(StudentTorget.no):
 
Frankrike er verdens mest besøkte land takket være den franske rivieraen, skimuligheter i Alpene, Eiffeltårnet i Paris, verdensberømt kokkekunst og rik historie. Har du tenkt til å legge studiene hit har du mye i vente. Her er ti ting du bør få med deg. 
 
 

Paris 

Paris går gjerne under navnene City of Love og City of Lights. Frankrikes aller største turistattraksjon, Eiffeltårnet, ruver 320 meter over bakken, og sto ferdig til Verdensutstillingen i 1889. Tårnet ble konstruert av Gustave Eiffel, som en feiring av at det da var 100 år siden den Franske revolusjonen. De senere årene er det blitt installert en rekke lys som gjør Eiffeltårnet til en enda mer spektakulær og viktig del av nattlige Paris. Andre ting du bør få med deg i denne byen er en båttur på Seinen, Louvre og Centre Pompidou.
 

LES OGSÅ: Alt om søknadsprosess, finansiering og studentliv i Frankrike

 

Markedene i Provence

Provence ligger mellom Middelhavet, Alpene, og elva Rrône, sør i Frankrike. Med sine romerske ruiner, middelalderske grottemalerier, og ikke minst sol og natur, er Provence et populært feriested. Stedet er også kjent for maten og alle sine lokale markeder. Alle landsbyene har ukentlige markedsdager, med både lokale råvarer og antikviteter. 
 
 

Normandie

I dag er sandstrendene i Normandie rolige og fredelige, men stedet har en turbulent historie. De flere hundre meter lange strendene ble først oppdaget av vikingene på 800-tallet, og fikk da navnet sitt etter «normannene». Men de fleste forbinder dem nok med «Operasjon Neptun». Under andre verdenskrig var det som kjent her de allierte tok seg inn i Vest-Europa den 6. juni 1944. I dag består regionen blant annet av kystlandskap og koselige, rolige landsbyer.
 
 

Stå på ski i Alpene 

Det kryr av skimuligheter i Frankrike. Val-d'Isere skal være et av verdens aller beste skidestinasjoner. Byen ligger sør i landet, mot grensen til Italia. Byen er ikke veldig stor, men trivelig. 
 
Vil du ha by og snø i ett er Chamonix, som ligger ved foten av Mount Blanc, et godt alternativ. Herfra kan du ta gondol 3849 meter opp i høyden og stå ned igjen. 
 
Nærmer sesongen seg slutten andre steder, er Val Thorens et alternativ. Val Thorens er nemlig Europas høyest beliggende skianlegg, og verdens største sammenhengende skiområde. Her har du litt mer enn avstanden mellom Trondheim og Oslo å boltre deg på av skibakker. Heisen går fra midt i byen. 
 

LES OGSÅ: Julia studerer fransk i Caen i Frankrike

 

Bordeaux

Bordeaux er en av verdens største vinregioner, men det er også langt mer å få med seg her. Markeder, designerbutikker og koselige restauranter i en by som bugner over av historie, arkitektur og kultur. Her finner du også Europas høyeste sanddyne. Gå trappene opp, se delfinene i Arcachon-bukta, og sandsurf ned igjen. 
 

Mont Saint Michel

Pont Saint Michel er en klippeøy som ble bygget en gang på 500- eller 600-tallet. I dag finnes det en bro over, men øya er en tidevannsøy, hvilket vil si at før broen kom på 1800-tallet kunne man gå over ved lavvann eller bruke båt når det var høyvann. Tidevannsforskjellen er så mye som 14 meter og vannet beveger seg med en hastighet på 1 meter i sekundet. Øya er en av Frankrikes største turistattraksjoner, og ser helt fantastisk ut fra land. Den har i dag bystatus og har rundt 100 innbyggere. Øya består blant annet av et kloster fra rundt 700-tallet og en gotisk kirke fra 1000-tallet. 

 

Lyon 

Lyon er Frankrikes tredje største by, og er blant annet kjent for sin historiske arkitektur og matopplevelser. Byen er dessuten et lite mekka for den shoppingglade, og har også en stadig høyere andel utenlandske studenter innom. Byen er en turistmagnet og det preges prisene av. Men finner du bakgatene, finner du også små, koselige kafeer, gallerier, butikker og barer som passer bedre til studentlommeboka. 
 
 

Den franske riviera

En tur til hvite strender og asurblått vann ved den franske rivieraen er ikke å forakte. Filmbyen Cannes, partybyen St. Tropez, og Frankrikes nest mest populære by, Nice er blant de mest besøkte. Men du finner også byer som er litt snillere mot lommeboken. La Turbie, Antibes, Vence, Ville de Grasse og Villefranche-sur-Mer er litt mindre «high class» og passer godt for en student som vil nyte livet langs Frankrikes kyst uten å tråkkes ned av turistene. Drar du utenom sesongen er prisene også gjerne enda litt lavere. 

 

Chateau de Versailles

I 1660 beordret en litt storby-lei Ludvig XII at det skulle bygges et jaktslott i Versailles, så han kunne slippe litt unna Paris. Fra å ha vært hans private "lille jakthytte", er det nå et massivt slott, med en gigantisk hage og fantastiske utsmykninger i barokkstil. Dette takket være hans hakket mer kjente sønn, Ludvig XIV, som renoverte det. I perioden 1682 til 1789 flyttet både kongefamilien og regjeringen til Versailles.  

 

Nice

I Nice finner du en miks av gammelt og nytt, by og sjø. Byen omtales gjerne som den franske rivieraens hovedstad og besøkes hyppig av den franske fiffen. Men Nice har noe for alle. Den største shoppinggata er Jean Medecin, men inne i gamlebyen finner du også smale gater med litt mer særegne butikker. Nice skal ikke være den beste badebyen, da strendene er steinbelagte, men det er fullt mulig. Og dessuten finnes det mindre strandbyer i nærheten. 
 

Klikk her for å se alle studier i utlandet