Marte Nygaard Lind har en bachelorgrad i fred-og konfliktstudier fra Bjørknes Høyskole. Det siste året av studiet jobbet hun som frivillig hos Amnesty International, i perioden august 2018 til juni 2019.

 

Ble et naturlig valg  

Som sekstenåring leste Marte seg opp på krigen mot terror, noe som vekket interessen for menneskerettigheter og internasjonal politikk. 

– Jeg ble opprørt over hvordan staters selvinteresse og fokus på nasjonal sikkerhet kunne gå så hardt utover enkeltindividers frihet og menneskerettigheter. 

– Et studie innenfor fred og konflikt virket som det naturlige valget for meg, legger hun til. 

Marte ønsket å jobbe frivillig i Amnesty International fordi hun hadde et sterkt engasjement for menneskerettigheter og rettferdighet. 

–  Som frivillig hos Amnesty fikk jeg muligheten til å få erfaring fra verdens største menneskerettighetsorganisasjon. Samtidig kunne jeg bruke tiden min på å jobbe med noe jeg virkelig brenner for, forteller hun. 

 

Jobbet med ulike oppgaver 

Hos Amnesty fikk Marte jobbe med ulike oppgaver, som å bistå regionskontoret med generelt kampanje- og informasjonsarbeid, oppfølging av aktivister, med aksjoner og sosiale medier. Utover dette utgjorde foredragsvirksomhet en stor del av jobben hos Amnesty. 

– Gjennom året mitt hos Amnesty har jeg reist rundt til videregående skoler og folkehøyskoler, for å holde foredrag om alt fra Amnesty og menneskerettigheter, til holdningskampanjen «nei er nei», mot voldtekt. 

– Det jeg vil trekke frem som et absolutt høydepunkt fra perioden som frivillig, er arbeidet opp mot og under Oslo Pride. Tyll, regnbuefarger, mangfold og feiring av grenseløs kjærlighet gjorde den siste måneden min hos Amnesty til den aller beste, forteller hun. 


 

Fått en verdifull erfaring 

Marte forteller at jobben som frivillig har gitt henne en verdifull erfaring fra arbeidslivet, som hun kan ha med seg videre i livet.  

– Jeg kan nå si at jeg har et års erfaring innenfor planlegging av arrangementer og aksjoner, snakke foran store forsamlinger og ta utfordringer på strak arm når de tilbyr seg, sier Marte.

– Jeg har lært å bli mer ansvarsbevisst og strukturert i arbeidet jeg gjør, og jeg tar med meg gode verdier og en fin arbeidsmoral som har smittet over fra gode kolleger.

Marte har lenge vært fan av Amnestys arbeid, og har samtidig vært aktiv der selv. 

– For meg har det vært utrolig lærerikt og spennende å utforske hvordan denne organisasjonen er fra innsiden. 

‏– Åpenheten i organisasjonen, den flate strukturen og ansatte som virkelig satte pris på å ha frivillige der, gjorde at jeg ikke bare lærte masse, men at jeg også fikk knyttet kontakt med de andre som jobbet der. Det var veldig viktig for meg, forteller hun. 

LES OGSÅ: Alumni – Hva vil det si å være en alumner?

 

Høy konkurranse innen sektoren 

Selv om det er stor konkurranse og vanskelig å få stillinger innenfor denne sektoren, så håper Marte likevel å få seg en jobb etter endt studie. Hun forteller at relevant arbeidserfaring, frivillighet og mer kunnskap er nøkkelen til å øke sjansene for å få drømmejobben.

– Mer enn at frivillighet gir god arbeidserfaring, så er det også en veldig god personlig erfaring å ta med seg videre. Nå vet jeg mer om hva jeg liker å gjøre, hva jeg er god på og hva jeg ønsker å bli bedre i, forteller hun. 

Videre råder Marte andre studenter som ønsker å engasjere seg i frivillig arbeid til å finne seg en organisasjon som jobber for det de brenner for. På den måten vil tiden man investerer i arbeidet være verdt det. 

– Det er flere organisasjoner som søker frivillige. Det å jobbe frivillig er svært givende, men det er også tidkrevende. 

– Se på hvilke rammer det er rundt frivillighetsarbeidet. Jeg var hos Amnesty rundt 2-3 dager i uka, det var derfor enkelt å kombinere stillingen med fulltidsstudier og deltidsjobb. 

– Et siste tips vil være å ha litt relevant erfaring før man søker på stillingen, da vil sjansene for å få den være mye høyere. Selv hadde jeg erfaring fra et tidligere internship i FN, fra tiden som aktivist i Amnesty og fra tidligere studieverv, forteller hun. 


Under hennes tid som frivillig hos Amnesty, hadde hun i tillegg en jobb hos telemarketingavdeligen i Unicef Norge, to kvelder i uken. 

Nå skal Marte ta turen videre til Frankrike, hvor hun skal ta et årsstudium i fransk språk og kultur. 

– Så er planen en master. Forhåpentligvis en som vil dreie seg om menneskerettigheter og utvikling, forteller hun.