(Studenttorget.no):

Noen ganger vil man bare slippe alt man har i hendene og reise. Du har sikkert tenkt tanken, men slått den fra deg ved første pessimistiske vindstreif. ”Det går ikke”, ”har for mye å gjøre” og ”det er nok ikke så romantisk som jeg forestiller meg” er gode unnskyldninger du serverer deg selv i det du krysser ut lavpriskalenderen. Men fra en Globe Trotter til en annen: gjør det. Av og til er det bare det som hjelper når vinteren er som mørkest og byen som kaldest. 

Når du først har bestemt deg for å reise, gjelder det å velge riktig sted. Det skal ikke koste for mye, men det skal være langt nok borte til at du får avstand. Helst skal det kanskje være litt sol også? Vi peiler oss inn mot Sør-Europa, nærmere bestemt Spania. På sørsiden av Spania, også kalt Solkysten, ligger en vakker by kalt Malaga. Her har du ti tips og gode grunner til å unne deg en helgetur til den spanske perlen. 

Det går direktefly (og flyturen er kort!)

Norwegian flyr direkte til Malaga fra flere av Norges store byer, og sjekker du lavpriskalenderen kan du skaffe deg billetter til 349 kroner en vei. Om vinteren er det dessuten lavsesong og få turister, så det er ikke alltid nødvendig å kjøpe billetter i god tid. Her er det med andre ord gode muligheter for en impulstur hvis du skulle trenge det. Dessuten er flyturen rundt fire timer lang, så selv om du kommer til et helt annet klima rekker du så vidt å se tre episoder av Black Mirror på vei ned. 

320 soldager i året

Av 365 dager er i gjennomsnitt 320 av dem soldager. Sjansene for å suge til seg nok D-vitamin for en stund er altså gode. Det er utrolig hva litt sol kan gjøre med humøret, så pakk med deg solbriller for fine dager i sør. Men en sørspansk vinter er omtrent som en kald sommer i Norge, så ta med deg en jakke.

LES OGSÅ: Marta studerer historie og politikk i Spania

Bo som en lokal

Hvis du reiser alene, og ønsker et billig alternativ, sjekk ut airbnb. Hvis du ønsker det så billig som mulig, og er fleksibel når det gjelder andre mennesker, kan du leie et rom i et kollektiv. På den måten blir du kjent med livet i Malaga på en helt annen måte enn du ville gjort på hotell. Hvis du sørger for å ha tilgang til kjøkken kan du dessuten gjøre reisen billigere ved å lage maten selv. Handle mat på en butikk og pakke niste når du skal ut på tur. Kanskje du kan plukke opp et par spanske gloser av romkameratene dine også. Og sørg for å få inside-tips om det du har lyst til å oppleve. 

LES OGSÅ: Studere i Spania? Dyveke Fjeld Elset kan anbefale studier i Madrid

Sterk mattradisjon, mindre priser 

Spania er landet for skinke, ost og bra vin. I Malaga er det hundrevis av gode restauranter av alle slag, men om du først skal reise – finn en mathall eller en tapasrestaurant med tradisjonell tapas. Et godt alternativ er å legge turen til Atarazanas, malagas store mathall. Her er det mye å velge mellom. Spania er generelt et land med gode priser, så her kan du nyte ekstra fin mat uten å bli helt blakk.  

LES OGSÅ: Studere i Granada eller Madrid? Kathinka Blauenfeldt deler sine erfaringer

Kunst gratis

Hvis du først skal reise til Picassos hjemby, er et besøk på Picasso-museet nærmest obligatorisk. Det er mye å se for både den kunstinteresserte og den som bare vil oppleve litt kultur. Legg turen til søndag ettermiddag, da kan du besøke museet gratis i to timer. Sjekk ut tilbudet før du reiser, slik at du er sikker på å få det med deg. Et annet museum med gratis inngang, denne gangen hele tiden, er museet for samtidskunst. Det er jo noe med museumsatmosfæren, er det ikke? Legg inn et besøk på samtidsmuseet hvis du har en time til overs, de lover å ikke skuffe.

LES OGSÅ: Oversikt over de mest populære studiene og antall studenter i Spania

Gratis trening på stranden

Hvis du er av det aktive slaget, ta med deg joggeskoene i håndbagasjen. For på strendene er det utplassert utendørs treningsapparater til allmenn bruk. Du trenger med andre ord ikke et dyrt hotell med treningssenter, det er både vakrere og morsommere å løpe langs eller på stranden og avslutte treningsøkten med styrke på stranden. De er lett å få synet på - de er ofte malt i spreke farger. 

LES OGSÅ: Ta utveksling og opplev et annerledes semester

En blomstrende vinter

Ettersom de få regndagene forekommer på vinterhalvåret, er det da det er på sitt grønneste. I mars og april er det som mest fargerikt, og det er få ting som slår en spansk vår. Legg inn en busstur til Nerja, en vakker liten hvit by rett ved Malaga, der klipper omringer vakre strender. Bestill en Gambas al pil pil til lunsj og kjøp med deg en souvenir fra de mange små butikkene. Jeg kan love inspirasjonspåfyll og mengder av Instagramvennlige motiver. 

LES OGSÅ: Studielandsbeskrivelse - Spania

For deg som elsker natur

Ikke bare er Malaga en slående vakker by, den er også omringet av et spennende naturlandskap. The Montes the Malaga er Malagas grønne lunge, og et deilig sted å puste ut. Det er tilrettelagt for både sykling og vandring, og det er gode muligheter for å leie en sykkel for en formiddagstur. Og det beste i livet er jo gratis. 

LES OGSÅ: 10 ting du ikke visste om Mallorca

Botaniske hager

Malaga har mange vakre hager plassert i bykjernen. Så hvis du ønsker noe grønt og vakkert, men ønsker å bli i byen, er dette et fint sted å søke tilflukt. Ta med niste og en bok og slå deg ned på en benk. Mange av dem har gratis inngang på søndager, så sjekk ut hvor det gjelder. Et kjapt googlesøk kan gi deg svaret på inngangstider og priser både på ukedager og søndager på de ulike hagene.

LES OGSÅ: Joachim studerer Master in Management i Madrid, Spania

Historiske slott

Malaga er en gammel, tradisjonsrik by, og på østsiden av byen troner det vakre slottene Alcazaba og Gibralfaro. En fantastisk opplevelse du absolutt burde få med deg. Det å vandrer mellom eukalyptustrær og eldgammel historie kan virke hypnotiserende, og er et perfekt sted å flykte til om du trenger noe helt annet. Legg inn et besøk her etter klokken 14:00 på søndag, da er det gratis inngang. 

LES OGSÅ: Zanna studerer Internasjonale relasjoner i Barcelona - Spania

San chocolate – verdens fineste kafé

Her kommer et siste tips, og dette er kanskje det kuleste. En halvtimes togtur sør for Malaga ligger byen Fuengirola. Her er det kilometervis med strender og klassiske postkort-promenader, så hvis det er strandliv du er ute etter, er dette stedet å dra. Midt i sentrum ligger dessuten verdens fineste kafé, og den er verdt hele turen i seg selv. På innsiden av den lille døren skjuler det seg en hel verden i ekte retro stil, og på menyen finnes det alt fra perfekte gulrotkaker til fargerike juicer. LEGG LUNSJEN HER. Fuengirola fortjener definitivt et formiddagsbesøk. Men pass på! Sjansen er stor for at du støter på en nordmann. Eller ti. 

Adresse: Calle San Pancracio, 6, Fuengirola, Andalusia, Spain, 29640

Da er det egentlig bare å kaste seg rundt. God tur!