(StudentTorget.no):

Sanna Drogset Børstad (25) bor for tiden i Nederland, hvor hun studerer ved University of Amsterdam. Hun er i gang med en Erasmus Mundus mastergrad i journalistikk, med spesialisering i politisk journalistikk og EU.
 
- Programmet har fire ulike spesialiseringer i fire ulike europeiske byer, så valget var rett og slett på grunn av at det var denne spesialiseringen som var best i mine øyne, forteller Sanna.
 
Nå er hun veldig glad for hun endte opp nettopp i Amsterdam.
 
- Det har blitt min nye favorittby. Byen er veldig liten og sjarmerende, men har samtidig alt en storby trenger. Elsker alle sjarmerende husene, det å tusle langs kanalene, drikke billig øl på en utekafe, de lave prisene, bra fester og et veldig trivelig folk, legger hun til.
 
 

Strengere krav enn i Norge

 

ORANSJE DAG: Nederland feiret nylig dronningedag, og kroningen av ny konge. Hele byen ble kledd i oransje, og Sanna kunne ikke være noe dårligere.

 

Sannas spesialisering handler om hvordan man best kan kommunisere om EU, og samspillet mellom medier, politikk og folket. 
 
- Vi har mange studieturer i løpet av året, besøke både medieinstitusjoner og ulike EU-institusjoner. Fakultetet for kommunikasjon har en av Europas beste forskningsinstitusjoner for kommunikasjon, og her får man mulighet til å jobbe med mange av de beste. Professorene og veilederne kommer fra hele verden. 
 
Hun forteller at den største forskjellen på å studere i Nederland og i Norge er det obligatoriske oppmøtet på alle forelesninger.  
 
- Går du glipp av en forelesning, ”straffes” dette gjerne med en ekstra innlevering. Går du glipp av to forelesninger stryker du i faget. Sånn bortsett fra det har vi hatt innleveringer og presentasjoner hver eneste uke. Det føles som om jeg har hatt eksamen konstant siden oktober, forteller Sanna.
 
Selv om universitetet stiller strengere krav enn norske universiteter, synes ikke Sanna det noe er negativt eller utfordrende med å studere i Nederland.
 
- Jeg stortrives, legger hun til.
 

LES OGSÅ: Ida Kristine studerer i verdens beste studentby

 

Godt studentmiljø

Hva gjør du når du ikke er på skolen? 
 
- Henger mye med venner, går på kafe, går på byen, på festival, henger i parken, shopper i alle de små vintagebutikkene her, og har reist mye. Resten av Europa ligger jo bare et par timer med tog unna, så det har blitt opptil flere reiser i løpet av våren. Og så har vi hatt veldig mye besøk hjemmefra.

 

KANALBY: Amsterdam er kjent for sine fire primærkanaler, som ligger i halvsirkler rundt byen og munner ut i havet.

 

 
Amsterdam har også et veldig godt studentmiljø, spesielt blant internasjonale studenter. Det sies at 40 prosent av befolkningen i Amsterdam ikke er nederlendere.
 
- Jeg går i klasse med en hel gjeng som jeg også studerte med i Danmark, og det er mennesker fra hele Europa, og Kina. Det er mange arrangementer for studenter, som konserter, fotballturneringer, haikekonkurranser og fester. Nå på våren er det alltid en festival et sted, så det er alltid noe å gjøre, forteller hun. 
 
 

– Søk i god tid

Sanna forteller at søknadsprosessen er omfattende, og at man bør søke i god tid. 
 
- Søknadsprosessen var helt utrolig lang, og det er veldig mye papirer som må sendes inn. Inntak skjer hovedsakelig på bakgrunn av motivasjonsbrev og journalistisk erfaring, ikke på karakterer. Det kreves både arbeidsprøver, bevis på at du har jobbet som journalist, anbefalingsbrev fra arbeidsgivere og universitet, IELTS-engelsktest og så videre. Mine klassekamerater har veldig ulik bakgrunn. Mange kommer fra journalistikk og mediefag, men en del har også bakgrunn fra andre studier som kultur, kunst, historie og økonomi, forteller Sanna. 
 
Hun kan gjerne anbefale andre studenter å studere ved University of Amsterdam.
 
- Generelt er det vel ikke mye tvil om at et år eller to, utenlands er verdt det, og noe man lærer mye av. Amsterdam er i tillegg Europas kuleste by, så det er ikke noe å tenke på en gang.

LES OGSÅ: Ida studerer musikkpedagogikk i København