(StudentTorget.no):

Sommeren handler ikke alltid om sol og bading, festival og festing, men også om dager hvor regnet hamrer mot vinduet og gjør alt for å ødelegge sommerstemningen for deg. Men sommeren trenger da ikke å være ødelagt av den grunn?
 
Vi i StudentTorget vil herved introdusere vår topp 10 ’godt og blandet-liste’ over hvilke filmklassikere du absolutt bør se på alle de dagene når solen velger å være fraværende. Gjenskap de uforglemmelige øyeblikkene som når Forest Gump sitter på benken, mimrer og sier «My momma always told me life was like a box of chocolate. You never know what you’re gonna get,» eller når Johnny i Dirty Dancing sier; «Nobody puts Baby in a corner» og drar henne med opp på scenen for en siste dans. La nostalgien lyse ut fra TV-skjermen din og lette en ellers så regntung dag. 
 
 

Thelma & Louise (1991) 

De to bestevenninnene stikker av på en todagers fisketur, men etter en uventet vending ender jentene opp på en biltur ut i det ukjente. På veien plukker de opp den sjarmerende J.D, spilt av Brad Pitt , og jo lenger de flykter, jo mer kommer situasjonen ut av kontroll. Denne vanvittige utflukten og du begynner å lure på, hvor skal dette ende? Ridley Scott har klart å produsere en unik film med humor, kjærlighet og fryktløshet inn i en vanvittig historie om vennskap, frigjøring og selvinnsikt. La deg rive med i kappløpet, og den vil finne sin plass blant filmer du aldri vil glemme. 
 
 
 

Grease (1978)

La deg rive med Sandy og Dannys ungdomstilværelse på 50tallets Rydell High School, med «Grease Lightning» og «Summer Nights». Uansett hvor mange ganger du har sett denne filmmusikalen er det alltid like gøy å se Sandys vanvittige forandring fra å være et uskyldig og forsiktig pikebarn, til å bli rocka, sexy og dama til kjekkasen. 
 
 
 

The Truman Show (1998)

Truman Burbankis lever et normalt liv, uten å vite at han er hovedpersonen i verdens mest populære TV-show, «The Truman Show». Hele hans verden utspiller seg i et gigantisk studio med skuespillere, manus og med tilgjort vær og situasjoner. Etterhvert begynner han å mistenke at ikke alt er som det skal være. Vil han skjønne hva som ligger bak horisonten? Denne filmen setter deg inn i en situasjon hvor du virkelig kan la tankene løpe løpsk. Tenk om livet er forutbestemt, om det finnes noe utenfor vår forståelse? 
 
 
 

Forest Gump (1994) 

Sitater som «Run Forest, run» og «Life is like a box of chocolate, you never know what you’re gonna get» kan gjenoppleves utallige ganger uten at man går lei. Dette er en rørende historie om et liv helt utenom det vanlige. Forest Gump er kanskje ikke den smarteste, men han har det desidert varmeste hjertet. Han løper gjennom livet, gjennom Vietnamkrigen, på tvers av hele USA, vinner priser og er med på utallige historiske begivenheter. Men det eneste Forest bryr seg om er barndomsvenninnen Jenny, hans livs store kjærlighet. La deg bli svøpt inn i denne klassikeren som vant hele 6 Oscars i 1995, og som går inn i historien som en av tidenes beste filmer.  
 
 
 

Dirty Dancing (1987)

Sommeren 1963 forelsker uskyldige og pliktoppfyllende Baby seg i danseinstruktøren Johnny, på hotellet der familien hennes tilbringer sommerferien. Klasseforskjellen mellom de to er tydelig og strider både mot Babys familie og hotellets regler. Likevel klarer man ikke la være å drømme seg bort i den fantastiske romantikken som blomstrer mellom dem. Når Johnnys dansepartner blir alvorlig syk etter en abort begynner alt å rakne. Deres romanse setter både Johnnys jobb og forholdet mellom Baby og faren på spill.  Her er det ikke bare løftescenen i vannet, men også alle de andre romantiske øyeblikkene, som setter denne filmen på listen over sommerens filmklassikere.  
 
