(StudentTorget.no):

Om du velger å studere i Argentina er du i selskap av hele 25 000 internasjonale studenter. Landet er nok det i Sør-Amerika med mest europeisk innflytelse og dermed får du en spennende kulturell blanding. 
 
I Argentina kalles bachelorgraden en Grado eller Licenciatura og tar mellom fire og fem år å fullføre. Etter at du har gått den kan du bygge på med en Posgrado.
 
Du kan da velge mellom en Carrera de Especialización, som er en ettårig videreutdanning som godkjennes som 60 studiepoeng på norsk masternivå, og en Maestría, som er en toårig videreutdanning likestilt med en toårig norsk mastergrad. 
 
Du kan også velge å studere språk og kultur i et semester eller i et år, for eksempel på Universidad de Belgrano. 
 
Det argentinske skoleåret starter gjerne i mars og er ferdig i desember. 
 
Har du ikke bestemt deg for hvor og hva du skal studere ennå, kan du bruke Studievalg.no og søkemotoren hos det argentinske utdanningsdepartementet for å finne studier. 
 

LES OGSÅ: Oscar studerte i Argentina

 
Søknadsprossess og opptakskrav 
 
 Fakta
Statsform: Republikk i Sør-Amerika
 
Areal: 2 791 810 km²
 
Innbyggertall: 42,2 millioner (2013)
 
Hovedstad: Buenos Aires
 
Offisielt språk: Spansk
 
Religion: Katolsk kristendom
 
Statsoverhode: Cristina Fernández Kirchner
 
Mynt: Peso à 100 centavos
 
Symbol: ar
 
Valutakode: ARS
 
(kilde: Snl.no)
Du søker bachelorgraden gjennom den argentinske ambassaden i Oslo i oktober, eller senest i november om for å få opptak kommende skoleår.
 
Send oversatt vitnemål og andre dokumenter, som et kort søknadsbrev, en oversikt over tidligere utdanning og praksis, finansieringsbevis og en bekreftelse på spanskkunnskaper til ambassaden. Finn en autorisert spanskoversetter på Translatorportalen
 
Finansieringsbeviset kan du for eksempel få av Lånekassen, eller du legger frem bevis for at foreldrene dine kan finansiere oppholdet ditt. 
 
Skal du studere på spansk kan du bli bedt om å ta en CELU-test (Certificado de Español Lengua y Uso). Den kan tas flere steder i Europa, men dessverre ikke i Norge. 
 
Skal du studere på engelsk er det vanlig å ta en TOELF- eller IELTS-test. TOELF-testen kan tas i Moss og koster 1500 kroner. IELTS-testen koster 2395 kroner og kan tas i Oslo, Bergen, Stavanger eller Trondheim. Begge testene kan tas opptil to år før du starter studiene. Sjekk dette opp med hvert universitetet du søker, da kravene varierer. 
 
Du kan også bli kalt inn til en samtale på spansk på ambassaden for å bevise at du er god nok i språket. Det er ikke dermed sagt at du må kunne det flytende. 
 
Om du allerede er student i Norge og vil fortsette studiet i Argentina, søker du direkte til universitetet, og finner søknadsskjema på nettsidene deres. Legg ved motivasjonsbrev, referansebrev og CV sammen vitnemålet. 
 
Du må ha studentvisum for å studere i Argentina. Dette får du hos den Argentinske ambassaden i Oslo. 
 

LES OGSÅ: Ingrid studerer spansk i Argentina

 
Studiekostnader og finansiering
 
Du må betale skolepenger om du skal studere i Argentina, men studerer du ved et offentlig lærested trenger du ikke punge ut med mye. Vet private læresteder ligger skolepengene på mellom 25 000 og 50 000 norske kroner. 
 
Basisstøtten du får fra Lånekassen på 97 850 kroner. Du kan også få opptil 120 433 kroner i året som støtte til skolepenger om du studerer ved et godkjent lærested i Argentina. Sjekk om lærestedet ditt er godkjent her
 
Om skolepengene ikke overstiger 61 590 kroner, som er grensa for når Lånekassen slutter å gi deler av skolepengestøtten som stipend på bachelornivå, vil du kunne få 50 prosent av skolepengelånet i stipend. Etter denne grensen gis resten av støtten kun som lån. Til utdanning på masternivå og delstudier gis 70 prosent av skolepengestøtten opp til 61 590 som stipend.
 
Du kan også få støtte som skal dekke to hjemreiser i året, og du kan få støtte til et fireukers språkkurs eller et tilretteleggingssemester om du skal studere på spansk.
 
Et tilretteleggingssemester vil si at du bor i Argentina i ett semester før du starter på studiene og tar et språkkurs ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.
 
Du kan lese mer om studiestøtte i utlandet her
 
Merk deg at Lånekassen i utgangspunktet ikke gir studiestøtte for de første årene i en bachelorgrad som går over mer enn tre år. Dette fordi nivået da vil være lavere enn på en bachelor i Norge. Siden 2014 er det likevel noen bachelorgrader der du får støtte for hele studieløpet, og ANSA har listet dem opp på nettsidene sine

 
Kultur og prisnivå
 
Prisnivået i Argentina ligger godt under det norske og du skal ikke ha noen problemer med å leve på studiestøtten fra Lånekassen. 
 
Leieprisene ligger på under halvparten av det norske, og en gjennomsnittlig ettroms i sentrum i Buenos Aires koster 4 360 kroner. Til sammenligning koster en ettroms i Oslo sentrum  i gjennomsnitt 10 900 kroner. Som student finner du selvsagt noe billigere, for eksempel på campus eller i kollektiv. 
 
For argentinerne er det vanlig å spise mye ute, og du kan fint spise middag ute til godt under hundrelappen. Dagligvarer får du for omtrent en to tredjedeler av det du betale i Norge. En bussbillett betaler du rundt 4 kroner for og en kinotur får du for litt over 60. 
 
Ellers er argentinerne glad i tango, fotball og mat. Det langstrakte landet byr på et variert klima og naturliv og pulserende byer. 

 
(Kilder: Snl.no, ANSA.no, Lanekassen.no, Numbeo.com)

Klikk her for å se alle studier i utlandet