Ingenting er som å pakke seg inn i et ullteppe, nippe til en kopp varm te og forsvinne inn i en god bok på kalde, mørke høstdager. Her er anbefalingene som gjør pensum kjedelig.

Dagene er kortere, luften skarp og kjølig og regnbygene kommer stadig hyppigere.

Høsten er her enten vi liker det eller ei. Men når høststormen raser som verst ute, er det tid for hyggelige aktiviteter innendørs. Å ta seg en velfortjent pause fra studiene og koble ut med en god bok kan være berikende for både kropp og sjel.

Bokutvalget er stort, og det kan være vanskelig å finne frem til hva som faktisk er verdt å lese. Derfor har vi snakket med fem leseglade studenter og en bibliotekar for å finne ideer til god lektyre som varmer i høstmørket.

 

 

 Dette liker jeg å lese:


Navn: Ingrid Andersen
Alder: 23
Studerer:
 Sosiologi

- Jeg foretrekker skjønnlitteratur, gjerne historiske romaner. Bøker jeg kan anbefale er Drømmehjerte av Cecilia Samartin og Havets katedral av Ildefonso Falcones. Dette er bøker som satt igjen i meg lenge etter at jeg hadde lest de!


 

 

Bilbøker og ”dameromaner”

 

Bibliotekar Elin Huseby ved Bergen Offentlige Bibliotek har flere titler å anbefale studenter som ønsker avkobling fra pensumlitteraturen.

- En bok jeg liker veldig godt er Mnem (minne) av Simon Stranger. Den handler om en gruppe unge idealister som ønsker å lage det perfekte samfunn. Alt ligger vel til rette for prosjektet; de har både arealet som skal til og pengene. Men en dag kommer det en mann som skal skrive byens historie og med det oppstår flere mysterier. Det er en bok med flere lag og mange gåter. Det er ingen krim, men den er veldig spennende og godt skrevet, sier Huseby.

Bibliotekaren trekker også frem en ung norsk forfatter ved navn Johan Harstad.

- Jeg kan anbefale Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? Harstad har skrevet flere gode bøker, og de lånes stadig ut. For de bilinteresserte har vi en veldig spennende roman som heter Hestekrefter av forfatteren Lars Mytting.

 

 

 Dette liker jeg å lese:


Navn: Erik Klæbo
Alder:
23
Studerer:
Geologi

- Jeg leser mest science-fiction og faktabøker. The Black Swan av Nassim Nicholas Taleb er en bok jeg liker veldig godt. Den handler om usannsynlighet. Ellers kan jeg anbefale Dune-bøkene, som er en science-fiction serie.


Og hva med jentene?

- Jeg har to ”dameromaner” jeg virkelig kan anbefale. Kate Morton har skrevet Den glemte hagen og Tilbake til Riverton. Jeg ble virkelig positivt overrasket over disse. I tillegg til å være underholdende er de godt skrevet. En annen god roman i samme sjanger er Den trettende fortellingen av Diane Setterfield.

 

 

 Dette liker jeg å lese:


Navn: Ellen Fivelstad
Alder:
27
Studerer:
Latin-Amerika studier

- Jeg leser mest romaner, både skjønnlitteratur og krim. Akkurat nå leser jeg Lykka er ein sjelden fugl av Anna Gavalda. Jeg var så begeistret for hennes Saman er vi mindre aleine, men er ikke kommet helt inn i den enda. Kanskje forventningene mine er for store.

Ellers liker jeg godt Hotellet på hjørnet av Bitter og Søt av Jamie Ford og trilogien om Det gyldne kompasset av Philip Pullman. Jeg elsker å høre på lydbok, spesielt når Are Kalvø leser seg selv!

LES OGSÅ: Dette må du ha med i festivalbagen - pakketips til festivalsommeren

 

 

Knausgård tilbake på hylla

 

 Dette liker jeg å lese:

Navn: Helle Einstabland
Alder:
21
Studerer:
Siviløkonomi

- Jeg liker å lese mye forskjellig, men det går mye i historiske romaner. Havets katedral av Ildefonso Falcones og Sara og Brostein av Toril Brekke slukte jeg!


Den lukkede bok av Jette A. Kaarsbøler også fantastisk. Ellers hører jeg mye på lydbok. Liker også godt Arn-trilogien av Jan Guillou.

 

For de som foretrekker å lese på nynorsk, kan eksperten anbefale boka Under brua av Marita Liabø

- En kollega av meg sa at det er ikke ofte man leser en nynorsk roman så godt skrevet at du vil spise middag med hovedpersonen i ettertid!

- Men folk har ulik smak og ønsker å lese ulike ting avhengig av sinnsstemning, omstendigheter, perioder i livet, understreker Huseby.

Hva er mest populært å lese nå for tiden?

- Knausgård-rushet har begynt å roe seg. Av og til er han faktisk på hylla!
-Krim og spenning går det alltid mye av. Ellers er de mest populære bøkene de det skrives om i avisene og snakkes om i media. Folk følger veldig godt med og setter seg tidlig på venteliste - av og til lenge før boken kommer ut, sier hun.

 

 

 Dette liker jeg å lese:


Navn: Aina Moe
Alder:
25
Studerer:
Litteraturvitenskap

- Jeg leser det meste, men det går hovedsakelig i romaner og korttekster. Akkurat nå leser jeg Moby Dick av Herman Melville. Jeg er enda i den vanskelige begynnerfasen av boka. Ellers liker jeg godt Fuglane av Tarjei Vesaas. Den er så fin og poetisk!