Hvordan kom du frem til at det var til Nederland/Delft du ville dra?
Jeg tok min bachelor i Norge, på Universitetet i Stavanger (UiS), uten å føle at det var veldig vanskelig eller utfordrende.
Etter ett utvekslingsopphold ved San Diego State University, fikk jeg øynene opp for mulighetene rundt i verden.
Jeg bestemte meg for å utfordre meg mer: Jeg søkte opp de meste anerkjente universitetene i verden for ingeniører. Deretter satt jeg som personlig krav at det skulle være lav skolepengesats, et land med gode engelskkunnskaper, helst i Europa og et internasjonalt miljø.
Til slutt stod valget mellom DTU, KU Leuven og TU Delft. Av de tre, virket Nederland mer utfordrende og spennende enn Danmark og Belgia.
Navn: Magnus Hofstad
Alder: 23
Fra: Bærums Verk
Studerer: Mechanical Engineering: Energy & Process Technology
Studiested: TU Delft, Nederland
Hva er den største forskjellen på å studere i Nederland og i Norge?
Skoleåret er satt opp i kvartaler, og det forventes mye mer av deg underveis i studiene, gjennom innleveringer, oppgaver og mid-terms.
I tillegg har fagene mindre ECTS, som gjør at man må ha mange flere fag samtidig for å få kabalen til å gå opp.
Vi slipper de tunge eksamensperiodene i Norge på over en måned, men har dessverre mye oftere eksamener. En eksamensuke kan fort ha opptil tre eksamener om dagen og minst en hver dag.
Men til gjengjeld, føler jeg at jeg har fått ett langt større læringsutbytte i Nederland enn hva jeg ville fått i Norge.
Utenom skolen, nyter jeg godt av lave priser og imøtekommende og åpne studenter.
Omtrent en fjerdedel av studentene er internasjonale, noe som er en stor økning fra UiS, og jeg er heldig nok til å bli kjent med mennesker fra alle hjørner av verden uten å måtte reise dit selv.
Jeg føler også at terskelen for å bli kjent med nye mennesker er mye lavere her, når alle er i samme båt med tanke på å reise til ett helt nytt land.
Fortell litt om studiet og undervisningen?
Studiene går på engelsk og i klassen min er omtrent halvparten av studentene internasjonale.
Vi har vanligvis 5 fag i kvartalet på 3 ECTS hver.
Jeg opplever at de fleste professorene har en dyp faglig forankring og er genuint interessert i å lære videre.
Undervisningsformen er ofte lignende som det jeg opplevde i Norge med forelesninger, men gjerne med mindre klasser og lavere terskel for interaksjoner mellom studenter og professorer.
Jeg kan ha alt fra 5 forelesninger om dagen til ingen, men det er stort sett innleveringer hver uke allerede fra første uke, så det er mye studier.
Hvordan er en vanlig studiedag for deg?
Akkurat nå er jeg opptatt med et internship hos en nederlandsk bedrift som en del av graden min.
Som en del av studiet må alle i klassen vår, og de aller fleste ingeniørstudiene i hele Nederland, ha ett internship i løpet av mastergraden. Dette får vi 15 ECTS for, og er sett på som en oppvarming til masteroppgaven.
Jeg jobber hos Tebodin Bilfinger B.V., hvor jeg ser på muligheter for å gjenbruke overskuddsvarme fra et datasenter til oppvarming av hus, kontorer og leiligheter, for å minske behovet for elektrisitet til datasenteret og bruken av naturgass til oppvarming.
En typisk dag der, er stort sett som en vanlig arbeidsdag, det er en god måte å få en smakebit av livet som ingeniør på.
Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Nederland?
I starten synes jeg det var veldig mye studier hele tiden, som student i et nytt land var jeg jo veldig nysgjerrig på Nederland som land og ville gjerne se og oppleve mer enn bare Delft.
Jeg lærte etter hvert å jobbe mye mer effektivt og balansere bedre, så jeg fikk reist mye rundt.
Jeg synes den største utfordringen kanskje er det høye nivået på studiene, fagene er krevende og teoretisk vanskelige, og det er mange av dem, men det hører vel bare med når man studerer på ett av verdens beste universiteter.
Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?
Prisnivået er generelt lavere enn i Norge, så det går fint an å leve på Lånekassen alene.
Det er vanskelig å finne bolig i Delft, men de fleste ender fortsatt opp med å betale mindre enn i Norge.
Den største forskjellen er nok på barer og restauranter, hvor både det å spise og å drikke ute er en hel del billigere.
Prisene på mat fra butikken er billigere enn i Norge, men ikke så mye billigere at du tenker mye over det.
Hva gjør du når du ikke er på skolen?
På fritiden holder jeg meg opptatt ved å spille fotball for to ulike fotballag, samtidig som jeg er lokallagsleder for ANSA Sør-Holland og arrangementansvarlig i ANSA Nederland.
Når jeg ellers har fritid, prøver jeg å reise rundt i Nederland og de nærliggende landene for å oppleve litt av det europeiske kontinentet.
Sykkel er et veldig kult fremdriftsmiddel her og jeg sykler ofte mye rundt, da det er sykkelveier som leder overalt. Hvis ikke, kommer man overalt med et par timer på tog.
Hvordan er studentmiljøet der?
Det er litt splittet, mellom et veldig internasjonalt mastergradmiljø med engelsk undervisning og et veldig nederlandsk nivå på bachelornivå. Det er også veldig avhengig av studiene.
Jeg har vært heldig: Studentorganisasjonen for mine studier er veldig aktive og arrangerer arrangementer ofte, som gjør det lett å bli kjent med mange fra klassen.
Men alt i alt, føler jeg at det er veldig givende studiemiljø, midt i en kjempehyggelig by, som gir mange muligheter. Det er mer enn tilstrekkelig med avbrekk fra studiene og man blir veldig flink til å balansere tunge studier med mye moro og koselige kvelder.
I tillegg så holder vi også på å arrangere litt ANSA arrangementer i Delft og omegn.
I høst var jeg med på å starte opp ANSA Sør-Holland for studentene i Delft, den Haag, Rotterdam og Leiden, som alle bare er ti minutter fra hverandre med tog. Vi har arrangert julebord og pubquizer, som har vært en stor suksess.
Det hjelper veldig å kunne møtes en gang i blant, for å føle seg litt norsk igjen, og jeg trives godt med det tilbudet vi har klart å skape for nordmenn her i Sør-Holland.
Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?
Jeg vil anbefale TU Delft på det sterkeste, det er ett lærerikt og anerkjent studie på en tradisjonsrik skole, hvor man også lærer mye om seg selv og hvordan man takler nye utfordringer.
TU Delft er en opplevelse jeg ikke kunne vært foruten og noe jeg vil ta med meg resten av livet mitt.
Personlig så har jeg trivdes veldig mye, fordi jeg som person er veldig nysgjerrig, noe som passer veldig godt inn i et internasjonalt miljø, og jeg har lært mye om nasjonaliteter og kulturer jeg nesten ikke hadde hørt om før jeg kom hit.
Om jeg har ett tips til nye studenter i Delft, så er det å reise ned med et åpent sinn og å være imøtekommende mot alle man møter.