 
 

Pulp Fiction (1994)

Denne actionkomedien fra Quentin Tarantino er blant mange filmer som kunne stått på denne listen. Pulp Fiction knytter ulike bisarre historier fra forskjellige tidspunkt sammen til et kriminelt nettverk om stoffmisbruk og svindel. Dette er en sinnssykt rå film spekket med hysteriske dialoger, surrealistiske situasjoner og sære karakterer. Her holder det ikke med å se filmen en gang. Dette er en film du vil prøve å forstå og le deg skakk av igjen og igjen. 
 
 
 

Citizen Kane (1941)

USAs rikeste mann Charles Foster Kane dør, og siste ordet han sier er «Rosebud». Hva var det egentlig Kane prøvde å fortelle? En gruppe reportere prøver så å granske i Kanes liv for å avdekke hva «Rosebud» betyr, og hvorfor han sa det. Filmen blir omtalt som tidenes beste film noensinne, og slutten har forbauset mennesker helt siden Orson Wells produserte den. Oppdag at du inntil sluttscenen bare har forstått toppen av isfjellet på dybden denne filmen viser. Selv den dag i dag forbauser filmen nye seere, så om du kaller deg filmelsker og ikke har sett denne enda, er det på høy tid at du gjør det.   
 
 
 

Breakfast at Tiffany’s (1961)

Moteikonet Audrey Hepburns rolle i denne filmen har blitt et ikon innenfor filmbransjen. Kjolen hun har på seg i første scene er sett på som den mest kjente «lille sorte» gjennom tidene. Det er ikke bare klærne som har fått kvinner til å bedåre denne skjønnheten, men også hennes yndighet og eleganse sjarmerer publikum. I filmen spiller hun Holly Golightly, en eskortepike som nekter å tillate seg følelser for noen, selv katten hun har valgt å holde navnløs. Så møter hun skribenten Paul som fasineres av hennes elegante utstråling på fester, og etter hvert kommer det frem at denne velstående Holly egentlig er en svært så sårbar og nervøs kvinne. Men hva skjer når Hollys eksmann Doc Golightly dukker opp? Hennes fortid graves opp og det viser seg at den uskyldige kvinnen ikke har så rent mel i posen likevel. 
 
 
 

Jaws / Haisommer (1975)

Når et lik blir funnet på Amity-stranden velger sheriffen, Martin Broder, først å hysje ned situasjonen for å unngå å skremme bort turistene. Når enda en person blir drept rett foran øynene på de badeglade turistene, er det ikke noen tvil. Det er en hvithai som angriper. Martin drar sammen med haiekspert Hooper og fiskeren Quint ut for å ta opp jakten og drepe haien.  Den viser seg å være en langt større og smartere hai enn de trodde, og snart blir det uklart hvem som jakter hvem. Denne klassikeren ble et vendepunkt for Hollywood da den kom ut. Usedvanlig mange valgte å besøke kinoene på et tidspunkt som tidligere ble sett på som årets dårligste lanseringstidspunkt, nemlig sommeren. Blockbusteren er en av få thrillere som både kan bli ansett som en klassiker, en thriller og en sommerfilm. Så uansett om du har sett den eller ikke har hørt om den før, er det bare å la seg bli dratt inn i haiens skrekkinngytende gap. Sees på eget ansvar. 
 
 
 

Cinema Paradiso (1988)

Denne klassikeren tar deg med gjennom filmproduksjonens fascinerende historie om de døende filmtradisjonene. Etter at en av hans nære venner går bort, tas Salvatore med til sitt barndomshjem 30 år tilbake i tid. Han tas med tilbake til minnene om hans filmmentor Alfredo, tilbake til hans kjærlighet Elena og tilbake til de dramatiske barndomsminnene. Salvatore og Elena skyves fra hverandre, og Salvatore starter karrieren som filmprodusent i Roma. Om de finner sammen igjen eller ikke får du se selv i denne klassiske hyllesten til filmhistorien. NB! Her finnes det to versjoner: Den kortere som vant en Oscar, og en lengre, «directors cut».  Velg å se den lengre utgaven, den gir et mer komplekst bilde av hvordan filmindustrien var etter 2. verdenskrig.  
 
 

LES OGSÅ: Se, lytt og les på dette i sommer!