillegg til at det er gode muligheter for å bli kjent med norske utenlandsstudenter, nevner Laura at australiere ikke er særlig vanskelige å stifte bekjentskap med.
Folk her er veldig imøtekommende, og at det er helt normalt å slå av en prat med fremmede på butikken, eller på gaten.
Australia og studentøkonomi
Laura forteller at når det kommer til den Australske studentøkonomien, er det både fordeler og ulemper.
Mat og klær er kanskje litt billigere enn Norge enkelte plasser. Og man kan spare mye penger om man bare ser i tilbudskatalogene.
Hun forklarer at om man gjør seg litt kjent kan man finne smarte måter å spare penger på når det kommer til mat og andre varer.
Matbutikkene i Australia har flere og bedre tilbud enn hjemme, tipser hun. Det er også flere frukt- og grønnsaksmarkeder på søndager, hvor du også kan spare mye penger.
Skal man reise rundt i Australia og oppleve andre byer og severdigheter, kan dette imidlertid bli ganske dyrt, sier Laura.
Der er et ganske høyt prisnivå når det gjelder reiser og opplevelser, så det kan være greit å ha spart opp en god del penger til dette på forhånd.
Det er likevel én annen ting som er billigere i Australia enn Norge, noe som studenter kan nyte litt ekstra godt av når man skal slappe litt av en helg.
Uteliv og alkohol er generelt billigere i Australia enn i Norge, sier Laura. Et glass vin eller en øl koster som regel mellom 40-60 kroner her.
Hun sier også at man som student kan finne boliger i Australia som er litt rimeligere enn det man kan i Norge.
Leieprisene er kanskje litt billigere enn hjemme, også fordi man ofte får mer for pengene som i for eksempel utsikt og gåavstand til strand osv.
Tips til fremtidige studenter i Australia
Laura har i det store og det hele nytt studietiden godt ved Griffith, og i Gold Coast. Hun sitter igjen med en bachelorgrad, nye venner, og rike erfaringer.
Hun forteller likevel at den største utfordringen med utenlandsstudiene var avstanden hjem til Norge.
Australia ligger bokstavelig talt på den andre siden av kloden, og en flyreise hjem tar som regel over ett døgn.
Tidsforskjellen gjør at det heller ikke er så lett å holde kontakten med de hjemme så hyppig som man kanskje skulle ønske.
Med 9 timers tidsforskjell har man ikke mulighet til å ringe venner eller familie når som helst, forteller Laura. Det er heller ikke «bare» å ta en svipptur hjem når man føler for det.
Å flytte til et land med et nytt språk er en omveltning for de aller fleste utenlandsstudenter, og det kan også Laura kjenne seg igjen i. Hun vrir likevel utfordringen til det positive og trekker frem at det er jo også slik man blir ordentlig dreven i et fremmedspråk.
I starten kan det være litt ukomfortabelt å snakke engelsk i alle timene, særlig høyt foran alle, sier hun. Dette blir man vant med, og det blir jo lettere jo mer man snakker Engelsk.
Hun oppfordrer andre studenter som vurderer studier på lignende universiteter som Griffith å være litt forberedt på hvordan studieopplegget fungerer, og hvordan akademiske vurderinger blir gjort.
Det er greit å vite at skolen kan være intens gjennom hele semesteret ettersom man har mange vurderinger i hvert fag, sier Laura.
Men til syvende og sist er det ingen tvil om at Laura vil anbefale andre unge å dra til Australia for å studere:
Det er så utrolig mye man kan gjøre her, og så mange kjekke plasser man kan dra til!
Hun tipser andre om å ta seg litt tid til å gjøre research på forhånd, sånn at man får en liten oversikt over hvor man ønsker å reise. Da er det lettere å planlegge studieoppholdet bedre, som ofte kan føre til at man får den aller beste opplevelsen.
Det er også flere studentgrupper på Facebook man kan bli medlem av hvor man kan bli kjent med andre som også ønsker å reise eller om man ser etter noen man kan reise sammen med, avslutter Laura.