(StudentTorget.no):

Mange studenter føler de opplever et kultursjokk i overgangen fra videregående til høyere utdanning, men for mange vil overgangen fra studentliv til arbeidsliv kan være en enda større omstilling. 
 
Jessica Edmondson fra the University Alliance har skrevet et blogginnlegg på wetfeet.com om fem ting man bør være forberedt på for å stille forberedt til sin nye hverdag. 
 
 

1. Sitte stille

 
Studenter er som regel mer aktive enn de som er etablert i arbeidslivet. De går mye i løpet av en gjennomsnittlig dag, som mellom klasserom og forelesningssaler, til kantina, biblioteket, lesesalen og kanskje til byen for å ta en kaffe med noen venner. Mange holder også på med sportslige aktiviteter gjennom studentforeninger eller på studentsamskipnadens treningssentre. 
 
Dermed kan det bli et sjokk både for kropp og sjel for mange å plutselig måtte sitte opp til åtte timer bak et skrivebord dag ut og dag inn. I tillegg er det mange som også må sitte i lengre perioder i bil eller kollektivtrafikk til og fra jobb. 
 
 

2. Voksen-magen

 
Som en naturlig følge av punkt nummer 1 er det mange som vil merke at kroppen etter hvert begynner å bli «voksen». Mange vil også erfare at man gjerne blir mer sliten etter en full arbeidsdag enn etter en dag på skolen. Dermed blir terskelen noe høyere for å reise seg fra sofaen senere på dagen for å trene eller i det hele tatt anstrenge seg fysisk, som med husarbeid, turgåing og alt som innebærer å bryte hvilepulsen. 
 
Dersom man føyer seg etter mangelen på energi og tiltakslyst er terskelen også høyere for å kjøpe ferdigmat eller fastfood i stedet for å lage en ordentlig middag. Dette er som regel mindre sunne alternativer som ikke kommer til å hjelpe noe på fysikken som helhet. Mat og drikke med høyt fett- og sukkerinnhold gir også høye svingninger i både energi- og humørnivået, som igjen ikke hjelper på situasjonen. 
 
 

3. Være pen i tøyet

 
På de fleste høyskole- og universitetsområdene i landet ser du en høy prosentandel «casual» og uformell klesstil. I arbeidslivet derimot, kan du måtte finne deg i å justere stilen opp mot en mer universell og formell linje. Her kan du snakke om kultursjokk. Om ikke det vil forventes at du går i dress eller langt skjørt og bluse, vil det i mange tilfeller forventes at du er «representativ», særlig hvis kundebehandling eller møtevirksomhet er en del av arbeidsbeskrivelsen. Dette vil nok for mange være den mest uvante omstillingen fra studentliv til arbeidsliv. 
 
 

4. Legg bort telefonen

 
I dagens digitale verden er mange vant med og jevnlig fikle med telefonen for å oppdatere facebook, twitter, instagram og andre sosiale nettverk. Det å sette av tid til dette vil nok ikke være noe din nye arbeidsgiver vil sette særlig pris på. I tillegg har bekymringer rundt produktivitet, beskyttelse av intern informasjon og generell tidsbruk på nettet ført til at noen arbeidsgivere nå overvåker de ansattes datautstyr og programvare. 
 
 

5. En ny type tilbakemeldinger

 
Studenter er vant med å få jevnlig tilbakemelding på arbeidet de utfører gjennom karakterer. I en arbeidssituasjon vil man måtte omstille seg til å yte sitt beste selv om ingen står bak og klapper dem på ryggen eller rister på hodet. Uansett vil prestasjonen som helhet komme frem i dagens lys. Dette stiller krav til selvdisiplin og fokus på god arbeidsmoral. Nå får du faktisk betalt for det du gjør, og i motsetning til i studietiden er det ikke bare deg selv det går ut over hvis du ikke gjør en god jobb.