Hvordan fant du ut at det var hit du ville dra?

For oss som studerer internasjonal markedsføring ved BI, er det obligatorisk med et år i utlandet. Jeg har alltid vært interessert i andre kulturer og mennesker, og har også tre år med sosialantropologi fra NTNU.

Europa fristet ikke like mye som Asia, som er både mer eksotisk og har bedre klima. En venninne av meg hadde tatt et semester i Singapore, og anbefalte det på det sterkeste, men jeg bestemte meg likevel for Shanghai – Det har jeg ikke angret et sekund på. Kina er et spennende, utfordrende og fascinerende land.

 

Utveksling i Kina

Navn: Nina Cengic

Alder: 24

Studie: Internasjonal markedsføring

Studiested: Fudan University, Shanghai

 

Fortell litt om skolen og studentmiljøet?

Skolen og klasserommene holder veldig høy standard, og utenfor skolen er det mange spisesteder og god mat til en billig penge.

Når det gjelder studentmiljøet, er det litt vanskeligere.

Den linja jeg går på har kun ett fag med andre internasjonale studenter, mens de andre fagene vi har er rene BI-klasser. Vi har allikevel vært flinke til å sosialisere oss med både kinesiske og andre utenlandske studenter. Vi deltar i arrangementer som skolen arrangerer, og andre arrangementer som dukker opp. Noen av guttene er også med på et fotballag.


 

Fortell litt om studiet og undervisningen

Fagmessig har vi et sterkt grunnlag fra våre studier i Norge, og derfor har ikke pensum vært hverken annerledes eller spesielt vanskelig. Undervisningen er derimot veldig annerledes.

På BI hjemme i Norge har vi caser i løpet av semesteret og eksamener på slutten av semesteret som teller 100%. I Kina baseres karakteren på et helt semester med presentasjoner, prøver, quiz, innleveringsoppgaver, oppmøte og innsats i timene.

I tillegg er oppbyggingen av studiet litt annerledes. For eksempel ble jeg ferdig med to fag allerede etter to måneder, og har hatt ett fag som bare varte en måned.

 

Hvordan var søknadsprosessen?

BI har tilrettelagt det for studentene, fordi vi som nevnt er nødt til å ta et år i utlandet på internasjonal markedsføring.

I januar sendte jeg søknad og motivasjonsbrev, og fikk bekreftelsen etter kort tid.

Søknadsprosessen gikk derfor bra og smertefritt.

 

Hvordan er prisnivået der?

Det er generelt billig å bo i Kina. Prisnivået er lavt, og vareutvalget er stort - man kan finne varer på alle prisnivå.

 

Hvor mye betaler du for å leie bolig?

Vi er 3 jenter som deler på en relativt stor leilighet i 28. etasje for 7 500 kr. i måneden til sammen.


 

Hva gjør man i fritiden?

Shanghai er en storby som har veldig mye å by på.

Jeg bruker tiden på trening, lesing, shopping, sightseeing og festing.

Jeg har også reist en del i Kina, og har planer om å reise til nabolandene, slik mange av mine medstudenter allerede har gjort.

 

Hva synes du er det beste med å studere der?

Jeg synes Shanghai er en fantastisk by å studere i, og oppholdet har vært svært lærerikt for meg.

Jeg har fått innblikk i kinesisk kultur og språk.

Skolen har også vært flink til å arrangere forskjellige «events», slik at vi får innblikk i både kinesisk og norsk næringsliv, og i kinesisk-norsk samarbeid. Jeg og en venninne var guider i sluttspurten på den norske paviljongen på EXPO 2010, hvilket var en morsom og positiv erfaring.

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Kina?

Språket er nok det mest utfordrende. Kinesisk er ikke et lett språk, og vi har kun tre timer med språkkurs i uken, så jeg skulle ønske vi hadde mer undervisning i kinesisk.

Mange av studentene lærer derfor språket på egenhånd, og noen har skaffet seg en såkalt ”språk-partner” for å forbedre kunnskapene sine i kinesisk.

 

Har du noen tips til andre som ønsker å studere i Kina?

Det er bare å komme i gang med å søke.

Kina er et fantastisk land som har mye å by på, og etter mine fire måneder i Shanghai har jeg opplevd kun en brøkdel av det byen og landet har å by på, og jeg gleder meg til å bli enda bedre kjent med Kina.