(StudentTorget.no):

Næringslivets sikkerhetsråd (NSR) har foretatt en undersøkelse om Norske bedrifter bakgrunns- og identitetssjekker jobbsøkerne sine. 2500 respondenter fra forskjellige bedrifter svarte, skriver Stavanger Aftenblad.

Det viser seg at det er få som tar seg bryet med å sjekke ut om jobbsøkeren virkelig er den vedkommende sier han er

- Bare 26 prosent svarte at de foretok en identitetssjekk. Det er viktig å sjekke id. Det finnes historier der den skolerte fetteren stiller på intervju mens den mindre skolerte kommer og skal gjøre jobben. 61 prosent svarte at de foretok en bakgrunnsjekk, og 39 prosent gjorde det altså ikke, sier sier seniorrådgiver Arne Røed Simonsen hos NSR. Og legger til:

- Jeg mistenker at de forveksler dette med referansesjekk. For i 2008 svarte 68 prosent at de ikke sjekket ektheten av dokumenter og vitnemål, som jo nettopp er bakgrunnsjekk.

I undersøkelsen svarte tre prosent at de hadde opplevd at jobbsøkerne hadde forfalsket vitemålene og sertifikater, mens fem prosent oppga at de hadde opplevd at referansene til kandidaten var forfalsket.


Meditor search har bakgrunnsjekking som spesialfelt. Årlig har de rundt 1500 kandidater inne sendt fra bedrifter som ønsker ekstern hjelp.

- Vi finner feil og avvik hos 25 prosent. Det er alt fra tullefeil, som at en har bommet på en oversettelse til engelsk eller skrivefeil på perioder til grove og bevisste feil. Noen påstår de har en master, andre en bachelor. Andre skryter opp funksjoner og titler, sier daglig leder Robert Leite.

Han forstår ikke at mange bedrifter tør å ansette uten å foreta en bakgrunnssjekk.

- I USA har dette vært vanlig i 30 år. I Norge ser vi ikke en ansettelse som en risiko. Eller så har vi ikke tid, eller så tror vi at det holder med referansesjekk.

LES OGSÅ: Menn best på frynsegode-forhandlinger