S imen Løseth er i dag på sitt tredje år av medisinstudiene i Krakow. At han endte opp i Polens nest største by var imidlertid en sum av flere tilfeldigheter.
Jeg ønsket i utgangspunktet å studere fysioterapi, men kom ikke inn i Norge og skjønte raskt at jeg ble nødt til å gjøre dette i utlandet med mindre jeg var villig til å ta opp en drøss med eksamener som privatist.
Etter hvert, gikk jeg over i en fase, hvor jeg begynte å tenke på medisin siden jeg likevel skulle til utlandet. For å se om dette interesserte meg, tok jeg et årsstudium gjennom Bjørknes som heter Medisin Grunnfag, forteller Simen.
Etter å i tillegg ha fått høre lovord om Krakow og det norske studentmiljøet i byen, fant Simen til slutt veien til Jagiellonian University, Polens eldste høgskole, og den polske skolen som har flest norske studenter.
Navn: Simen Løseth
Alder: 23 år
Utdanning: Medisin
Studiested: Jagiellonian University, Krakow, Polen
Krevende studium
Medisinstudiet foregår på engelsk, og er ifølge Simen svært krevende, ettersom man er nødt til å være flink til å jobbe en del ved siden av skolen.
Pensumet er stort og prøvene, såkalte «midterms», kommer på løpende bånd. Disse prøvene er bygget slik at man er nødt til å få 60 prosent, som samlet poengsum, for å få lov til å møte opp til «final exam». I de senere årene, blir flere fag vurdert ved muntlig eksamen.
For å komme inn på medisinlinjen ved universitetet, var Simen nødt til å ta en opptaksprøve som blir avholdt på Soria Moria hotell i Oslo en gang i året.
For å bli kvalifisert til opptaksprøve, må man ha firer i snittkarakter i relevante realfag, betale en påmeldingsavgift og samt sende inn et motivasjonsbrev.
Selve opptaksprøven er bygget på kjemi og biologi.
Samme dagen får man vite om man kommer inn eller ikke, men først etter fire svært spente timer med venting, forteller Simen.
23-åringen synes den største utfordringen ved å studere i Polen er språket, som er veldig vanskelig å lære seg.
Jeg har ikke klart, som veldig mange andre, å lære meg ordentlig godt polsk, innrømmer Simen. Ikke bare er det et av verdens vanskeligste språk, men det blir fort nedprioritert i skolesammenheng. På sykehus blir man raskt svært avhengig av legenes evne til å oversette det pasienten sier.
Studentmiljøet i Krakow er det imidlertid ingenting å utsette på.
Det blir et godt samhold, kanskje spesielt mellom de norske. Ikke bare er det ANSA som arrangerer ting, som nyttårsball og tur til Zakopane, men en egen studentorganisasjon, Copernica, arrangerer også eventer, som blant annet storslått 17.mai-feiring og en egen liten filmfestival, «Copernicam».
Kombinerer studier med verv i ANSA
For Simen starter en vanlig dag i Krakow som regel i syv-åtte-tiden.
Første stopp er enten lesesal eller forelesning.
Lunsj spiser jeg som regel med venner på kafeteriaen på skolen. Halvparten av gangene har jeg med den gode gamle matpakka, eller så blir det fort en «kanapka» (smørbrød) der.
Videre, blir det som regel lesing fram til femtiden, og så drar jeg hjem.
På kvelden, trener jeg eller slapper av, dette i en ca 50/50 rutine, sier medisinstudenten som er aktiv på skolens løpe- og sykkellag.
Nylig gikk Simen også inn i et nytt verv som økonomiansvarlig i ANSAs (Assoiciation of Norwegian Students Abroad) polske avdeling.
Dette stortrives han med:
Dette er noe av det beste jeg har gjort. Ikke bare er det lærerikt og utfordrende, men veldig gøy. I landsstyret får jeg blant annet vært med rundt og besøkt lokallag rundt omkring i Polen.
Og etter en litt hektisk start, med mye å sette seg inn i, går det nå fint å kombinere ANSA-vervet med medisinstudiene, mener 23-åringen.
Som økonomiansvarlig, er det bølgevis mye å gjøre, da folk søker om støtte i forkant av eventer som juleball, 17.mai feiring etc. Regnskap kommer i etterkant, og er viktig å kontrollere. Normalt, setter jeg bare av litt tid på kvelden, da jeg likevel ofte er foran datamaskinen, forteller Simen.
ANSA Polens økonomiansvarlige kan for øvrig fortelle at prisnivået i Polen er en god del lavere enn i Norge.
For melk, brød og andre dagligvarer, må du ut med omtrent en tredjedel av hva du betaler i Norge.
Leieprisene varierer ganske mye. Leier du midt i bykjerne betaler du fort 4-6000 kroner i måneden for en enmannsleilighet. Noen trikkestopp utenfor sentrum er prisen imidlertid nede i 2-3000 kroner måneden.
Anbefales
23-åringen synes noe av det beste ved å studere i Polen er at man får muligheten til å leve i en annen kultur over lengre tid.
Jeg kommer mest sannsynlig til å flytte hjem når jeg er ferdig med studiet og er veldig glad for å ha opplevd dette, sier Simen.
Medisinstudenten anbefaler gjerne andre å studere ved Jagiellonian University og kommer med følgende råd til de som vurderer å gjøre som ham:
Selve prøven på Soria Moria er ikke nødvendigvis veldig vanskelig, men man må ikke glemme at det er veldig stor konkurranse, da det er svært mange som tar den prøven med deg.
Som ny student etter eventuelt vellykket opptak, er det smart å forhøre seg med andre som studerer her eller gjøre som mange har gjort; snakk med noen utleiefirmaer, dra på besøk og prøv å finne en leilighet som kan leies til høsten.