(StudentTorget.no):
 
Chile ligger midt mellom Stillehavet og Andesfjellene, og byr på noe av Sør-Amerikas vakreste natur. Samtidig er hovedstaden, Santiago, en av verdensdelens mest moderne byer. 
 
 

Studieinformasjon

 
Du kan søke deg frem til studier og studiesteder på Det chilenske utdanningsdepartementets nettsider, samt bruke Studievalg.no
 
Å ta en bachelorgrad, eller en Licenciatura, i Chile tar gjerne mellom fire og fem år. Merk deg at Lånekassen ikke alltid finansierer de første årene i en bachelor som går over mer enn tre år. 
 
Det chilenske studieåret starter i mars og er ferdig i desember. 

 

 

 

Søknadsprosess

 

 Fakta
Areal: 756 096, 743 532 (KM²)
 
Innbyggertall: 17 762 647
 
Hovedstad: Santiago de Chile
 
Offisielt språk: Spansk
 
Religion: Katolsk kristendom
 
Nasjonaldag: 18. september
 
Statsoverhode: Sebastián Piñera
 
Mynt: Peso à 100 centavos
 
(Kilde: Snl.no)
Du søker direkte til universitetene og finner søknadsskjema på nettsidene deres. Du må som regel ha fått oversatt vitnemålet ditt til spansk. 
 
33 av de 89 universitetene krever at du som utenlandsstudent tar en opptaksprøve, Prueba de Selección Universitaria (PSU). PSU-prøven skal sikre at skolegangen du har hatt er gjevngod med den chilenerne har fått, og er basert på pensum fra chilensk videregående skole. Prøven tas som regel i desember, og har påmeldingsfrist en gang i juni eller juli. Du kan lese mer om PSU-prøven her
 
Andre studiesteder har egne opptaksprøver, så kontakt studiestedet for å høre mer om dette. Du kan også bli bedt om å gjøre et intervju, og det er vanlig å sende inn et motivasjonsbrev med søknaden.
 
Søker du overføring fra et universitet i Norge søker du på samme måte, men slipper ofte opptaksprøvene. 
 
Du kan også bli bedt om å ta en språktest. 
 
Du må ha studentvisum for å studere i  Chile. Kontakt den chilenske ambassaden i Oslo. 

 
Kostnader og finansiering
 
 Nyttige linker: 

Finne studier i Chile: 
Det chilenske utdanningsdepartementet
Studievalg.no

Informasjon om PSU-prøven: 
Eduarchile.cl (på spansk)

Bolig: 
Livinginchile.com
Compartodepto.cl

Språktester: 
DELE-test
Toelf-test
Ielts-test

Andre nyttige linker: 
ANSAs landssider
NOKUT
Lånekassen
Den chilenske ambassaden i Oslo
Den norske ambassaden i Santiago

Du må betale skolepenger hvis du skal studere i Chile, og disse ligger på mellom 25 000 og 65 000 norske kroner i året. 
 
Du kan få opptil 120 433 kroner i året til skolepengestøtte av Lånekassen hvis du studerer ved et godkjent lærested i Chile. Basisstøtten på 97 850 kroner kommer i tillegg. Sjekk om lærestedet ditt er godkjent her
 
Dersom skolepengene ikke overstiger 61 590 kroner, som er grensa for når Lånekassen slutter å gi deler av skolepengelånet som stipend på bachelornivå, vil du kunne få 50 prosent av skolepengelånet i stipend. Etter denne grensen gis resten av støtten kun som lån. Til utdanning på masternivå og delstudier gis 70 prosent av skolepengestøtten opp til
61 590 som stipend.
 
I tillegg kan du få reisestøtte som skal dekke to hjemreiser i året. 
 
Du kan også få støtte til et språkkurs eller et tilretteleggingssemester. Et tilretteleggingssemester vil si at du bor i Chile i ett semester før studiestart, og lærer deg spansk språk og chilensk kultur og samfunn. 
 
Hovedregelen er at Lånekassen ikke støtter de første årene av en bachelor som går over mer enn tre år, med mindre de er rangert som studiesteder med svært høy kvalitet. Det finnes altså unntak, og du kan lese mer om dette, og hvilke studiesteder i Chile der hele løpet er støtteberettiget, på ANSAs nettsider. 
 

LES OGSÅ: Reis på backpacking i Sør-Amerika

 
Bolig og prisnivå
 
Ved noen av studiestedene hjelper de deg med å finne en vertsfamilie, og du kan også finne studentboliger. Skal du studere i Santiago kan du sjekke ut Livinginchile.com, og du kan finne kollektiver på Compartodepto.cl.
 
Gjennomsnittsleieprisen på en ettroms i sentrum i Santiago er 3860 kroner i måneden. Til sammenligning koster en ettroms i Oslo sentrum i gjennomsnitt 10 937 kroner. Prisene ligger altså på godt under halvparten av de norske, og som student finner du selvsagt noe enda billigere. 
 
Prisnivået generelt er også mye lavere enn det norske. Du spiser ute for rundt 50-lappen og får en halvliter for i underkant av 20 kroner. Vanlige dagligvarer koster omtrent  halvparten av det du ville betalt i Norge. Du betaler ni kroner for en bussbillett og rundt 50 for en kinotur. 

 
Språk

Du kan bli bedt om å ta en språktest for å dokumentere at du kan språket godt nok til å følge undervisningen. De fleste studier i Chile foregår på spansk, og da er det vanlig å ta en DELE-test. Denne kan du ta ved Folkeuniversitetet som holder til i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim.

Skal du studere på engelsk kan du bli bedt om å ta en TOELF- eller IELTS-test. TOELF-testen kan tas i Moss og koster 1500 kroner. IELTS-testen koster 2395 kroner og kan tas i Oslo, Bergen, Stavanger eller Trondheim. Begge testene kan tas opptil to år før du starter studiene. Påmelding til TOELF-testen skjer her, og til IELTS-testen, her.

Sjekk med studiestedet om du trenger å ta en språktest først, og eventuelt hvilken. 

 
 
 

 

(Kilder: Snl.no, Ansa.no, Numbeo.no, Lanekassen.no, Den norske ambassaden i Chile)