J eg kan begynne med å si at Krakow ikke er stedet for å dra, dersom man er mest interessert i faglig utbytte.

Årsaken til dette er både at fakultetene har kort erfaring med å holde kurs som for utveklingsstudenter, i tillegg til at det er så mye annet å finne på i Krakow som lett distraherer for studeringen.

For dem som er spesielt interessert i Polen og gjerne polsk språk, blir jo situasjonen litt annerledes.

For min egen del, syns jeg det var veldig spennende å være i Polen nå som de akkurat er blitt medlem av EU.

Det er jo interessant å se, hvordan dette svære landet i Sentral-Europa tilpasser seg sin nye situasjon. Det var også veldig gøy å høre hva polakker selv mener om landet sitt, i forhold til andre europeiske land.

Dessuten var jeg så heldig (uheldig, alt etter hvordan man ser det), å få oppleve den store nasjonale tragedien, nemlig at pave Johannes Paul II døde, på kloss hold. Det var en sær opplevelse.

Særlig siden paven kom fra et sted like utenfor Krakow, og også hadde studert her, var Krakowianerne spesielt preget av situasjonen.

 

Utveksling til Polen

Navn: Karin Røsstad

Alder: 22

Skole: Medical University of Gdansk

Studium: Bachelor, Sammenliknende Politikk, Universitetet i Bergen

Studium i utlandet: Humansistiske fag, Erasmus, Jagellonia Universitetet i Krakow

 

Byen

Krakow er en fantastisk koselig by, og spesielt om våren var det godt å leve. Det ble ganske varmt allerede i april, og i juni var det ofte over 30 grader.

Utelivet er virkelig i ferd med å utvikle seg, og man finner flere koselig kafeer og restauranter.

Dessuten er Krakow er en party-by, og man kan finne fest og moro nærmest hver ukedag. Derimot, er klubbscenen nok ikke så variert, men det yrer av kjellerklubber med mursteinsvegger, bueganger og masse hemmelige rom, som gjør det til en opplevelse å gå på byen.

Krakow er også en fin by å dra til, hvis man er interessert i å reise rundt litt. Det er enkelt og billig å dra med tog til Tsjekkia, Slovakia, Østerrike, Ukraina (husk visum) osv. Dessuten er det veldig fint og billig å reise rundt i Polen, og det er noe å se nærmest overalt.

Noe jeg angrer på i ettertid, er at jeg ikke reiste mer, mens jeg hadde anledning og ikke minst polsk studentbevis.

Det skjer også alltid noe i Krakow.

Polakker er gale etter festivaler, og ofte var det scener satt opp på markedsplassen Rynek Glowny eller Blonia (en enorm plen som ligger ved studenthjemmet Zaczek). På disse tilstelningene finner man alltid karuseller eller hoppeslått for barna, og grill og øltelt for de voksne.

 

Studiet

Jagellonia universitetet i Krakow er et av Europas eldste. Det gjør det ikke nødvendigvis til et bra universitet.

Jeg fikk inntrykk av flere av de polske studentene at de var misfornøyde med flere forhold.

For dem som kan polsk fra før, er det mulig å ta kurs som undervises på polsk. Ellers, for utveklingsstudenter, holdes det noen få kurs på engelsk i samfunnsfag og humaniora. Det er også mulig å velge økonomiske og administrative kurs på engelsk på økonomiskolen.

De engelske kursene var veldig variert. Det var stor forskjell på krav som settes til studentene, engasjementet hos lærerne, hvor interessante kursene var når det kom til stykket, og hvor godt organiserte de var.

De fleste kursene ga mellom 4-6 ects. Det var også mulig å få 2 ects ved bare å møte på forelesningene i enkelte fag.

Den vanligste eksamensformen var innlevering av essay ved kursets slutt. Deretter måtte vi oppsøke professoren igjen på kontoret hans for å få vite karakteren. Det er ikke så enkelt som på UiB, hvor alt legges på Internett.

På den andre side, kan jeg nevne at, dersom man velger riktige kurs, kan man ta veldig lettjente studiepoeng.

Skolelokalene var forresten ganske sjarmerende. Det finnes ikke noe campus område for universitetet. Undervisningslokalene ligge spredt rundt omkring i innerste sentrum av Krakow, og det var en fin mulighet for å få sett flere av byens bygninger og gjorde at man følte seg mer hjemme i byen.

Det er dårlig med tilgang til PC og Internett, siden universitetet har litt pengeproblemer. Men det er mange Internett-kafeer i sentrum.

Alle utveklingsstudenter ble tilbudt kurs i polsk språk. Dette kosta mellom 300-400 NOK, tror jeg, og holdes tre ganger i uka.

