Charlotte var på backpacking i Australia i 2018, og det var et land som ga mersmak. Dermed planla Charlotte å dra på utveksling i 2020 gjennom studier i Norge, men dette ble det ikke noe av på grunn av pandemien.
– Jeg skulle egentlig på utveksling til Australia i 2020. Australia er ganske likt som hjemme, bare at her er det mye bedre vær og strender, og det er varmt.
– Jeg ønsket en avslappet livsstil der jeg kunne dra på stranda og gjøre lekser, fortsetter hun.
Navn: Charlotte Saur Kjærstad
Alder: 24 år
Studie: Diploma in General Studies - Creative Industries studies
Studiested: Sunshine Coast, Australia
Charlotte startet sitt årsstudium ved University of the Sunshine Coast i Australia i juli. Med Brisbane som nærmeste storby, ligger Sunshine Coast på østkysten i Australia. Her tar Charlotte et diploma, som er et årsstudium med selvvalgte fag, der hun har valgt studieretningen Creative Industries studies.
– Jeg kan i denne studieretningen velge fag innen den kreative næringen, så jeg har valgt fag innen film- og tv-produksjon.
Søknadsprosessen
For Charlotte var søknadsprosessen en enkel prosess. Hun tok kontakt med Kilroy, som kunne bidra med omtrent alt som hadde med dette å gjøre.
– Søknadsprosessen var mye enklere enn forventet, og det var litt spontant at vi gjorde det.
– Vi sendte melding til Kilroy og en annen organisasjon om hvordan vi bør gjøre det hvis vi vil studere i utlandet. Vi fikk et gratis møte med Kilroy, som hadde svar på alt, utdyper hun.
Kan du fortelle litt om studiet ditt?
Charlotte har allerede tatt en bachelorgrad ved BI i Norge. Hun ønsket å ta et ekstra studieår i Australia, med fag der hun kunne bygge på det hun hadde fra tidligere.
– Jeg har studert Creative Industries Management ved BI. Ved å reise til Australia, ville jeg krydre utdanningen min med fag jeg følte jeg manglet.
– Studiehverdagen her er ganske lik som på BI, da vi har forelesning én gang i uka i hvert fag. Vi har også ganske like læringsmetoder, forklarer hun.
– Her har jeg kun hatt undervisning med australiere, som er litt uvant for meg da jeg er den eneste fra et annet land i timene.
Innenfor Creative Industries har Charlotte valgt emner innen film- og tv-produksjon. På universitetet i Australia har hun muligheten til å ta praktiske fag.
– Screen media og journalistfag er blant emnene jeg tar her. Her har vi mer praktiske fag, der vi for eksempel lager kortfilmer.
– Det er litt mer skole enn jeg har opplevd i Norge, men jeg synes alt når det gjelder studiet har vært veldig greit, forteller hun.
Bosted rett ved stranda
Til å begynne med bodde Charlotte på steder hun fant gjennom AirBnb, og det første hun fant som var tilgjengelig.
– Det er mye pågang i dette området nå, og det er mange som flytter opp hit. Derfor er det mange som har slitt med å finne et sted å bo her.
– I begynnelsen måtte vi ta det første vi fant, og vi bodde da nærme skolen, som ligger oppi landet og ikke så nærme stranda. Vi måtte reise langt med buss, og vi var egentlig mye i området ved skolen, forklarer Charlotte.
Sammen med en venninne fra Norge, fant hun etter hvert et sted å bo som var nærmere stranda.
– Nå bor vi i et kollektiv med flere andre, kun fem minutter unna stranda. Nå kan vi ta surfebrettet på hodet og gå ned til stranda.
– Det er nå jeg føler jeg har fått den livsstilen jeg så for meg, sier hun.
Det er også mulig å bo i studentboliger, der det finnes flere fasiliteter. Studentboligene passer godt for de som kommer alene.
– I studentboligene har de et slags inngjerdet område med blant annet basseng og tennisbaner.
– Det er nesten bare studenter som på en måte bor inne i et lite miljø der alle kjenner alle, så der er det enkelt å bli kjent med andre folk, fortsetter hun.
– Studentboligene virker som en veldig god mulighet hvis man kommer alene.
