Navn: Kristiane Uksnøy Gabor
Alder: 22
Studieretning: Bachelor in Business Administration
Studiested: IE University, Segovia, Spania.


Hvordan kom du fram til at det var til Spania du ville dra?
Jeg har alltid hatt lyst å studere i utlandet, så på videregående valgte jeg å gå en internasjonal linje (IB), som forberedte meg mer på utenlandsk utdanning. Når det var tid for å velge universitet, var kriteriene at jeg ville studere business, og ha et internasjonalt miljø. Jeg hadde også tatt spansk gjennom hele ungdomsskolen og videregående, så etter litt research på skoler (jeg brukte listen til Lånekassen over godkjente skoler som utgangspunkt), så landet jeg på IE University i Spania. Den tilfredsstilte alle kriterier: Nytt land og kultur, internasjonalt miljø, og jeg kunne fortsette å lære spansk.


Hvordan var søknadsprosessen?
Søknadsprosessen til IE University var ganske omfattende, men jeg lærte mye mens jeg holdt på. Jeg måtte blant annet ta opptaksprøve, skrive essays, lage en video og ha Skypeintervju. Sammenlignet med å søke på høyere utdanning i Norge, så var det en lengre og mer krevende prosess, men det som er fint er at de tar en mer helhetlig vurdering og ikke bare ser på karakterer. I en slik søknadsprosess kan man trekke inn hobbyer, interesser, og arbeids- og frivillig erfaring  – de vil bli så godt kjent med deg som mulig, og legger vekt på at du har gjort ting utenfor skolen også. Dermed ender du også opp i klasse med veldig mange interessante mennesker.


Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?
IE har to campuser, en i Madrid og en i Segovia. Det fins forskjellige alternativer til hvordan man legger opp løpet, men jeg har vært to år i Segovia og skal nå være to år i Madrid.

 

Bachelor in Business Administration er en fireårig bachelor, og all undervisning er på engelsk. Undervisningen foregår i små klasser, med rundt 35 stykker i hver, så man blir godt kjent med de man går i klasse med. Deltakelse i timene er viktig i mange fag, og vi jobber mye med prosjekt i grupper.

 

Skolen er flink å tilrettelegge for studentene, og siden klassene er så små og man må delta i timene, blir man også kjent med professorene, som ofte har interessant bakgrunn fra arbeidslivet og deler sine historier og erfaringer. Jeg liker de fleste fagene mine veldig godt, og føler at vi lærer mye om hvordan ting skjer i den virkelige verden.


I løpet av de fire årene har vi mulighet til å dra på utveksling i et semester, og etter det kan man også jobbe i et semester som en del av studiet.

 

 

LES OGSÅ: Vemund studerer statsvitenskap i Brasil


Hva er den største forskjellen på å studere i Spania og i Norge?
Dette er ikke typisk for Spania i seg selv, men for min del er den største forskjellen det internasjonale miljøet. På skolen min er over halvparten av studentene fra andre land enn Spania, og du blir virkelig kjent med folk fra hele verden. Man kommer veldig tett på hverandre siden man jobber så mye i prosjekter, så man må lære seg å takle kulturforskjeller. Det kan selvfølgelig være utfordrende, men man lærer utrolig mye om andre land og kulturer, og det er sykt kult at du kjenner noen du kan besøke omtrent i hele verden!


Hvordan er en vanlig dag i Segovia?
Jeg bor veldig nært skolen, så jeg går dit hver dag. Dagsrytmen er annerledes i Spania – vi starter ikke på skolen før tidligst halv ti, og har lunsj klokken to. Når jeg er ferdig med undervisning jobber jeg som regel med lekser, enten på skolen eller hjemme. På ettermiddagene kan man være med på aktiviteter – de har masse tilbud innen idrett, musikk, teater og andre klubber og organisasjoner. Middagen er som regel mellom åtte og ti på kvelden.


Hvordan er studentmiljøet der?
IE sin campus i Segovia er ganske liten, så vi har et veldig «tett» studentmiljø, hvor alle kjenner alle. Siden studentene er såpass internasjonale, kan man bli litt isolert fra resten av byen, og det føles som å leve i en liten boble, men det gjør også at man blir veldig godt kjent med hverandre.


Jeg synes det har vært veldig rolig og fint å bo i Segovia – det er en liten by hvor man har alt man trenger, og for min del har dette vært en veldig grei start på det å skulle bo i utlandet. Jeg kjenner likevel at det blir utrolig gøy å flytte til Madrid nå til høsten, fordi det er litt mer som skjer der og jeg kommer til å møte enda flere nye folk.


Hva gjør du når du ikke er på skolen?
Jeg spiller på skolens fotballag, og vi har trening to ganger i uka. Jeg er også med i Women in Business-klubben og jobber en del med det. Jeg anbefaler virkelig å engasjere seg i idrett og klubber – det er en helt super måte å bli kjent med andre på, som har samme interesser som deg. Ellers når jeg har fri så henger jeg med venner, vi lager ofte mat sammen eller sitter i solen på Plaza Mayor.


Hvordan er prisnivået og leieprisene der?
Det er veldig billig å leve i Spania, sammenlignet med Norge. Dagligvarer koster mye mindre, og det er billigere å spise ute på restaurant.


I Segovia er leieprisene mye lavere enn hjemme, så jeg har spart en del på å bo her. Nå skal jeg flytte til Madrid, og der er prisnivået litt mer likt som i Norge.


Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Spania?
Jeg får jo hjemlengsel, og kjenner av og til på at det hadde vært deilig å kunne reise hjem i helgene. Det har vært utfordrende til tider å tilpasse seg så mange forskjellige kulturer, men jeg tror også at dette er noe av det som har bidratt mest til at jeg har vokst som person.


Er det noe du skulle ønske at du visste før du dro, som andre studenter kan ha nytte av å vite?
Ikke bli fornærmet om folk kommer for sent til avtaler i Spania, hehe. Mange har et mer avslappet forhold til tid, og i begynnelsen synes jeg det var veldig rart å måtte vente i 20 minutter på at noen skulle møte opp til en avtale. Nå har jeg faktisk begynt å sette pris på at ting er litt mer chill.


Generelt føler jeg at jeg har blitt mye mer tålmodig av å bo i Spania. Ting tar gjerne litt lengre tid, men det nytter ikke å stresse over det og man må heller kanskje planlegge litt mer i forkant.

Vil du anbefale andre å studere i Spania, og har du noen tips til nye studenter?
Det kan være lurt å kunne noen spanske gloser – i alle fall i mindre byer snakker ikke alle engelsk, og selv om du lærer mens du er her kan det føles litt tryggere om du forstår noen ord før du kommer.

 

Jeg anbefaler virkelig å studere i Spania. Selv om jeg studerer i et veldig internasjonalt miljø, har jeg likevel lært mye om spansk kultur, og har blitt veldig glad i Spania i løpet av de to årene jeg har vært her.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet