En fersk rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at reduksjonen i etterspørsel av norske industrivarer også har positive sider.

Rapporten estimerer at det om 20 år vil jobbe 50 000 færre i industrien og 300 000 flere i offentlig sektor. Det betyr allikevel ikke at norsk industri kommer til å dø ut, fordi denne kommer til å omstilles mot nye markeder og produkter.

Dermed vil verdiskapingen fortsette å øke i årene som kommer.

 

Positive sider ved reduksjon

Politikerne har lenge viet oppmerksomhet til utfordringen statsbudsjettet kommer til å få når inntektene fra oljeindustrien faller samtidig som eldrebølgekostnadene stiger. Beregningene fra SSB viser derimot at dette er hell i uhell.

«Skulle vi oppleve at petroleumsvirksomheten ikke ble trappet mye ned fra 2020 og fremover, kan presset i norsk økonomi som følge av demografiske endringer bli meget sterkt ifølge våre analyser», skriver SSB-forskerne i rapporten.

Dermed blir de estimert én million ansatte i offentlig sektor i 2030 en positiv faktor i de kommende nedgangstidene for petroleumsvirksomheten.

 

Har begrenset verdi

Også den private sektoren vil oppleve kraftig vekst i antall ansatte. Fram til 2030 vil ca. 1,5 millioner jobbe i privat tjenesteyting.

Forskerne fra SSB påpeker at det kan være faktorer som ikke fanges opp i modellen, blant annet i forhold til mismatch i kompetanse og geografi. Forskerne vil allikevel understreke at modellen de har utarbeidet heller overvurderer enn undervurderer omstillingskostnadene.


Høyres leder Erna Solberg mener for øvrig at modellen som er brukt har begrenset verdi som beslutningsgrunnlag i politikerverdenen.

Kilde: Dagens Næringsliv