En kommende klassiker?

Mister Pip er en liten roman av store dimensjoner, som allerede er spådd klassikerstatus. I mai kom den på norsk. Handlingen finner sted i en landsby på den lille stillehavsøya Bougainville, hvor 13 år gamle Matilda bor sammen med moren sin, Dolores. Matildas far har reist til Australia for å jobbe i gruveindustrien, og opptrer i boka i form av postkort og små gaver fra ”den hvite verden”.  Det var tenkt at Matilda og Dolores skulle følge etter til Australia, men hendelser utenfor deres kontroll setter en stopper for dette. Handlingen i Mister Pip er nemlig lagt til begynnelsen av 90-tallet, da Bougainville var rammet av en blodig borgerkrig, som fullstendig isolerte den lille øya fra omverden. Isolasjonen fører til stopp både i forsyninger og utreisemuligheter.

Mens borgerkrigen gradvis former livene til landsbybeboerne, har Matilda funnet en annen verden å flykte til; Charles Dickens’ 1800-talls London. Etter at landsbyens lærerinne flytter og skolen blir stengt, utnevner øyas eneste hvite mann, den noe eksentriske Mr. Watts, selv til barnas nye lærer. Hans eneste lærebok er Store forventninger av Charles Dickens. Gjennom denne boken blir Matilda og de andre elevene kjent med karakterer som Mister Pip, Joe Gargery og Estella, og fremmedord som myr og proviant. De blir også kjent med Mr. Watts, dette mystiske hvite mennesket som tusler rundt på Bougainville med klovnenese og kona på slep i en vogn. Matilda kommer stadig nærmere Mr. Watts og Charles Dickens, mens hun distanseres fra moren, som heller skulle sett at barna ble undervist i Bibelen. Etter hvert som borgerkrigen eskalerer og soldater fra begge sider nærmer seg landsbyen til Matilda, blir Charles Dickens, Mister Pip og Mr. Watts viklet inn i den politiske konflikten, og det hele får grusomme konsekvenser.


Mister Pip utvikler seg fra en uskyldig fortelling om leseglede og familieforhold til en forferdelig brutal historie om menneskelig ondskap, men også om moral og overlevelse. Bougainville blir som et mikrokosmos som viser hvordan krig påvirker menneskeskjebner og fremkaller både det verste og det beste i oss. Lloyd Jones fikk idéen til å skrive romanen da han var utsendt fra New Zealand som journalist for å dekke denne borgerkrigen «hvor de mest uhyrlige gjerninger fant sted uten én gang å vekke omverdenens forbitrelse».

Men Jones vil mer enn å bare formidle disse hendelsene. Han har skrevet en bok full av glede, ikke minst leseglede. Mens Matilda lever seg fullstendig inn i Dickens verden, som er så fjern fra hennes egen, lever du deg selv inn i denne stillehavsverdenen, som er omtrent så lang vekk man kan komme fra vår egen hverdag. Og samtidig som Mister Pip, Joe Gargery og Estella blir virkelige personer for elevene til Mr. Watts, blir du selv mer og mer glad i Matilda, den strenge Dolores og den litt uforståelige, men sympatiske Mr. Watts. Mister Pip er en god historie som stiller viktige spørsmål om mot, annerledeshet og modernitet.

LES OGSÅ: Rode jobber for at flere unge skal engasjere seg


Boken vant i 2007 Commonwealth Writers’ prize og ble samme år nominert til Booker-prisen.