(StudentTorget.no):

De kommende ukene skal de fleste av oss tilbringe forlokkende mange timer i solen, og mange av disse uten å gjøre annet enn å ligge rett ut.
 
Til tross for sol, varme og fri fra jobb og studier, er det ett problem som like overraskende dukker opp hvert år. Etter en stund kan det faktisk bli noe kjedelig å ligge langflat og bare stirre ut i luften. 
 
Man må gjerne finne på noe å gjøre mens man soler seg, men etter en intensiv eksamensperiode er det ikke alle som ønsker å strekke seg etter en bok ved første anledning. Da kan det heller anbefales å sette på en morsom podcast. 
 
En podcast er en type digital media som kan lastes ned som RSS feed fra diverse nettsteder, eller via itunes, som er den enkleste og mest oversiktlige måten å finne dem på. 
 
 

Fra radio til iTunes

 
Den økende bruken av mp3spillere og tilgangen på digitale musikkfiler har gjort at mange foretrekker å være sin egen DJ fremfor å høre musikk på radio. Mange er allikevel interessert i det redaksjonelle innholdet i programmene, og det er nok det som er årsaken til at podcasting har blitt så populært.
 
De fleste radioprogrammer legger nå ut programmet som podcast etter å ha redigert bort musikken fra innholdet. Eksempelvis har Radioresepsjonen ikke bare blitt en suksess på live radio, de har også lenge vært på topp blant de mest nedlastede podcastene i Norge. Hvis man søker på NRK i itunes vil man finne mange populære programmer som man vil kunne få mye underholdning ut av. 
 
Blant annet har Lørdagsrådet blitt svært populært. Dette er et program fra NRK P3 som hver uke inviterer et panel av kjendiser som skal løse diverse problemer fra dagliglivet til lytterne. Dette kan være alt fra sexrelaterte problemstillinger (no pun intended), til etiske dilemmaer og intriger i vennegjengen.
 

 

POPULÆR: Standup-komikeren Joe Rogan har hatt stor suksess med podcasten "The Joe Rogan Experience".   (Foto: Creative Commons/ Flickr/ Formalsweatpants

 

Også P3s «Verdensherredømme» kan anbefales som podcast. Kristopher Schau, Egon Holstad og Siri Kristiansen leder et geografiprogram basert på lite kunnskap, noen fordommer og mye humor. Hver uke tar de for seg et nytt tilfeldig valgt land som skal defineres, forklares og debatteres. Foreløpig siste program ble sendt på P3 i vinter, men alle tidligere episoder er tilgjengelig på itunes.
 
 

Humor dominerer

 
Selv om det finnes utallige temaer og sjangere av podcaster, er det humor og komedie som er i overveldende flertall på itunes. Særlig i USA har det nærmest eksplodert i antall komikere som velger å benytte seg av egne podcaster for å markedsføre seg selv og nå ut til massene. Siden podcaster gir komikere mulighet til å regulere eget innhold og frihet til å si nærmest hva man vil, er det mange som har hevet seg på denne bølgen de siste årene. 
 
Et godt eksempel på dette er «The Joe RoganExperience». I Norge er nok Joe Rogan best kjent som programleder for tv-programmet Fear Factor og som MMA-kommentator i UFC, men han har en lang fartstid bak seg som komiker. Etter å ha startet podcasten har han nå etablert en massiv tilhengerskare over hele verden. I motsetning til tidligere år selger han ut tilnærmet alt av forestillinger, og han har dratt mange av sine kolleger med seg frem i rampelyset. Til hvert program inviterer han en komikerkollega eller andre personer han finner interessante, og snakker uhøytidelig rundt alt fra film og porno til krig og konspirasjonsteorier. Temaene kan variere mye ut fra hvem som er gjester, men naturlig nok er det som oftest humor som er i fokus. 

Joe Rogan er også en av mennene bak «Deathsquad», en populær podcast-serie bestående av flere ulike programmer av og med flere kjente komikere. En av de ukentlige podcastene heter «The Icehouse Chronicles», og konseptet er rett og slett å gi lytterne innblikk i hva som skjer på bakrommet under standup-showene. Her prates det om alt fra hverandres standupmateriale til gamle historier fra komikermiljøene, samtidig som komikere kommer og går imens showet foregår i salen ved siden av. 

 

 ANDRE ANBEFALINGER

 

 • The Bryan Callen Show
 • Ari Shaffir's Skeptic Tank
 • Wait, Wait... Don't tell me
 • The Nerdist
 • WTF With Marc Maron
 • Never Not Funny
 • The Beauty and da Beast
 • Doug Loves Movies
 • The Adam Carolla Podcast
 • Misjonen
 • Pop My Culture
 • Comedy Bang Bang
 • You Made It Weird
 

Kongen av podcast

 
Kanskje ikke så overraskende for mange er Ricky Gervais den absolutt mest populære komikeren på iTunes. «The Ricky Gervis Show» står oppført i Guinness Rekordbok som tidenes mest nedlastede podcast.
 
Sammen med sin mangeårige samarbeidspartner Stephen Merchant har han klart å presse humoren vi kjenner fra «The Office», «Extras» og standup-showene inn i audio-formatet. Mye av humoren i programmet går på bekostning av den noe enkle personligheten Karl Pilkington, som Gervais først oppdaget  i sitt første radioprogram da Karl ble ansatt som lydprodusent i studioet. 
 
Pilkington ble raskt en kjent personlighet i England, og har etter hvert også blitt introdusert for resten av verden gjennom reiseprogrammet «An Idiot Abroad», som også har blitt vist på Nrk.
 
Podcastene har blitt laget periodevis siden 2005, og kan lastes ned samlet eller stykkvis som lydbøker eller enkeltspor. Det har også blitt laget animasjoner til podcasten som sendes som en tv-serie på HBO i USA. 
 
Et generelt tips for å finne podcaster du vil like, er å søke etter favorittkomikeren din i iTunes. Oddsen er nemlig høy for at han eller hun enten har en egen podcast, eller har vært gjester hos andre. Dette gjelder for øvrig også musikere, forfattere, skuespillere eller andre folk du ønsker å høre plapre.