F ra å vandre i majestetiske fjell, eller utforske pittoreske vinmarker, til stjernetitting i verdens tørreste ørken, har Chile noe for enhver reisende. I tillegg, er hovedstaden, Santiago, en av verdensdelens mest moderne byer.

Chile ligger midt mellom Stillehavet og Andesfjellene. Den smale staten, som strekker seg langs Sør-Americas vestkyst, byr på noe av Sør-Amerikas vakreste natur og noen unike geografiske kontraster.

I sør, ligger islagte fjorder og innsjøer ved Patagonia-området.

I nord, sitter Atacamaørkenen, som er både en av de tørreste og eldste ørkener i verden, hvor stjernetitting er populært blant astronomer på grunn de klare nattehimlene.

Og særskilt innen det sentrale området av landet, pluss litt i nord og sør, kan du boltre deg blant et godt utvalg av fabelaktige vindistrikter. Fordi Chile er også særdeles godt kjent for sin vinproduksjon.

For studenter mer interessert i statsvitenskap og politikk, er det kanskje spennende å vite at, i 2020, begynte Chile en prosess for å skrive en ny grunnlov, noe som markerer en viktig milepæl i landets demokratiske utvikling.

Statens overgang til demokrati tok faktisk plass for ikke så mange tiår siden, tilbake i 1990. Men Chile har siden utviklet seg til å bli en av de mest politisk stabile og økonomisk velstående nasjonene i Latin-Amerika.

 

Chile

Hovedstad: Santiago

Totale Innbyggertall: Ca. 19 millioner (2023)

Areal: 756,096 km²

Tidssone: CLT (UTC -4), CLST (UTC -3 i sommermånedene)

Offisielle språk: Spansk

Statsform: Presidentiell republikk

Valuta: Chilensk peso (CLP)

 

 

Utdanning

Chile kjent for å være veldig imøtekommende mot internasjonale studenter, og mange finner det chilenske universitetslivet til å være en berikende og givende opplevelse.

Landet har flere prestisjetunge universiteter, som Universidad de Chile og Pontificia Universidad Católica de Chile, som regelmessig rangeres blant de beste i Latin-Amerika.

Det chilenske studieåret består av to semestre, det første starter i mars og varer til juli, og det andre begynner i august og er ferdig i desember.

Landet bruker et karaktersystem som går fra 1.0 (lavest) til 7.0 (høyest). En karakter på 4.0 eller høyere er generelt nødvendig for å bestå.

Selv om undervisningen hovedsakelig foregår på spansk, tilbyr noen universiteter kurs på engelsk, særlig på master- og doktorgradsnivå. Det er imidlertid sterkt anbefalt å ha grunnleggende kunnskaper i spansk, for å få mest mulig ut av studieopplevelsen.

Du må ha studentvisum for å studere i Chile. Kontakt den chilenske ambassaden i Oslo før avreise.

Vet du ikke hvor eller hva du vil studere, kan du søke deg frem til studier og studiesteder på mifuturo.cl, som er det chilenske utdanningsdepartementets nettside og søkemotor, samt bruke Studievalg.no.


 

Godkjenning av studiet

Når du skal bevege deg ut av landet for å studere, er det er viktig å huske at godkjenning på søknaden din om støtte fra Lånekassen ikke nødvendigvis betyr annet enn nettopp at du får studiestøtte.

Derfor, er det viktig også å passe på at du vil få utdanningen godkjent i Norge etter å ha studert i utlandet.

Heldigvis, går dette stort sett bra, men spesielt innen helsefag har det vist seg å kunne bli vanskelig å få autorisasjon i Norge etter endt studie i utlandet.

Ta derfor kontakt med NOKUT og få bekreftet at utdanningen du har tenkt til å ta er godkjent, enten det er helse eller et annet fagområde du skal studere innenfor.

 

 

Søkeprosess

Du søker direkte til universitetene og finner søknadsskjema på nettsidene deres. Du må som regel ha fått oversatt vitnemålet ditt til spansk.

En stor andel av Chiles universiteter krever at du som utenlandsstudent tar en opptaksprøve, Prueba de Selección Universitaria (PSU).

