(StudentTorget.no):

Navn: Henriette Grimsgaard
Alder: 22 år
Fra: Oslo
Studerer: Medisin
Studiested:  Pomeranian Medical University i Szczecin i Polen

Hvordan kom du frem til at det var til Szczecin/Polen du ville dra?

Jeg har alltid ønsket å studere i utlandet og var veldig fast bestemt på at det var medisin jeg ville studere. Jeg ble flere ganger anbefalt Polen av tidligere studenter som førte til at jeg undersøkte de ulike byene. Szczecin er også et av de få stedene, på den tiden, som ikke hadde opptaksprøve, da dette kolliderte med mine eksamener fra vgs.

Hva er den største forskjellen på å studere i Polen og i Norge?

Den største forskjellen må være prisen. At man kan gå ut og spise, ta en øl, kino og så videre uten å bruke en hel månedslønn. Maten er vesentlig billigere, og boforholdene er bedre siden månedsleien også er lavere.

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Undervisningen foregår på engelsk, med polsk undervisning de to første årene. Det er også obligatorisk oppmøte i alle fag. De første årene er det mye teoretiske fag, noe praksis innimellom, men mer praksis fra og med tredjeåret. Ledelsen ønsker alltid å skape et bedre læringsmiljø, og derfor er lærerne tilgjengelige ved behov. Undervisningen er også lagt opp til at det ofte er ukesprøver. Dette fører også til at ikke alle kommer seg gjennom, men samtidig blir man blir motivert til å lese jevnt hele året, og de mest motiverte studentene kommer seg videre.


Les også: Studere i utlandet? Dette må du tenke på før du reiser!

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

Siden all undervisning er obligatorisk, er det lagt opp til at det foregår på morgenen/formiddagen. Dersom vi har en uke hvor det er lite å gjøre hender det ofte at vi gjør noe sosialt etter skolen eller på kveldene. Hvis ikke er det rett på biblioteket for å lese, og der sitter vi stort sett hele dagen.

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Polen?

Språket vil jeg si er det mest utfordrende. Selv om all undervisning er på engelsk, er det vanskelig å kommunisere utenfor skolen, blant annet i butikken, siden få av den eldre generasjonen snakker engelsk. Dette kan også være utfordrende ved praksis på sykehusene, men både lærerne og pasientene tar hensyn, er hjelpsomme, og legger opp til at det blir mindre utfordrende for studentene.

LES OGSÅ: Student i utlandet? Da vil vi komme i kontakt med deg!

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Det er stor forskjell på prisene i Polen og Norge. Man kan ta en øl ute for under 30 kroner og spise en god middag for under 100 kr. For en ny to-roms leilighet så ligger månedsleien på rundt 5000kr, men man kan fint bo rimeligere, og spesielt dersom man ønsker å bo flere sammen.


Les også: Sjekkliste for utenlandsstudenter

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Både ANSA og elevrådet for det engelske programmet arrangerer ofte ulike arrangementer hele året - julebord, 17. mai, Pum´s got talent, bowlingturneringer og så videre. Så det er alltid noe å se frem til. Utenfor skolen blir det trening. Vi går ofte ut og spiser/tar en øl, men det er også deilig å ta det med ro på kveldene ettersom det er mye lesing.

LES OGSÅ: Norske studenter i Polen: Her er deres erfaringer

Hvordan er studentmiljøet der?

Jeg stortrives i Szczecin. Det er alltid noe sosialt som skjer. Hvis vi ikke finner på noe på kveldene - bar, kino, bowling - så er vi sammen på biblioteket og leser. De obligatoriske timene bidrar også til at studentmiljøet blir bedre, spesielt i begynnelsen når man er ny. Dette mener jeg er en fordel ved å studere i Polen sammenlignet med Norge, hvor mange mener de første årene er tunge.

Les også: Her får du tilleggsstipend som utenlandsstudent

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Jeg vi absolutt anbefale Szczecin videre. Godt studentmiljø, mye nordmenn, flinke og hjelpsomme lærere, og ikke minst billig! Det er et tøft, men spennende studium, og skolen tilbyr også utveksling til andre land de samarbeider med. Av erfaring, når det kommer til søknadsprosessen, så anbefaler jeg alle å begynne i god tid, og undersøke når de ulike søknadsfristene er ettersom det er mye papirarbeid man skal gjennom. Vi håper selvfølgelig alltid at det er mange nye norske som begynner her hvert år.

LES OGSÅ: Studenterfaringer veterinærstudier i Wroclaw, Polen