Studiemiljøet og studiehverdagen
Charlotte forteller at hun i Australia studerer på en mindre skole og et mindre sted enn det hun var vant til fra Oslo. Hun forteller om et internasjonalt miljø der det er enkelt å bli kjent med nye mennesker, og der de internasjonale studentene har funnet hverandre.
– Jeg vil si det er et veldig godt miljø her. Vi har blitt veldig raskt kjent med de andre internasjonale studentene.
– Det var kun meg og min venninne som var to stykker som kjente hverandre fra før av. De andre vi har blitt kjent med har gjerne kommet alene, og ønsker å få et nettverk, forklarer hun.
– Jeg synes det er mye enklere å bli kjent med folk her enn i Norge.
For Charlotte har det vært enkelt å bli kjent med nye mennesker, og hun deler litt om hvordan hun gikk frem for å bli kjent med nye folk.
– Det går egentlig lettere enn man tror å bli kjent med nye mennesker. Man må være ganske åpen. Jeg tror alle som velger å dra til steder som dette, er folk som har lyst til å møte nye folk, forteller hun, og fortsetter:
– De første vennene vi fikk, var da vi dro ut på byen og danset med noen tyske jenter.
– Vi sendte melding neste dag og spurte om de ville møtes igjen. Deretter baller det litt på seg, og man blir kjent med nye mennesker gjennom andre. Man må liksom ta det første steget for å bli kjent med noen, forklarer hun.
– Den første gjengen vi ble kjent med er ikke de vi henger mest med i dag, men det var en fin startfase for å komme i gang og bli varm i trøya.
Charlotte forteller litt mer om hvordan hun synes det er å leve i Australia, og hun beskriver en tilværelse hun trives godt i.
– Vi som er her nede, både norske og utenlandske, er i en liten boble. Vi har det bare så hyggelig og gøy hele tiden. Vi bader i all slags vær, og vi er ute hele tiden.
– I Australia er det godt tilrettelagt for å være ute. De har for eksempel griller overalt, så vi kan ta med oss mat og lage maten ute. Det er også deilig å bare kunne gå ut og gjøre yoga i soloppgangen på denne tiden av året, fortsetter hun.
– Nå er det rundt 30 grader, så vi finner ofte på ting når sola begynner å gå ned. Vi spiller for eksempel volleyball om kvelden.
Charlotte har nylig hatt en lengre ferie fra skolen. I løpet av ferien har hverdagen bestått av mye av det Australia har å by på.
– Dagene er veldig ulike når vi går på skolen og når vi har ferie. Vi har ganske lang ferie, den har vært på nesten fire måneder.
– I ferien har jeg hengt med folk, og jeg har prøvd å lære meg å surfe, forteller hun.
Charlotte og venninnen hennes fant ut at det lønte seg å kjøpe bil, da kollektivtransport var ganske dyrt og en bil ikke kostet altfor mye.
– Vi har også akkurat kjøpt oss en bil, som vi har brukt til å utforske litt. Vi har nå fått muligheten til å reise på turer til blant annet noen utsiktspunkter, fossefall og strender.
Feriedagene er som nevnt ganske ulike fra skoledagene.
– Når skolen begynner igjen, blir det opp tidlig for å studere, for så å kunne dra og surfe om kvelden.
Hva kan være nyttig å vite for studenter som ønsker å gjøre det samme som deg?
Charlotte anbefaler andre å gjøre det samme som henne, og å gjøre research om stedet før du reiser.
– Jeg skulle ønske jeg gjorde litt mer research på forhånd. Jeg trodde byen var annerledes enn den var.
– Vi kom hit en kveld, og vi visste ikke hvordan vi skulle ordne leilighet, ta bussen osv. Selv om vi hadde vært her før som turister, var det litt annerledes, forklarer hun.
– Å bruke litt tid på å gjøre research er et tips.
– Jeg anbefaler andre å dra til utlandet. Man lærer veldig mye, og det er absolutt verdt det, fortsetter Charlotte.
– Jeg hadde angret veldig hvis jeg ikke gjorde det, og det handler mest om å tørre å gjøre det. Man må bare hoppe i det.