PSU-prøven skal sikre at skolegangen du har hatt er jevngod med den som chilenerne har fått, og er basert på pensum fra chilensk videregående skole. Prøven tas som regel i desember, og har påmeldingsfrist en gang i juni eller juli. Du kan lese mer om PSU-prøven her.

Andre studiesteder har egne opptaksprøver, så kontakt studiestedet for å høre mer om dette.

Du kan også bli bedt om å gjøre et intervju, og det er vanlig å sende inn et motivasjonsbrev med søknaden.

Søker du overføring fra et universitet i Norge, søker du på samme måte, men slipper ofte opptaksprøvene.

Om du skal studere på engelsk, kan det hende at du må gjennomføre en IELTS- eller TOELF-test på forhånd, men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet. Uansett, kan begge testene tas opptil to år før du starter studiene.

På samme måte, hvis undervisningsspråket på studieprogrammet er på spansk, må du sannsynlig gjennomføre en DELE-test (spansk) på forhånd, som bevis på din språkkunnskap.

Skal du studere på et annet språk enn engelsk, kan du få støtte av lånekassen til å ta enten et minimum fire ukers språkkurs, eller til et tilretteleggingssemester.

Som hovedregel, må du ta kurset i det landet du skal studere, som må være et land utenfor Skandinavia.

Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i utlandet og lærer språk, samfunn, og kultur ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.


 

Nyttige linker:

Finne studier i Chile:

Studievalg.no

mifuturo.cl – det chilenske utdanningsdepartementets søkemotor

Chileeducation.info - informasjon om PSU-test

Påmelding til PSU-test (Prueba de Selección Universitaria) – chilenske nasjonale opptaksprøve 

 

Påmelding til språktester:

TOELF-test (engelsk) 

IELTS-test (engelsk) 

DELE-test (spansk) 

 

Finansiering:

Globalgrant.com – 5000 ulike stipend og legater 

Stipendportalen.no – 2000 ulike stipend og legater 

Numbeo – prissammenligning mellom land 

Lånekassen

 

Bolig:

Casa Suecia – student bolig 

Comparto Depto – kollektiv søkemotor

 

Andre nyttige linker:

ANSAs landside

Den chilenske ambassaden i Oslo

Motivasjonsbrev – hvordan å skrive et godt brev? 

Anbefalingsbrev – hva skal med? 

Translatørportalen (statsautorisert oversettelse) 

NOKUT

 

Prisnivå

Ved noen av studiestedene, hjelper de deg med å finne en vertsfamilie, og du kan også finne studentboliger.

Skal du studere i Santiago, kan du sjekke ut Casa Suecias nettside, og du kan finne kollektiver på Comparto Deptos nettside.

Gjennomsnittsleieprisen på en ettroms i sentrum i Santiago ligger på et godt hakk eller to under halvparten av Oslopriser, og som student kan du selvsagt finne noe enda billigere.

Prisnivået generelt er også mye lavere enn det norske, så studenter lever fint på utbetaling fra lånekassen alene.

Du betaler mindre for et måltid og drikke på en middels restaurant i Chile enn det norske fastfood kjeder tar seg betalt. Videre, koster vanlige dagligvarer omtrent halvparten av det du ville betalt i Norge. Du betaler også minimalt for en bussbillett og kinoturer blir ingen dyr belastning.

Selv om det er billigere å leve i Chile enn i Norge, er det viktig å merke seg at lønningene også er lavere. Så det er gjerne lurt å spare opp litt ekstra, før du drar ned hit.

 

 

Kultur

Folket i Chile er kjent for deres gjestfrihet, hengivenhet til familien, og lidenskap for musikk og dans.

Cueca, landets nasjonale dans, blir tradisjonelt utført under nasjonaldagen og andre festivaler, hvor par danser i sirkulære mønstre med et lommetørkle i hånden.

Musikkfestivalen i Viña del Mar er et annet høydepunkt, og tiltrekker seg kjente latinamerikanske artister og tusenvis av fans hvert år.

Chilensk mat er like variert som landets geografi, med sjømat som dominerer kystregionene, mens kjøttbaserte retter er mer vanlig i innlandet.

En av landets mest kjente retter er empanada, en type paideig fylt med forskjellige ingredienser som ost, kjøtt eller sjømat.