Ifølge en undersøkelse gjennomført av bemanningsbyrået Proffice ønsker over halvparten av norske bedriftsledere å ansette flere i løpet av 2010.

 Fakta om undersøkelsen:


• Undersøkelsen ble gjennomført blant 1030 ledere og 1527 yrkesaktive i april i år.

• 10 prosent av de spurte bedriftslederne sier at de bruker mer tid og penger på ansettelser nå enn før.

• I privat sektor svarte 28 prosent at de er redd for feilansettelser, mot 11 prosent i det offentlige.

Kilde: Proffice

I fjor var det mye snakk om nedbemanning og nedgangstider i norske bedrifter, men som kjent endrer ting seg raskt i arbeidsmarkedet.

Nå ser det ut til at den verste krisen er over, da det i en ny undersøkelse gjennomført av bemanningsbyrået Proffice kommer frem at bare 5 prosent av lederne mener at bedriften må nedbemanne i år, dette skriver Dine Penger.

Til sammenlikning svarte hele 17 prosent at de hadde permittert, sagt opp eller både permittert og sagt opp ansatte under samme undersøkelse i fjor, og da hadde 15 prosent av bedriftslederne planer om å nedbemanne i nær fremtid.


Administrerende direktør i Proffice. Per Bergerud er imidlertid forsiktig med å friskmelde behovet helt, til tross for gode prognoser fra undersøkelsen.

– Tilgangen på arbeidskraft er den største utfordringen fremover, dersom det ikke oppstår andre kriser. Særlig gjelder dette i helse- og omsorgsnæringen. Det er viktig at den nye pensjonsreformen legger til rette for å holde folk i arbeid lenger, sier Bergerud.

LES OGSÅ: Tips til deg som skal bli selvstendig næringsdrivende

 

Stiller høyere krav

Krisen har gjort lederne mer skeptiske til nyansettelser enn tidligere viser undersøkelsen, oftere i privat sektor enn i det offentlige. Hele 18 prosent av bedriftslederne sier at de benytter grundigere bakgrunnsjekk før de ansetter nye. Bergerud ser på dette som et middel for å skjerme seg mot feilansettelser.

– Omfanget av feilansettelser her i landet er stort. Det koster bedriftene rundt 2 milliarder kroner i året. Det viser seg at ledere i privat sektor er mye mer kritiske til feilansettelser enn i offentlig sektor, sier Bergerud.

Direktøren påpeker at effektivitet er sentralt for å følge svingningene i markedet.


– Det er svært viktig med hurtighet og effektivitet i omstillingsprosesser ettersom konjunktursvingninger nå kommer raskere, sier han.

Kilde: Proffice / Dine Penger.