(StudentTorget.no):

Hold ut, kjære student, sommeren nærmer seg med stormskritt. Du kan nesten lukte grønt gress og saltvann inne på lesesalen. Noen eksamener igjen, og når du endelig kan løfte nesa fra bøkene etter innlevering vil du se at himmelen er blå og snøen borte.

Men mens du sitter der på attende time og setningene går i kryss, bruk noen minutter på å drømme deg litt bort. Til piknik, nakenbading og musikk. For i juni kommer en sommer, og muligheten til å besøke hundrevis av festivaler.

Og det trenger ikke nødvendigvis bety at du må bruke hele feriepengepotten på et dagspass på Øya (selv om det også er såååå verdt det!). Det arrangeres mange små festivaler rundt om som fortjener en visitt. Så her kommer noen stopp du kan legge inn i din drømmesommer.

Kråkeslottfestivalen

I junimåned arrangeres Kråkeslottfestivalen i Senja. En nydelig liten festival, spekkfull av intimkonserter. Lokalet er et gammel fiskebruk – en opplevelse i seg selv. Og når det gjelder bosted: her er det telt som gjelder. Femti kroner, så kan du slå opp teltet på stranda ved siden av festivalområdet. Her åpner det altså opp for å samle skikkelig gode sommerminner. Så ta med deg en gjeng festivalglade sjeler, pakk bilen med telt og pølser og kjør til Senja.


Les også: Dette må du ha med i festivalbagen

Heartland

Dette er min første prioritet, og en sterk kandidat på min bucket-list. På Egeskov Slott i Kværndrup arrangeres Heartland-festivalen, et besøk verdt for deg som interesserer deg for kunst, mat eller musikk. En god blanding over to dager på det magiske slottet. Det er høy idyll-faktor, det kan vi love. Sjekk ut programmet på deres nettsider, for her er det garantert noe du kan like. Det er også tilrettelagt for camping «I Danmarks smukkeste omgivelser», du kan ha med eget telt eller leie der, og til og med kjøre ned din egen campingvogn hvis du foretrekker den slags. Absolutt gode muligheter å samle opp sommerminner.

Bälgspel vid landsvägskanten

Hvis du har sansen for folkemusikk eller folkedans, er dette virkelig verdt en tur. Første uken i juli arrangeres det trekkspillfestival i Ransäter, blant de grønneste jorder og små røde hus. Festivalområdet består av låver hvor det spilles opp til dans hele helgen. Bestill campingplass før du reiser, og få festivalpass med på kjøpet. Pakk med deg sekk og telt, ta toget til Karlstad og buss videre til Ransäter. Husk solkrem og badetøy – det kan bli varmt.


Les også: Sommerens beste drinker

Komos

I Kongens have i hjertet av København arrangeres den fine Komosfestivalen. En liten musikk – og matfestival der kvalitet står høyt. Den er familievennlig og intim, festivalområdet er forholdsvis lite, og dermed tilrettelagt for en festivalopplevelse av det rolige slaget. Et antall foodtrucks med variert meny, gitarklimpring og drinker kan neppe slå feil. Og mellom slagene kan du sykle deg en tur i Københavnsommeren. Ta buss og sov på vandrehjem, så kan du bruke pengene dine på en sprø halloumiburger i stedet.

Vervenfestivalen

Kast deg på toget, Horten er stedet. Og er du glad i det Norge har å tilby av pop -, rock -, og hip hop-artister kommer du til å kose deg gløgg. Med 180-graders utsikt over Oslofjorden sørger Horten for idyll av beste slag. Og campingplass, så også her gjelder telt-prinsippet. Og det går faktisk an å besøke festivalen gratis ved å jobbe som frivillig, så sjekk det ut. Så samler du litt CV-erfaring i samme slengen!

Garden

Göteborg, hagefest og indie. Tre ord som passer svært godt sammen skal vi tro Göteborgsingene rett. Det blir parkheng i en av byens flotteste hager, så ta med kamera og pollenmedisinen! Dette er en endagsfest, og kan for eksempel kombineres med en togreise gjennom Sverige. Hadde jeg vært deg hadde jeg tatt med en gjeng og hiket landet på tvers, og passet på å legge inn et sommerlig stopp her.


Les også: Seks tips for å lykkes i sommerjobben

Samsø festival

Fra hage i Göteborg til strand i Danmark. På den lille øya Samsø arrangeres festivalen årlig i uke 29. De markedsfører seg som Danmarks hyggeligste festival, og det må man jo bare like. Her er det telt som gjelder, og campingplassen ligger ved stranden – så pakk med badetøy og solkrem! Og hva skriker mer sommer enn strand og festival? Her det båt som gjelder, men du kan for eksempel la det være siste stopp på en busstur gjennom Skandinavia.

Malmöfestivalen

Her kommer det mest studentvennlige tipset fra oss. I hjerte av Malmö arrangeres den, en en ukes lang festival hvor alle konserter er gratis. Kunst, musikk og mat fra en mengde forskjellige kulturer samles her, med en og en halv million besøkende hvert år. Ta bussen og legg deg inn på en bed and breakfast. En storslagen opplevelse til en rimelig penge, rett og slett.

Førdefestivalen

Skandinavias største festival for akustisk tradisjonsmusikk og verdensmusikk, i tett samarbeid med turistforeningen. Det betyr fjell og fjord og daler, og masse dansbar musikk. Konsertene finner sted på alt fra gamle gårder til utsiktspunkt med panoramautsikt. Ta nattbuss til Førde og overnatt i telt, og få alt på en gang – variert musikk og masse frisk luft.