(StudentTorget.no):

Navn: Kristian Øfstegaard Viflot
Alder: 22 år
Utdanning: Siste året av en BBA (Hons) i Global Supply Chain Management
Studiested: The Hong Kong Polytechnic University, Hong Kong S.A.R

Kristian hadde aldri vært i Kina før han bestemte seg for å studere i Hong Kong, men hadde alltid hatt en interesse for det kinesiske språket og den kinesiske kulturen. Ønsket om å lære et nytt språk og muligheten til å studere Supply Chain og logistikk i byen med verdens tredje største containerhavn, gjorde at han valgte den kinesiske storbyen.

- Kinesisk språk og kultur er noe som alltid har pirret, og hvis man først skal lære seg språk, så synes jeg det er best å lære det i landet der det snakkes.

 


Storbymetropol: Hong Kong, verdens tredje ledende handels- og finanssenter etter New York og London. 
 

 

Mye arbeid

Global Supply Chain Management-studiet foregår på engelsk, og handler om logistikk, shipping, supply chain (verdikjeden) og prosjektledelse. Formålet med studiet er, ifølge Kristian, å få en styrket forståelse for hvordan den globale verdikjeden fungerer og hvordan man kan etablere og effektivisere nye og gamle verdikjeder.

- Undervisningen avhenger litt av hvilket fag man tar. De store, brede businessfagene foregår i store forelesningssaler, mens de mindre, mer spesifikke fagene foregår i mindre klasserom med færre elever per lærer. Utenom forelesninger, som er to timer i uken per fag, har vi også tutorial på en time i uken per fag der vi har diskusjoner og oppgaveløsing. I alt har vi 3 timer obligatorisk oppmøte per fag i uken, og man har 6 fag hvert semester.

Kristian mener noen av de største forskjellene ved å studere i Kina og i Norge er arbeidsmengden og måten man lærer på. Ved universitetet i Hong Kong handler det meste om memorering av fakta og mye hardt arbeid. I tillegg er all undervisning obligatorisk.

- Jeg pleier å sitte rundt 10 timer på skolen hver dag, også mange helger, for å bli ferdig med alt skolearbeidet, forteller Kristian.
 

Intens by

Når Supply Chain-studenten ikke er på skolen pleier han blant annet å gå på kino, dra på stranden med venner, kommunisere via Skype, Viber og mail med kjæresten Frida som studerer i Cambridge, eller delta i andre aktiviteter som gjør at han får koblet av fra den krevende studiehverdagen.

- Jeg prøver å finne aktiviteter som får meg til å tenke på andre ting enn skolearbeid. Noen helger drar jeg for eksempel på gåturer med venner i en av de mange turløypene utenfor byen, noe man kanskje ikke tenker at finnes i Hong Kong, eller så tar jeg båten til en mindre øy, og slapper av her hele dagen. Hong Kong er en av de mest intense byene jeg har vært i, så det er aldri mangel på noe å gjøre her!

En del av fritiden bruker han også på å jobbe for ANSA, foreningen for norske studenter i utlandet. I fjor var Kristian økonomiansvarlig for foreningens avdeling i Kina, og i år ble han valgt til leder for hele ANSA Kina.

- Jeg begynte å tenke på et verv i ANSA allerede under det andre semesteret av år én, fordi jeg følte at ANSA gir en tilgang til andre nordmenn, som det ellers kunne vært vanskelig å få uten.

Kristian er nå er klar for et år med mye ANSA-relatert jobbing. Han mener det går helt fint å kombinere et verv i ANSA med studier så lenge man er klar og gira nok for å ta på seg et slikt ansvar.
 

LES OGSÅ: Backpacking i Sør-Amerika

 

Du vil aldri dra herfra

En av de største utfordringene ved å være utenlandsk student i Hong Kong er, ifølge Kristian, at det kan være vanskelig å bli godt integrert med de lokale studentene, særlig på grunn av språkbarrieren. Han understreker imidlertid at selv om det er vanskelig, så er det ikke umulig, og han føler selv at han har kommet seg fint ut av det.

Søknadsprosessen for å komme inn på Hong Kong Polytechnic University var ikke spesielt tidkrevende. Kristian forteller at det meste foregikk på universitetets nettsider og at han ikke trengte å ta noen engelsktest siden han hadde over karakter fire i engelsk fra videregående. Når det gjelder prisnivået i Hong Kong, kan Kristian opplyse om at leieprisene er veldig høye. Han mener likevel at man alltids vil klare å finne et akseptabelt bosted til litt under det en gjennomsnittlig student i Norge betaler. Det finnes også billigere alternativer. Alle universitetene i Hong Kong tilbyr rom på campus til rundt 750 kroner i måneden.

Kristian anbefaler gjerne andre å studere i Hong Kong, men mener alle som vurderer å dra dit bør være forberedt på å jobbe hardt på skolen og på at ting er veldig annerledes.

- Man skal være klar for mye jobbing. Og man må regne med et lite kultursjokk når man kommer så langt hjemmefra, men når man er blitt vant til intensiviteten her vil man aldri dra herfra.


 

LES OGSÅ: Her vil næringslivet at du tar utenlandsstudiene