1. Guidet tur

Amsterdam er viden kjent og beryktet for sitt Red Light District, og nå kan du også få en guidet tur i området ledet av to pensjonerte gledespiker.

Tvillingsøstrene Martine og Louise Fokken er over 70 år gamle, og til sammen har de nesten hundre år i Amsterdams sexindustri bak seg. De estimerer selv at de har tilfredsstilt sånn cirka 355 000 menn i løpet av sin karriere, noe som er mer enn hele befolkningen på Island.

For å spe på inntektene har tvillingene begynt å tilby guidede turer, og skal vi tro ryktene, har de visstnok mye spennende å fortelle etter en mannsalder i bransjen!

 

2. Hjemmemiddag

I Amsterdam kan du faktisk gå inn i noens hjem og spise middag.

En «huiskamerrestaurant» er en restaurant i noens private stue eller kjøkken.

Hvis du vil komme på innsiden av byen, er det ingen dårlig ide å besøke ett av disse stedene.

En av dem er Marits Huiskamerrestaurant i det østlige Amsterdam, en vegetarrestaurant med friske, lokale og enkle ingredienser.

 

3. Coffeeshops

Coffeeshopsene i Amsterdam er mer kjent for å selge cannabis enn kaffe, og er vel strengt talt også en av byens mest kjente turistattraksjoner.

Men coffeeshopsene er faktisk ikke fullt så lovlige som du kanskje tror. De opererer nemlig i en juridisk gråsone, ikke minst med tanke på at omsetning, salg og oppbevaring av cannabis teknisk sett er ulovlig i Nederland.

Dette kan kanskje virke forvirrende, men årsaken til at de likevel er åpne er fordi myndighetene ser gjennom fingrene med salg og konsum av cannabis i mindre skalaer. Fra myndighetenes side, ser man fordelen med at coffeeshopsene genererer skatteinntekter, samtidig som stengingen av coffeeshopsene ville ført til mer gatesalg og kriminalitet.

 

 

4. Poesi ved graven

Uansett hvor ensom du er, får du ikke til å forlate dette livet uten en skikkelig begravelse i Amsterdam.

Det skyldes den godhjertede omtanken til to menn, gravferdskonsulenten Ger Frits og poeten Frank Starik, som har gitt seg selv i oppgave å sørge for at byens mest ensomme innbyggere får et ordentlig farvel med det kjødelige liv.

Alle begravelsene følger den samme oppskriften: Kapell, blomster, tre musikkstykker, fire kistebærere og et dikt, som blir skrevet spesielt for den personen som gravlegges og lest høyt av Starik.

En hjertevarm tradisjon som man kanskje skulle importert til Norge?


 

5. Verdens første homofile ekteskap

1. april 2001 ble verdens første homofile ekteskap inngått i den nederlandske ballett- og nasjonalopera i Amsterdam.

De to turtelduene ble smidd i ekteskapets lenker av den daværende borgermesteren i Amsterdam. Og åstedet for vigselen, er i dag startpunktet for den årlig Gay Pride-paraden i byen i begynnelsen av august.

 

6. Gratiskonserter hver uke

I tillegg til å være åsted for verdens første homofile ekteskap, er den nederlandske ballett- og nasjonalopera også stedet hvor du kan få med deg gratis klassiske konserter hver eneste torsdag kl 12.30.

Er du musikkelsker, finnes det mange flere konserthus og scener som holder gratiskonserter, hvis du sjekker kalenderen deres på forhånd. Det anbefales imidlertid å dukke opp tidlig, da gratiskonserter har en tendens til å tilrekke seg både innfødte og turister.

 

7. Smale hus

Amsterdam er kjent for sine smale hus, og det finnes flere eiendommer i byen som konkurrerer om æren av å være Amsterdams smaleste bygning.

Offisielt er det imidlertid et hus med adresse Singel 7, som har fått denne anerkjennelsen. Eiendommen er såvidt en meter i bredde, noe som såvidt gir plass til en inngangsdør.

Det finnes, tro det eller ei, en god grunn til at husene i Amsterdam er så smale. Det handler selvfølgelig om penger.

I det 17. århundre, ble Amsterdams befolkning skattlagt basert på lengden på husene deres, noe som førte til at folk begynte å bygge husene sine smale og avlange. De aller lureste bygde husene sine slik at de var bredere i bakenden og således bare gav inntrykk av å være smale fra utsiden.

 

 

8. Printede hus

Hvis du ikke er en fan av smale hus og tradisjonell nederlandsk arkitektur, kan du velge å bo i et 3D-printet hus.

De lokale myndighetene støtter et pionerprosjekt, med mål om å printe et hus i full størrelse i sentrum av Amsterdam.

De har allerede printet en hytte i Amsterdam nord, som tidligere var et nedslitt industriområde, men er nå i ferd med å bli et arnested for byens hipstere og kaffelatte-entusiaster.

Hytta er ledig for kortidsleie, og er printet med bioplastisk stoff, noe som gjør at hele hytta kan resirkuleres. Den eneste haken er at hytta er så liten, at man så seg nødt til å plassere toalettet på utsiden, så det er ikke sikkert du bør kansellere hotellbilletten med det første.


 

9. Et lite stykke Tibet

Det er nok ikke usannsynlig at mange av de som vandrer gjennom De Walle, som er navnet på Amsterdams red light district, har andre ting i tankene enn mat.

Men dersom du er interessert i god og eksotisk mat, har strøket mange overraskelser å by på.

En av dem er Restaurant Tibet.

Som navnet tilsier serverer de mat fra det tibetanske kjøkken. Restauranten var den første av sitt slag i Nederland, og de dyprøde veggene, vakre håndvevde gobeliner og mørke tremøblene, skaper en mystisk atmosfære, tilsynelatende isolert fra de travle gatene utenfor.

Maten skal visstnok også være fortreffelig, og har etter sigende tatt opp konkurransen med alle de andre fristelsene som finnes i området.

 

 

10. Husbåt for katter

Den såkalte kattebåten ligger i Singel-kanalen i Amsterdam, og er tilfluktssted for et utall løse og forlatte katter.

Ideen bak kattebåten ble skapt av en lokal katteelsker for et par år tilbake, men har etterhvert også blitt et populært sted for turister.

Selv om katter ikke er kjent for sin kjærlighet for vann, ser det ut til at kattene på kattebåten trives meget godt i sitt nye hjem på vannet.


 

(Kilder: The Telegraph, Savoteur, Flipmyroom, Thrillist, GoWithOh).