Hvorfor valgte du å studere drama og teater?
Historien bak hvorfor jeg valgte akkurat drama og teater var kanskje litt tilfeldig, men etter de første timene mine, skjønte jeg fort at dette var det jeg ville.
Grunnen er selvfølgelig at jeg liker meg på en scene eller foran et kamera, men også de mulighetene du har etter en bachelorgrad.
I et fag som handler om å formilde, så kan det brukes i så mangt, så valgmulighetene er uendelige. Det gjelder bare å være litt kreativ, og det er noe du virkelig får utfordret deg på i løpet av studiet.
For min del, er det å kunne bruke skuespiller- og presentasjonsteknikker innenfor næringslivet, en av de tingene jeg har muligheter til etter endt studie. For å si det slik, må du være en god skuespiller for å være en god selger.
Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?
Drama- og teateryrket er et fag som stammer helt tilbake til da Aristoteles prøvde å overbevise andre om at hans meninger var viktigere enn andres, og det er noe som man lærer er like viktig i dag.
Enten om det gjelder på en scene, der du skal overbevise publikum om at det du sier er sant, eller om du skal holde en presentasjon for en gruppe mennesker i en eller annen sammenheng.
Studiet dekker historie, fortellerteknikk, skuespillerteknikk, scenografi, lyd, lys, samt manus for å nevne noe.
Drama- og teaterlinjen i Volda tar for seg alt, mens mange andre skoler fokuserer på noe. Her får du en god bredde, som er veldig viktig når du skal ut i den virkelige verden. Du lærer mye om alt.
Undervisningene foregår for det meste på scenegulvet, der vi utforsker kroppen som et instrument og får lære hvordan kroppen fungerer, og hvordan du kan bruke den skikkelig.
Hva er det beste med å studere drama og teater?
Det beste med å studere drama og teater, er at du slipper å sitte stille. Og er du en av dem som ikke liker å sitte stille, er dette studiumet det beste for deg.
Du får holde på med forskjellige produksjoner hvert semester, der målgruppen og temaet er forskjellig fra gang til gang. Jeg har fått spille i stykker av Shakespeare, Brødrene Grimm, Henrik Ibsen og Jesper Halle.
Jeg har lært meg hvordan man kan ha en idé, til å holde standup, og hvordan prosessen fra idé og manus til ferdig film fungerer. Jeg føler meg forberedt til hva enn som skulle komme innenfor mitt fagfelt.
Ved drama- og teaterlinja på Høgskolen i Volda, lærer du mye om mye.
Hva er mest utfordrende med dette faget?
Det som er mest utfordrende med mitt studium, er at det instrumentet som blir brukt er kroppen.
Og for mange, kan dette være forskjellig, men jeg tror at jeg snakker for en del, når jeg sier at det å få kroppen til å gjøre det som du har lest om, ikke alltids er like enkelt. Det tar mye øving og mye terping for å forandre på, for eksempel en vane som man har lagt inn.
Det som kanskje også er like utfordrende, er å tørre, og å tørre å slippe seg litt løs.
Jeg har selv kjent på det at «nå ser jeg sikkert dum ut eller at dette fungerer ikke», men hvis du klarer å se forbi den tankegangen, så har du kommet deg langt.
Kan du fortelle litt om skolen og studentmiljøet?
Studentmiljøet i Volda må jeg tørre å påstå er det beste. Jeg har studert i Trondheim og i Bergen, og det er et helt annet studiemiljø her, enn ved andre plasser.
Jeg angret litt på at jeg ikke gikk på folkehøyskole, men etter å ha hørt fra andre som har gjort det, og sammenligner miljøet her med folkehøyskole-miljøet, er det greit.
Med så mange frivillige organisasjoner som fyller tiden din, og gjør at du blir kjent med mange herlige mennesker, tenker du ikke så mye på at dette stedet kanskje ikke har alle de samme fasilitetene som en storby har.
Studenthuset «Rokken» gjør virkelig en kjempejobb med å gjøre Volda til en megakul plass, med flere arrangementer hver uke, og store og mindre artister som tar turen innom.
Det tar ikke heller lang tid å møte på noen du kjenner om du går deg en liten tur ut.
Felleskapet her er virkelig unikt og det er venner du tar med deg videre. Med en stor skole på en liten plass, virker det nesten som vi har hele bygda for oss selv til vår disposisjon.
Hva er drømmejobben din?
Drømmejobben min er å få jobbe med noe jeg liker godt, og som jeg virkelig føler jeg får satt mitt preg på. Om det blir som skuespiller, regissør eller å holde på med et prosjekt innen kultur, så er jeg mer enn fornøyd.
Men drømmejobben er selvklart å tjene godt og reise mye som skuespiller.
Har du noen tips til andre som ønsker å studere drama- og teaterfag?
Du har kanskje en liten anelse hva det går ut på, men du kommer aldri til å virkelig forstå det før du studerer det.
Og for en som ikke akkurat var drama- og teater-interessert fra tidlig alder av, har det gitt meg en forståelse for drama- og teaterfaget som jeg aldri hadde trodd jeg skulle få.
Det er uante muligheter etter endt studie, i forhold til for eksempel en rakettforsker, der det ikke er så mye annet enn å forske på raketter etter endt studie, har du mange valgmuligheter innenfor dette feltet.