Også her var kvaliteten noe varierende, men det var iallfall underholdene.

De som tok viderekommende kurs, fikk jeg inntrykk at var veldig fornøyd med opplegg og lærerne sine. Det er uansett nyttig å lære seg litt polsk. Polakker er noe sjenerte for å snakke engelsk, selv om mange forstår en del.

 

Organisering

Selv om det faglige som universitetet la opp for oss ikke var helt topp, synes jeg andre forhold, slik som mottak, bolig og kontakt med internasjonalt kontor, var veldig bra.

Alle erasmus-studenter fikk en fadder, som er en personlig fadder.

Dessuten fikk jeg all informasjon om hva jeg trengte å gjøre og hvordan jeg skulle gjøre det i begynnelsen av internasjonalt kontor.

Ettersom jeg aldri hadde vært i Polen før, ikke snakka noe polsk og ikke kjente noen der, følte jeg meg litt forkommen da jeg ankom en snøende iskald februardag. Men jeg følte raskt at jeg hadde kontroll om hva som skulle gjøres.

Jeg fikk tildelt studenthybel på Dom Studentcki Zaczek.

Jeg vil anbefale andre som skal studere i Krakow, om å takke ja til Zaczek dersom man får tilbudet, eventuelt kan man se seg etter en privat hybel seinere. Det koster latterlige 500NOK i måneden, ligger 15 minutter gange fra Rynek Glowny, og man kan komme å gå som man vil. Det er også billig internettadgang her, så ta med lapptoppen. 

Man deler et lite rom med en eller to andre studenter, og det er god anledning for å bli kjent med polske studenter, hvis man er interessert. Kjøkkenfasilitetene er litt miserable, men man kan kjøpe seg en full middag for 10 NOK på en av de kommunist-tradisjonelle melkebarene i sentrum.

Det er mulig å sette seg på venteliste til Zaczek, og det tar som regel kort tid før noe er ledig.

De andre studenthjemmene vet jeg lite om, bare at de ligge mye mer usentralt. ”Piast” ligger for eksempel ikke i gåavstand til sentrum.

Private hybler trenger ikke å koste mye mer enn 800-1000 NOK pr. mnd. Og det er forholdsvis lett å finne noe som er greit.

Man bør imidlertid kunne litt polsk for å gjøre seg forstått med boligformidlerne.

 

Avslutningsvis

Det som definitivt ga meg mest ved å være på utveksling i Krakow, var det sosiale livet og alle menneskene jeg møtte. Selv om jeg møtte flest andre utveklingsstudenter ved Jagellonia, ble jeg også kjent med utveklingsstudenter ved de andre utdanningsinstitusjonene, polakker, ungdommer som arbeidet i Krakow eller som var der av andre årsaker.

Det sosiale nettet var stort og det utviklet seg hele tiden. Jeg møtte stadig nye folk.

Noe jeg var lei meg for da jeg dro, var imidlertid at det bare var den siste perioden av oppholdet jeg hadde fått god kontakt med polakker. Ett semester, eller 5 måneder, er altfor kort tid.

I begynnelsen av oppholdet, arrangerte internasjonalt kontor masse ting for oss. Ettersom tiden gikk, og vi hadde blitt kjent med hverandre og med byen, ble disse arrangementene stadig mindre viktige.

Forresten kan jeg nevne at jeg var med på erasmus-fotball-turnering i nærheten av Torun i mai. Vi var ett lag fra Krakow, ett fra Torun og ett fra Gdansk. Det var første året turnering var arrangert, og det var kanskje årsaken til at så få lag var meldt på.

Andre arrangementer som var i stand, var skitur til ? (et sted jeg ikke husker navnet på, men ikke Zakopane), tur til Poznan (ble kanskje avlyst?), tur til Wieliczka, guida turer i byen, fester, pikniker osv.

Nesten ett år etter, har jeg stadig kontakt med flere av dem jeg møtte i Krakow, og kommer helt sikkert til å møte dem igjen.

Krakow er i ferd med å bli ganske turistifisert, det nye Praha sier man jo. Det er jo en fin by å feriere i, siden sentrum er forholdsvis lite i areal og det er lett å finne fram.

På den andre side, tror jeg det er vanskelig å få veldig stort utbytte av å være i Krakow som turist.

Ved å bo der noen måneder, lærte jeg å kjenne byen på en annen måte enn hva turister gjør. Dette gjelder vel for de fleste byer i verden, men mitt poeng er at å være turist i Krakow fra mai til september vil gi svært lite utbytte ettersom man bare treffer utlendinger overalt.