(StudentTorget): 

Det er mange som sliter med å få jobb etter endt studium, og innen enkelte yrker er det gitt at man ikke engang kan drømme om fast stilling på mange år etter skolegangen. Men hva gjør du om du velger feil og ender opp med en jobb du gruer deg til å gå til hver dag?

- Jeg så at firmaet jeg jobber i søkte folk, så jeg søkte, og kort tid etter var jobben min. Uten at jeg hadde fått særlig god tid til å tenke meg om. Det gikk nok litt for fort. 
 

«Lise» er utdannet  innen journalistikk, men på grunn av vanskelighetene med å få fast relevant jobb, jobber hun i dag med noe annet. Av hensyn til arbeidsgiver ønsker «Lise» å være anonym.

Før hun startet i jobben hun har nå jobbet hun som journalist I en periode.

-  Jeg hadde kjempeflotte kollegaer og miljøet var bra, men det var umulig å planlegge ting utenom jobb på grunn av vaktene. Jeg måtte alltid stå parat og kunne stille opp på dagen, forteller hun.

- DU MÅ FINNE JOBBEN SELV: - Det er en jobb å søke jobb, sier karriereveileder Mette Manus.

 

Angrer

- Det var et bevisst valg å slutte. Jeg kunne ha fortsatt i samme spor, men jeg var lei av hvordan vikarordningen fungerte. Dermed ble jeg fristet over på noe annet da muligheten bød seg. Det var kanskje ikke det beste valget jeg har tatt, sier hun.
 
I dag har «Lise»  hatt fast stilling i underkant av et halvt år, men hun har allerede søkt på jobber innen journalistikk.
 
- Mange jeg kjenner sliter med å få jobb etter endt utdanning. Det gjelder både mitt fagfelt og andre, særlig innen omsorgsyrker. Mange går som ekstravakter og i kortvarige vikariater hvor de ikke har muligheten til ting man har gledet seg til etter studiene, som å kjøpe leilighet og ha romslig økonomi, sier hun.


 

All erfaring er god erfaring

- Særlig journalister kan ha det vanskelig for tiden, om du har valgt utdanning etter interesser så er det veldig frustrerende å ikke få jobbe med det man har utdannet seg til, sier karriereveileder Mette Manus.
 
Manus veileder daglig både gamle og unge om jobb og karriere og treffer ofte folk med liknende frustrasjoner som de «Lise» har. Hun mener det er viktig å være en aktiv arbeidssøker. Bruk nettverket, ta personlig kontakt, bruk bemanningsselskapene og vær villig til å ta et lengre vikariat dersom det er en bedrift eller organisasjon du gjerne vil inn i.

Hun minnner om at jobben ikke kommer til deg, du må selv finne den.

- Det er en jobb å finne en ny jobb, minner hun.

- Mest mulig arbeidserfaring er verdifullt å ta med seg, man lærer noe i alle jobber. Men jo mer relevant erfaring man får jo bedre er det.

Karriereveilederen påpeker viktigheten av ikke å gå ledig for lenge.

- Men du lærer jo ikke så mye av helt feil type jobb. Får du ingen form for relevant jobb kan du heller vurdere om du kan ta noen etterutdanning. Har du lite utdanning kan det være måten å utnytte tiden på, råder hun.


 

LES OGSÅ: Yrkene som gir status

 

Forsvar deg selv

Hovedproblemet med å sitte i en jobb man ikke trives i er den stadig sigende motivasjonen.

- Hvis du mistrives veldig og ikke ser noen utviklingsmuligheter er det demotiverende, så det er ikke bra å gå for lenge i en jobb man mistrives i. Men du må analysere hva du mistrives med og gå i deg selv. Analyser det før du hopper av. Er det miljøet, oppgavene, eller det at du ikke fikk realisert drømmen din som er negativ? spør Manus.

Dersom den umotiverende jobben kun varer i noen måneder mener ikke karriereveilederen dette nødvendigvis trenger å se negativt ut på CV-en din.

- Jeg tror ikke hull i CV-en betyr så mye om du kan forsvare det på en fornuftig måte. Har gjort en erfaring, lært av det og vært aktiv sier hun. '

Manus påpeker at man må kunne forsvare både hull i CV og korte arbeidsopphold på en voksen og grei måte og at man absolutt ikke bør snakke stygt om tidligere arbeidsgiver.

- Du kan forsvare det med at du var på feil spor, at det ikke er det du er utdannet for og at du derfor gikk ut av jobben. Men husk at det tar tid å søke jobb, så dersom du ikke har god økonomi er det risikabelt å si opp uten noen ny jobb å gå til. Men samtidig er det noe med å ha fokus, så av og til er det bedre å våge litt for å satse skikkelig, minner hun.

LES OGSÅ: Slik skiller du deg ut som jobbsøker